Виж какво намерих като инфо:
"Досега са известни десетина хормона на хипофизата. Една част от тях се произвеждат в аденохипофизата (предния дял на хипофизата), а друга част - в хипоталамуса, но се натрупват в неврохипофизата (задния дял на хипофизата). Хормоните на предния хипофизен дял спадат към две функционални групи. Едната група контролира дейността на други жлези с вътрешна /ендокринна/ секреция в организма. Тази група хормони се означават като гландотропни. Втората група хормони осъществяват своя ефект и се наричат ефекторни.
Гландотропните хормони са:
1. Адренокортикотропен хормон, който регулира функцията на кората на надбъбречната жлеза;
2.
Тиреотропен хормон, който регулира функцията на щитовидната жлеза; 3. Фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон, които регулират външната и вътрешната дейност на половите жлези.
Ефекторни хормони са:
1. Растежен хормон /соматотропен хормон/, който регулира белтъчния синтез и растежа на организма;
2. Пролактин, който регулира нарастването на млечната жлеза и секрецията на мляко у жената след раждане;
3. Меланоцитостимулиращ хормон, който регулира натрупването на кафяв пигмент/меланин/ в специални клетки на кожата /меланоцити/.
Хормоните, които се произваеждат в неврохипофизата, са:
1. Антидиуретичен хормон /известен и като вазопресин/, който регулира обратното всмукване на вода в бъбречните тубули;
2. Окситоцин, който регулира тонуса на маточната мускулатура и на мускулно-епителните клетки в изходните каналчета на млечната жлеза. "
Може би заради факта,че хипофизата има връзка със щитовидната жлеза,но аз на твое място бих попитала доктора по-подробно да ми обясни. Част от тяхната работа е и това да информират. Друг е въпроса,че понякога заради повече информация,която са ми дали или от притеснение по време на прегледа забравям наполовина какво са ми казали