0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пролактин и щИтовидна жлеза
« -: Април 23, 2007, 21:55:01 pm »
Здравейте! Искам да Ви попитам каква е връзката между високия пролактин и щитовидната жлеза...Aз имам повишен пролактин и пия парлодел 3 пъти по една таблетка, но при консултация с друг лекар, той ме посаветва да изследвам и щитовидната жлеза, защо???
Благодаря Ви предварително!
« Последна редакция: Април 23, 2007, 22:02:31 pm от mini »

Re: Пролактин и щИтовидна жлеза
« Отговор #1 -: Април 23, 2007, 22:36:13 pm »
Виж какво намерих като инфо:

"Досега са известни десетина хормона на хипофизата. Една част от тях се произвеждат в аденохипофизата (предния дял на хипофизата), а друга част - в хипоталамуса, но се натрупват в неврохипофизата (задния дял на хипофизата). Хормоните на предния хипофизен дял спадат към две функционални групи. Едната група контролира дейността на други жлези с вътрешна /ендокринна/ секреция в организма. Тази група хормони се означават като гландотропни. Втората група хормони осъществяват своя ефект и се наричат ефекторни.

Гландотропните хормони са:
1. Адренокортикотропен хормон, който регулира функцията на кората на надбъбречната жлеза;
2. Тиреотропен хормон, който регулира функцията на щитовидната жлеза;
3. Фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон, които регулират външната и вътрешната дейност на половите жлези.

Ефекторни хормони са:
1. Растежен хормон /соматотропен хормон/, който регулира белтъчния синтез и растежа на организма;
2. Пролактин, който регулира нарастването на млечната жлеза и секрецията на мляко у жената след раждане;
3. Меланоцитостимулиращ хормон, който регулира натрупването на кафяв пигмент/меланин/ в специални клетки на кожата /меланоцити/.

Хормоните, които се произваеждат в неврохипофизата, са:
1. Антидиуретичен хормон /известен и като вазопресин/, който регулира обратното всмукване на вода в бъбречните тубули;
2. Окситоцин, който регулира тонуса на маточната мускулатура и на мускулно-епителните клетки в изходните каналчета на млечната жлеза. "

Може би заради факта,че хипофизата има връзка със щитовидната жлеза,но аз на твое място бих попитала доктора по-подробно да ми обясни. Част от тяхната работа е и това да информират. Друг е въпроса,че понякога заради повече информация,която са ми дали или от притеснение по време на прегледа забравям наполовина какво са ми казали :wink:
« Отговор #2 -: Април 23, 2007, 22:44:48 pm »
по-скоро отговора се крие тук:

"От 15 до 20% от случаите на неродовна овулация се дължат на свръхотделяне на хормона пролактин, което засяга както овуулацията, така и имплантацията на ембриона в матката. Пролактинът се отделя от хипофизната жлеза и е отговорен за производството на кърма. Когато неговите нива са твърде високи, пролактинът стопира отделянето на гонадотропния хормон от хипоталамуса, който повлиява отделянето на FSH и LH от хипофизната жлеза, а това от своя страна нарушава отделянето на естроген и прогестерон. Обикновено нивата на пролоктина са високи, когато има бременност или жената кърми.

В други случаи повишението може да се дължи на стрес, физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, както и при приемане на протеини (не правете изследване на хормона, след като сте си хапнали гигантска пържола). Операции на гръдния кош също могат да повишат нивото на пролактина, лекарства като амфетамини, транквиланти, антидепресанти, опиати, както и алкохолът, също могат да повишат нивото. Ако имате ПКЯ или понижена функция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм), това може да доведе до хиперпролактинемия. 30% от времето, жените, които имат виок пролактин, отделят мляко от гърдите си (галакторея) - спонтанно или при стискане на зърната по време на самоизследването на гърдите. Други симптоми са намаляване на влагалищния секрет и нередовен цикъл. Жените могат да имат твърде леки, нередовни, къси менструални периоди или да нямат такива."
« Последна редакция: Април 23, 2007, 22:47:21 pm от blueocean »
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #3 -: Април 23, 2007, 22:47:15 pm »
Искам да Ви попитам каква е връзката между високия пролактин и щитовидната жлеза...Aз имам повишен пролактин и пия парлодел 3 пъти по една таблетка, но при консултация с друг лекар, той ме посаветва да изследвам и щитовидната жлеза, защо???
защото често нещата са свързани - едното води до второ, трето и тн
аз имам повишен пролактин и проблеми с жлезата. съвета е добър - последвай го.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #4 -: Април 23, 2007, 22:52:33 pm »
Благодаря Ви момичета!А какви изследвания трябва да направя?

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #5 -: Април 23, 2007, 22:53:49 pm »
И за теб: ТСХ, Т4, антителата ТАТ и МАТ, ехография на жлезата. Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #6 -: Април 25, 2007, 18:35:00 pm »
Здравейте, момичета! Благодаря за лекцията по-горе. Определено е поучителна. :) Ето и моите изследвания - пролактин 817,24 /90-523/; ТСХ 3,79 /0,35-5,00/; ДНЕА-С 6,96 /2,68-11,035/; 4 андростендион 2,541 /0,40-3,40/; ФСХ 6,81 /2,4-9,3фол./ ЛХ 18,73 /1,9-8,0 фол./. Нямам аденом в хипофизата след прегледа на ЯМР :D. По стечение на обстоятелствата бях при две ендокриноложки. И двете са на мнение, че няма увеличение на щитов.жлеза. Какво мислите? Аз вече незнам какво да мисля.  :? Само да кажа, че съм на парлодел 1/2 сутрин и 1 вечер. По първоначалната рецепта трябва да стигна 2*1, обаче др. ендокриноложка ме посъветва да не увеличавам дозата, докато не изследвам контролно пролактина.???
« Отговор #7 -: Април 25, 2007, 19:34:01 pm »
Здравей bird_ , от поста ти не става ясно от колко време си на Парлодел и кога са ти правени последно изследванията? Според мен е логично да направиш контролен тест на пролактина преди да увеличите дозата. Ако е в норма, какъв е смисъла?

Що се отнася до щитовидната жлеза тук във форума прочетох, че е хубаво ТСХ да е по ниско от 3, при теб е малко над. Какво казаха ендокриноложките за това?
*
« Отговор #8 -: Април 26, 2007, 09:18:28 am »
Здравей blueocean, на 14,04,2007 започнах приема 1/2 вечер, а сега съм достигнала 1/2 сутрин и 1 вечер. Предписанта ми доза от ендокриноложката е 2*1. Така и не съм я достигнала. Като отидох при др. ендокринолог ми каза, че изобщо не е трябвало да увеличавам от първия си прием, докато не направя контролно изследване. Все още не е минало 1 месец. А за ТСХ никой не обръща внимание и до този момент не са ми казали, че там има проблем. Само ме опипват за гуша и нито единия специалист не каза, че има проблем. Иначе и аз бях прочела, че не под 3, а до 2 трябва да е - м/у 0,5 и 2,00, за да има бременност. Предполагам, че нещата коренно ще се променят, ако падне пролактина..., ама не бих могла да знам. Ти какво мислиш? И ЛХ е полудяло много...???
« Отговор #9 -: Април 26, 2007, 09:30:40 am »
Здравейте, момичета.
И аз искама да се включа. Доста неща прочетох, но все пак искам вашето мнение относно хормони. ТСХ - 1,613, Т4 - 0,96, т3 - 4,48 граница 4,20. Бях на ендокринолог, но на него не му направи впечатление. Предполагам че завишението е минимално и затова не го коментира. И още нещо пролактина ми беше 35,40 при граница 24,20. Нямам аденом. Дори на следващото изследване след месец беше паднал и беше в граница без да пия никкави хапчета. Докторите дори бяха много изненадани от това.
*
« Отговор #10 -: Април 26, 2007, 09:37:31 am »
Здравей marian, за другите хормони незнам, понеже и аз съм с много питанки по отношение на ТСХ, но за пролактина, това което знам е, че е хормон на стреса и нищо чудно, ако си преживяла нещо да се покачи и в следващ момент да падне от самосебе си. Не си първия случай тук по отношение на пролактина. Бях прочела, че на едно момиче от 1300 му е в норма при следващо изследване при реф. стойности 90-523. Така, че ...това не би трябвало да те очудва. И до колкото знам трябва няколко пъти да изследваш пролактина, докато ти приложат лечение, за да се разбере дали наистина не е моментно състояние. Обикновенно се прави 3 изследвания в последователни дни. Така ми обясни ендокринолог.
*

лили

• 2151
« Отговор #11 -: Април 26, 2007, 10:58:07 am »
бърд, според мен първопричината за повишения ти пролактин е щитовидната жлеза. не знам при кои ендокриноложки си ходила но горещо ти препоръчвам да посетиш тодорова.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #12 -: Април 26, 2007, 11:19:08 am »
bird_ ендокриноложката, която ти предписа парлодел не ти ли даде схема по която да се движиш,как ти сама ще определяш увеличаването на дозата, въз основа на какво?! Сега си на 1/2 хапче разлика от предписаната доза, което не знам до колко влияе на ефективността на лечението. Ако има един месец от последното изследване на пролактин си направи ново и намери добър ендокринолог. Знам, че спирането на този хормонален препарат не трябва да става от веднъж, защото ефекта се губи.

Що се отнася до нивото на ЛХ виж това:

"FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене. Обикновено има покачване на нивото на LH и повишено сътношение LH/FSH. Нормално то е около 1. При СПЯ достига стойности над 1,5. Трябва да се знае, че не винаги при СПЯ съотношението LH/FSH е променено. Въпреки това, стойност над 2 се приема за важен белег в полза на диагнозата."

Непременно попитай следващия път гинеколога или ендокринолога, повишеното ниво на този хормон на какво е признак. Успех!
*
« Отговор #13 -: Април 26, 2007, 20:36:25 pm »
Благодаря за насоките, blueocean! И се извинявам за доблирането :oops:.  Ходила съм при две ендокриноложки, но последната много се зачуди за нивата на лх. Изследванията ми са вземани на 5-ти ден от МЦ и не би трябвало да има такива стойности. А за първата ми ендокриноложка съм много разочарована, защото ми изписа първо достинекс и ми начерта схема. Попитах я няма ли по-достъпно лечение и ми изписа парлодел 2*1. Попитах има ли схема за него. Отговорът беше отрицателен. Добре, че бях изчела всичко тук и моя приятелка със същия проблем ме посъветва да пия по-малки дози за начало, докато се адаптирам. А втората ендокриноложка беше категорична, че е трябвало да започна с 1/2 вечер и да си остана на тази доза, докато не направя контрола след месец. Умрях си. А при д-р Тодорова не мога да стигна защото съм във Варна. Ако някой знае добър ендокринолог ще съм много благодарна. На всичкото отгоре първата ми еднокриноложка предположи, че нивата на лх са такива, вследствие високия пролактин. :? И на 14,5,07 ще стане месец от лечението ми. Ще поизчакам още две седмици и наистина ще си направя контрола. А иначе при гинекологичен преглед нищо не откриха на яйчниците. Нямам и завишено окосмяване. Просто одисеята по лекари ще продължава.
А Лили, много бих се радвала ако можеш да бъдеш малко по-конкретна. Досега никой не ми е казвал, че имам проблем с щитовидната жлеза.До колкото на мен ми обесниха хипофизата влияе в/у щитовидната жлеза и никой засега не се занимава с щитовидната. Ще трябва да посетя след ямр-то втората ендокриноложка, ако и там ми овъртат - ще му мисля. Благодаря ти за съвета! Да му се ...да няма на кого да се довериш :(
*

лили

• 2151
« Отговор #14 -: Април 26, 2007, 20:55:26 pm »
повишения пролактин може да е следстие аденом, какъвто ти нямаш.
другата причина е проблеми с щитовидната жлеза (мисля по-конкретно хашимото но в това не съм сигурна). ти имаш завишено тсх, което е щитовиден хормон. без да съм специалист подозирам че и другите ти хормони не са съвсем добре пак заради щитовидната. парлодел се пие по схема. тоя които ти е казал друго не е у ред. предполагам схемата за всеки е различна и затова имаш нужда от добър ендокринолог. абе сложно си е това лечение. ако бях на твое място щях да направя всичко възможно да дойда до софия и да се видя с тодорова. други го правят. пък и аз пътувах до плевен когато се наложи. в противен случай рискуваш тотално да си объркаш хормоните с тая схема на самолечение, а това вече никак не е добре. за тебе не е добре.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #15 -: Април 26, 2007, 21:09:45 pm »
Благодаря Лили, за съвета. Ще се погрижа себе си. Още повече, че около мен само лекари. Остава и да не изнамеря някой кадърен. Ама сега още повече побеснявам. :balk_144: :balk_153: В какво се състои  "хашимото". Какви са признаците? Поне за информация. Или поне ще поровя тук-там. Благодаря ти още веднъж!
*

лили

• 2151
« Отговор #16 -: Април 26, 2007, 21:41:35 pm »
това което се сещам в момента
разстройства в цикъла
зиморничавост
студени крайници
проблеми с теглото
непоносимост към поло яки
проблеми с овулацията (за това не съм убедена)
стерилитет

имаше и още естествено, но не се сещам в момента. може да имаш 1, 2 или никакви признаци. пусни си гугъл - има доста инфо
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #17 -: Април 26, 2007, 21:48:25 pm »
Здравей пак Лили!
Вече прочетох в общи линии инфо. Направо ми се стъжни, защото виждам част от признаците, обаче не е задължително да са за това. Не страдам от наднормено тегло, а напротив, а и наскоро изследвах хемоглобин и се оказа доста висок, така че абсурд да има превес на бели кръвни телца. Но ще питам специално за това, когато отида др. седмица. Вече съвсем се изплаших, но оценявам насоките, които ми даваш. Радвам се,че в този момент има кой да подаде ръка. :balk_81:
*

лили

• 2151
« Отговор #18 -: Април 26, 2007, 22:05:56 pm »
1. не бързай сама да си поставяш диагнози. хашимото се диагностицира с изследвания на щитовидните хормони и антитела + ехография. дори когато 1 ендокринолог ти постави тази диагноза ти непременно потърси второ мнение (и аз така направих :wink:)
2. на пръв поглед изглежда трагедия тази диагноза. аз като я чух за първи път 100 часа (образно казано) не излезнах от нета и изкълвах всичко дето беше писано по темата. побърках се докато не чух и второто мнение, а след като го чух се побърках двойно (второто мнение искаше веднага да ме оперира :x). обаче на практика се оказа че няма нищо трагично когато знаеш с какво се бориш. водя си същия живот и преди диагнозата, но вече имам обяснение за доста неща. операция не направих естествено. просто се доверих на тодорова (първото мнение) и това за сега е едно от най-добриет ми решения 8)
3. направи си необходимите изследвания и си намери добър лекар да те лекува правилно. всичко останало ще си дойде на мястото след това. всъщност май трябва да започнеш от лекаря - той ще ти каже какви изследвания са ти нужни :D
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #19 -: Април 26, 2007, 23:05:06 pm »
Благодаря Лили, за съвета. Ще се погрижа себе си. Още повече, че около мен само лекари. Остава и да не изнамеря някой кадърен. Ама сега още повече побеснявам. :balk_144: :balk_153: В какво се състои  "хашимото". Какви са признаците? Поне за информация. Или поне ще поровя тук-там. Благодаря ти още веднъж!
освен споменатото от Лили:

лющене /суха/ кожа
напълняване
сърцебиене
обърканост
депресивни състояния и др.

но както ти е споменала тя, това се преодолява с медикаменти и периодично следене
на щит. хормони.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com