0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Малечка

Забременяване с киста?!?
« -: Април 21, 2007, 11:27:56 am »
Момичета здравейте!
Искам да попитам,тъй като от декември миналата година имах киста на десния яйчник,която с помоща на Регулон се намали,в последствие се образуваха още пък на другия яйчник , а сега след последния преглед на УЗИ ми казаха,че с помоща на Линдинет 30 съм изчистила десния яйчник,но на левия има едно фоликулярно образувание(киста) с размер 18 мм.Та въпроса ми е дали при това положение ще мога да имам нормална овулация и да забременея.Аз реших да ги спра хапчетата,въпреки че лекарката каза да ги пия още 1-2 месеца.но понеже ми писна с тия хапчета 4 месеца и само ги сменя реших,че щом вече се е изчистил поне единия яйчник има някаква възможност.
Вие какво ще ме посъветвате?
*
Re: Забременяване с киста?!?
« Отговор #1 -: Април 21, 2007, 11:34:08 am »
По мой съвет не е трябвало да спираш терапията , а да послушаш лекарката си. Много често сел излекуването на 1 киста в последствие на същият яйчник се образуват други- по големи или по малки. Преди 2 години имах фоликулярна киста 28 мм на десен яйчник. Изпий си хапчетата до края , след това виж дали киститети са се изчистили на пълно и след това се консултирай с твоята лекарка по въпроса дали след кистите ще имаш нормална овулация...  :P :)
*
« Отговор #2 -: Април 21, 2007, 13:12:22 pm »
18мм, е нормален фоликул, ако е мерен в дните близо преди овулация. За киста се говори, когато е над 25мм. Или когато образованието се е запазило по време на месечния цикъл, т.е. не е претръпяло регрес и си стои 18мм без да се спука и да отдели яйцеклетка.
*

Малечка

« Отговор #3 -: Април 21, 2007, 13:22:20 pm »
Значи предполагам,че е останал от предния цикъл,тъй като имах и на двата яйчника ксити предния месец,т.е. тези фоликули се образуват и не се пукат,защото прегледа беше на 2-я ден от месечния ми цикъл,а сега ми наближава чак овулацията,ако въобще имам такава,тъй като преди да почна каквато и да е терапия с противозачатъчни по мое мнение овулацияя нямаше и то заради кистите.Мерех темература 3 месеца и в графиката не се наблюдаваше въобще двуфазност , при което Денис ми каза,че предполага,че има киста и аз отидох на преглед и се оказа,че е права:(.
« Отговор #4 -: Април 21, 2007, 15:45:57 pm »
Здравеиюйте на всички. Аз съм нова в този форум, но горещо се интерисувам от тази тема.На 13април след 10 дневно закъснение на менструацията и отрицателен тест за бременност посетих гинеколог който ми постави диагноза съмнение за СПЯ .Назначи ми хормонални изследвания на третият ден на кървенето. Все още не съм ги направила защото не е настъпило кървене Но искам да попитам ако все пак след като ги направя и диагнозата се потвърди какви ще бъдат шансовите ми да забременея и да износя бебе.Много моля ако има момичета с моя проблем или някои знае нещо повече по темата да ми пише.
*
« Отговор #5 -: Април 21, 2007, 15:53:57 pm »
Малечка, тогава се присъединявам към мнението на fanta_22 - слушай си лекарката!
petya galabova, има цял подфорум, там има много теми, които ще ти бъдат полезни.
*
« Отговор #6 -: Април 21, 2007, 16:15:07 pm »
Ако мога да се вмъкна в тази тема.
 След преглед днес лекарката установи поликистозни яйчници и предписа Диане 35.
 Възможно ли е да бъде толкова категорична при положение, че това е първи преглед при нея?
                                                                                                            Само едно нещо прави мечтата невъзможна:страхът от    неуспех.,Алхимикът,Паулу Коелю
« Отговор #7 -: Април 21, 2007, 16:20:11 pm »
[
quote author=desihg link=topic=10951.msg198856#msg198856 date=1177161307]
 Възможно ли е да бъде толкова категорична при положение, че това е първи преглед при нея?
[/color]

[/quote]                                                                                     По добре потърси и друго мнение. На мен ми предписаха и хормонални изследвания на третия ден от кървенето за да се потвърди диагнозата СПЯ.
*
« Отговор #8 -: Април 21, 2007, 21:58:17 pm »

Много лекари с лекота изписват  диане35 без никакви изследвания, прегледи и така. Това е лекар който минава по най тънкият начин, а най-лесният начин е да те видят на УЗИ,, да ти кажат какво е състоянието на яйчниците ти , матката и така.

Поликистоза на яйчниците 
Основен патогенезен фактор на яйчниковата поликистоза е увеличената продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, които нормално са в минимални количества. Най-често увеличението им се дължи на повишената продукция на яйчникови хормони, но те могат да се произвеждат и от надбъбречната жлеза. Настъпват нарушения в нормалната хормонална продукция на хипоталамуса и хипофизната жлеза. Високото ниво на мъжки полови хормони пречи на нормалното зреене на яйчниковите фоликули, вследствие на което те не узряват и не отделят зряли яйцеклетки.

Крайният ефект е настъпване на стерилитет. Яйчниците се уголемяват, образуват се множество кистозно разширени фоликули в тях, а в по-късен стадий се установяват и склеротични изменения. Болните жени се оплакват от нарушения в менструалния цикъл. Той е удължен или количеството на кръвотечението е малко. Налице е стерилитет. Повишеното количество на андрогени води до увеличаване на окосмяването. Около 30% от болните с яйчникова поликистоза затлъстяват.

Болните са раздразнителни, емоционално лабилни, оплакват се от главоболие и нарушен сън. Лечението е оперативно и медикаментозно. При неуспех от единия начин на лечение се прибягва до другия. И двата вида лечение имат еднаква ефективност. За по-младите жени обикновено се предпочита оперативно лечение. 

Това е малко информация която намерих и се надявам да не те стресирам и уплаша.
Или ето това:
  http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=17

Така може би сама ще разбереш дали наистина имаш поликистозни яйчници но моят съвет като човек с ПКЯ от 2 години е да потърсиш по добър лекар...
*
« Отговор #9 -: Април 22, 2007, 16:59:17 pm »
Гледаха ме с вагинален ехограф и ми дадоха снимка.Виждат се множество кисти и по двата яйчника.Матка нормална.Мога ли сама да отида в някоя лаборатория и да искам изследвания зя посочените в статията хормони?
                                                                                                            Само едно нещо прави мечтата невъзможна:страхът от    неуспех.,Алхимикът,Паулу Коелю
*
« Отговор #10 -: Април 22, 2007, 18:08:26 pm »
Гледаха ме с вагинален ехограф и ми дадоха снимка.Виждат се множество кисти и по двата яйчника.Матка нормална.Мога ли сама да отида в някоя лаборатория и да искам изследвания зя посочените в статията хормони?

Да така може и аз имам няклоко снимки от ехограф на който имам по няколко кисти и на 2-та яйчника макар че докторката ми ги водеше фоликули-по 11-12 мм а и по малки...
Не , сама в никакъв случай не си пускай изследваиня, лекар трябва да ти ги назначи хорноналните изследвания. Никога на своя глава не си пускай изследвания , а това което съм ти оставила като статия да се ориентираш за това какво горе долу е ПКЯ...  :P :)
*
« Отговор #11 -: Април 22, 2007, 18:13:57 pm »
Благодаря ти много.Ще трябва да посетя явно и някой друг лекар и да поискам изследване на хормони.
*

megan06

« Отговор #12 -: Май 05, 2007, 23:13:47 pm »
Здравейте,Февруари направих спонтанен аборт и след това ми откриха киста в лява тръба ако не се лъжа както и положителен кръвен тест за хламидия.Хламидията уж вече е отрицателно ,но това което сега не ми дава мира е кистата. Миналата седмица приключих и последната опоковка Дуфастон ,но все още имам болки ще ходя на преглед идната седмица. А въпросът ми е могали да забремения въпреки кистата?
Вече нямаме търпение да си имаме бебче. А и се притеснявам да не се повтори отново предната случка