0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Д-р Carlo Valerio Bellieni е завеждащ Неонаталния център по интензивна грижа в Университетската поликлиника "Le Scotte" в Сиена и член на Папската Академия за Живот.
Той наблюдавал ролята на лекарите и ограниченията им,  повдигайки следния въпрос: "Трябва ли лекаря да се грижи за пациента или да се старае да му се хареса?".
Д-р Bellieni осъжда становището на Световната Здравна Организация (WHO), която определя здравето като "състояние на пълно физическо, умствено и социално благополучие". Той настоява, че пълното благополучие е утопия. А вярата в тази утопия води до "екзистенциално неудовлетворение" и непостоянен начин на мислене.
Той посочва объркването, обкръжаващо думите "здраве" и "щастие": "Обществото вярва, че щастието е въпрос на лично удовлетворение". Това смущение налага на лекарите да предписват процедури, които не са свързани с грижата за пациента: "Например поощряването към използване на анаболни стероиди в спорта, правенето на аборти, помощта при абсурдни искания за оформяне на тялото, подобно на изваяните тела по реклами и билбордове."
Той настоява за разликата между "само реализация" и "само отстояване". В първия случай (само реализация) ще виждаш съседа си като съюзник, във втория (само отстояване) ще го възприемаш като пречка или като територия, която трябва да се завземе. И така съществува дълбока разлика между лекарите, които "се грижат за пациентите" и лекарите, които "се стараят да им се харесат". Здравното обслужване иска "да се хареса" на пациента, който от своя страна също иска да бъде „ухажван”, но дали това  наистина е съществената цел на лекарската професия?
Д-р Bellieni изразява своята тревога в обезпокоителните бизнес-тенденции и "прищявки", към които лекарската професия е против и критикува лобитата, където има финансов натиск върху здравната индустрия: "Фармацевтичните компании също отчасти трябва да се винят за това, че рекламират болестта с оглед на това да продават лекарства. Това е известно като болестно продаване т.е. създаване на нужда с оглед на продажба на лек. Ние сме далеч от тези отношения в областта на репродуктивната медицина, където увеличаването на броя на медицинските прегледи се извършва, за да се постигне хипотетичната гаранция за "перфектно" бебе.
Д-р Bellieni прокламира дълбоко осъзнаване след лекарите, окуражавайки ги да изследват своето истинско признание: "Ние трябва да отстояваме силно нашето право да практикуваме медицина, чиято основна цел е да се грижи за пациента, а не да му се харесва, да бъдем лекари, а не машини за рецепти, но да сме загрижени за човешките нужди и страдания.”

Източник: Genethique press review from 23 to 27 April 2007 , The press review index from 23 to 27 April 2007
Превод: Т.Милачич
« Последна редакция: Май 10, 2007, 11:54:59 am от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Никога не съм срещала по-точно формулиран проблем! За съжалене, той си расте и хубавее и на наша почва от доста време. Това разбира се не трябва да се бърка с грубо, арогантно и в нашата област не рядко вулгарно отношение от лекар към пациент, но и "ухажването" за сметка на качествена работа е недопустимо!
Смятам че подобни отношения са много по-необходими на фармацефтичните компании, от колкото на пациентите (за лекарите да не говорим).
*
Мисля, че донякъде разбрах основната мисъл от горепосоченото. Аз лично не съм против пластичните операции, вземането на определени хапчета от спортистите и т.н. Ако това наистина кара човек да е доволен от себе си, дори и за да е избиване на комплекси, аз не съм против. Дори и това, лекаря да се старае да се хареса на пациентите също не го опреквам, има хора на които човешкото отношение на лекаря към тях ги изпълва с оптимизъм , че ще се излекуват и ги зарежда положително.
Мели мерси за интересната тема  :D Хубава основа за размисъл и анализ ...
Аз лично винаги съм считала, че лекарската професия е не само шанс, но и призвание. Винаги се открояват докторите носители на второто.
Мой роднина е лекар-хирург, специализирал преди години в Европа. Споделяйки своите впечатления от преподавателите си, ми разказа следната случка:
Един от колегите му медици задава въпрос към преподавателя: "Необходими ли са някакви специални качества, за да стане един лекар добър хирург".
Професорът отвърнал "Да".
Студентите изчакали с интерес отговора, предполагайки че това са някакви уникални способности.
Попитали отново: "И какви са по-точно? Бихте ли ги изброили?"
Преподавателят отговорил усмихнат: "Да, едно единствено - да бъде добър човек!"
Тази история е моят отговор на тази дълбока тема  :)
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
На първо място - лекарят трябва да лекува пациента.
На второ място - да показва уважение към него, а не да се държи, сякаш е Господ само защото пациентът няма къде да бяга, защото има проблем, който сам не може да реши.
Доброто (усмихнато и уважително) отношение между лекар и пациент, вдъхващо спокойствие и увереност в успеха на лечението, в комбинация с правилно поставена диагноза и подходящо предписано лечение, за мен са сигурен път към успешно решаване на здравословни проблеми.

*
Тази тема ми напомни за един сериал, който вървеше (може би още върви?) по нова телевизия - доктор Хаус. Мисля че там много ясно е показана разликата между това "да се харесаш" на пациента и това "да го излекуваш". аз лично си направих много изводи и добих по различна представа за това какво да очаквам от един лекар и как да го оценявам.

*
Така поставен въпросът, навява асоциации за противопоставяне на двете твърдения, представени в изречението. Излиза, че ако лекарят се старае да се хареса на пациента, то не се грижи много, много за него. Общо взето въпросът е и от риторичните, защото се смята за общоприето, че спецификата на лекарската професия е точно в хуманното, човешкото отношение към пациента. Което означава, че лекарят би трябвало да лекува не само физиката, тялото с конкретни лекарства, но и чрез отношението си да не подтиска емоционално и психически пациента, а напротив да му вдъхва оптимизъм и вяра в изхода на лечението. Ей, тази втората част се среща при много малко от тях. И то не защото те не са човечни по принцип, а защото в повечето случаи ежедневието, рутината убиват ежечасния ентусиазъм, който ние очакваме от тях. Те все пак не са свръхчовеци и нищо човешко не им е чуждо. Приемам също така, че това е една много отговорна работа, при която понякога максималната концентрация е нечовешко усилие, което ги изцежда и психически, и емоционално. И как след това те да изглеждат като оптимистични оперетни актьори, които не спират да ти повтарят, че всичко ще е наред. Затова мисля, че понякога ние искаме от тях да съвместяват и ролята на психотерапевта, който ще те изслуша, успокои, разбере...Но това вече е друга професия, и неслучайно те са профилирани, защото един човек трудно може да отговори на толкова всестранни изисквания и очаквания. Моите очаквания от лекаря са да е добър професионалист в областта, в която се занимава. Това означава да не спира да се развива, да следи новите научни изследвания в неговата област. Защото и знанията от най-отличната диплома от най-престижния университет остаряват след време, именно защото животът се развива с много бързо темпо. Точно това съм видяла у много малко лекари, т .е. те не следят новостите в медицината. А в западните страни научните изследвания са много напреднали. Човешкото отношение някак си върви в комплект с професионалното и се подразбира, защото все пак те работят с "живи, чувстващи биологични единици". Обаче не очаквам от тях да плачат всеки път, щом и аз се разплача. А и втората част на въпроса някак си има връзка с въпроса за конкуренцията при набора на пациенти. Ще ми изглежда съмнително чак толкова да се престарава да ми угоди - да не би пък да съм му важен като пациент и само заради това?! През главите ни минават всякакви мисли понякога. Авторът на статията въобще не поставя въпроса с "искането на нерегламентирани пари", което само показва колко идеалистично и чисто теоретично подхожда към темата. Родната действителност е много богата на сюжетни линии от типа на "как те не си искат, а ние трябва да се сетим да им дадем". И този въпрос не е за подценяване, защото къде отива безкористната служба към пациента, който се превръща в обект на рекет от страна на лекуващия. Ето това е отвратителното и гнусното. Иначе, за мен горният въпрос е повече от риторичен, но е много далеч от родната действителност, в която голяма част от лекарите са си продали душите за доста сребърници. Явно има и такива "будали" като семейството на Мели, които пишат и ограмотяват здравно населението по форумите, и то безкористно, но това е по-скоро тъжно изключение, отколкото практика.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Така поставен въпросът, навява асоциации за противопоставяне на двете твърдения, представени в изречението.

Точно това си помислих, когато го прочетох. Все си мисля, че може и двете ...

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Така поставен въпросът, навява асоциации за противопоставяне на двете твърдения, представени в изречението.

Точно това си помислих, когато го прочетох. Все си мисля, че може и двете ...
И аз се надявам, че може и двете неща едновременно... Трябва да може!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Винаги искаме много от лекарите и понякога забравяме, че и те са хора, че и те душа носят и не винаги могат да са слънчеви и оптимисти, така както на нас ни се иска.
Ще дам пример само с една тясно профилирана професия, понеже наблюденията ми там са най-силни и най-впечатляващи. Професията на онколога. При тях идват хора, отчаяни, без вяра, умиращи... Хора, за които лекаря е последна надежда. И ако на него през кабинета му са минали 15 човека за деня и той е видял диагнозата "смърт" за поне 6 от тях - не знам как може да се усмихне или да се държи нормално с останалите. И въпреки всичко ги посреща с разбиране, опитва се да ги успокои, да им вдъхне надежда и да им даде малко от неговата вяра и оптимизъм. Виждала съм го точно този лекар ден след ден да се прибира уморен, нещастен, изнервен, тъжен. Особено след среща с болни деца, на които не може да помогне или след поредния колега, болен от рак.
Така че някак си и на лекарите не им е лесно и не винаги могат да съчетаят и двете. Но това не значи, че не се грижат максимално добре за нас.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Мели ще си позволя да дам пример, не от областта на стерилитета.Преди време ти бях писала лс за избор на кардиохирург в Пловдив или София-Послушах те и се насочих всичко да направим в София - болница Света Екатерина.Касаеше се за коронарография и последва операция на баща ми - 3 байпаса.Не мога да намеря думи да се изкажа за отношението и професионализма в тази болница.Такава дисциплина,хигиена,такава организация.Няма да описвам пътя, по който преминахме за да попаднем при проф.Чирков да направи операцията на баща ми.Но съм очарована не само от него, а от целия екип там.Без никой да ни поиска лев рушвет, без никакви намеци за това,че сме от провинцията.След разговора ни с професора,няма да забравя думите на баща ми - че аз докато говорех  него оздравях.Така се отнасят всички до един - независимо от къде си и кой си.В деня на приемането през всичките кабинето които минахме ни посрещаха с усмивка и пожелаваха успех.Казаха да се обаждам няколко пъти на ден да ме държат в течение със състоянието му.След операцията докторите от реанимация ми даваха информация колкото и пъти да съм се обаждала - без някой да се разсърди или нагруби при положение ,че имаха трансплантиран болен.Няма да описвам лукса и хигиената в стаите -като скъп луксозен хотел.Това разбирасе не е най важното,но успоредно с отношението от страна на екипите, вярата която ти вдъхват куража ,който постоянно ти дават ги прави просто незаменими.Толкова стоях в тази болница - не видях начумерен лекар, лекар който да бездейства ходейки от кабинет в кабинет,пушещ или псуващ десетките хора стекли се от цялата страна за помощ.
  Мели, мога още доста да напиша за тази клиника, но стана дълго - исках да кажа,че всичко това ме успокои,оставих баща си в сигурни ръце, без никакви съмнения и сигурна,че ще направят всичко възможно за добрия изход.Надявам се да е такъв след 7 часа операция.
   Господ здраве да им дава на всички, и нека такива болници да има някой ден и в по малките градове.
« Последна редакция: Май 11, 2007, 00:11:00 am от nia72 »
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
...оставих баща си в сигурни ръце, без никакви съмнения и сигурна,че ще направят всичко възможно за добрия изход.Надявам се да е такъв след 7 часа операция.
   Господ здраве да им дава на всички, и нека такива болници да има някой ден и в по малките градове.

Мила, силно стискам палци и ти пожелавам скоро да прибереш баща си в Русе в добро здраве :crossfingers: Целувки :balk_21:

*
Според мен в статията не става въпрос за доброто, човечно отношение лекар-пациент. Смятам, че авторът е искал да засегне търгашеското нагаждачество, което се практикува от някои лекари с цел пациентът да бъде удоволетворен на всяка цена, като това често е в ущърб именно на здравето на същия този пациент. Тази политика, в която здравето е представено като продукт, който основно се закупува е много силно поддържана от фармацефтичните компании, чиито интерес зависи от това. Ще дам и съвсем конкретен пример. Отива майка ми, която е диабетичка на лекар и му се оплаква, че и е трудно да си следва хранителния режим. Лекарят с широка усмивка и успокоителен тон и казва: "Ами то няма и нужда да се мъчите, ей сега ще ви предпиша необходимите лекарства. С тези нови достижения, няма нужда от допълнителни усилия." Прибира се тя много доволна (и как иначе)! Демек - един задоволен пациент, лекарят си е прибрал хонорара, а лекарствата са продадени! Това е цялостно виждане към медицината и учудващ брой хора, силно повлияни от рекламите на лекарства и от собственото си безхаберие вярват, че могат да си закупят здраве само срещу определена цена...Ето това е тъжната част. Иначе, че е важно лекарите да се опитват да бъдат любезни, добри, позитивни и т.н. ами това си важи за всички хора, но най-важното е да правят най-доброто за пациентите си, дори и самите пациенти да искат да минат по лесния начин!
« Последна редакция: Май 11, 2007, 19:29:19 pm от Lan »
*
Лан, и аз в началото си помислих, че всъщност не е много ясно за какво конкретно е тази "публикация"? Първо, някой разказва за този доктор твърде избирателно. Уж разказва за цялостната му дейност, а всъщност откъслечно оттук-оттам представя вижданията на този доктор по различни въпроси. Доста е фрагментарно и произволно. Ние се впуснахме да разсъждаваме върху въпроса, който е зададен и като тема, но той няма много общо със самото съдържание вътре. Щото вътре в в текста е един микс от различни възгледи за различни въпроси. Нещо и преводът не е както трябва и внася допълнително объркване.
*
Лан, и аз в началото си помислих, че всъщност не е много ясно за какво конкретно е тази "публикация"? Първо, някой разказва за този доктор твърде избирателно. Уж разказва за цялостната му дейност, а всъщност откъслечно оттук-оттам представя вижданията на този доктор по различни въпроси. Доста е фрагментарно и произволно. Ние се впуснахме да разсъждаваме върху въпроса, който е зададен и като тема, но той няма много общо със самото съдържание вътре. Щото вътре в в текста е един микс от различни възгледи за различни въпроси. Нещо и преводът не е както трябва и внася допълнително объркване.
И аз си го помислих това, явно съм го прочела и разбрала основно както ми се иска :lol:!
*

titi banditi

Това ми напомня за сериала „Д-р Хаус” по Нова тв от 22.30....той е с тежък характер, неразговорлив и строг, но е добър лекар, и то много, и от цялата си душа лекува с главно Л. Дават го от понеделник до четвъртък, гледайте го и ще си направите много изводи. А с хора като него,но не от сериал, е пълно в България.
Говорейки тук за Чирков и Начев, няма как да не споменем, че те и техните екипи са едни от най-добрите кардиохирурзи в страната. Познавам, по стечение на обстоятелствата един човек, който оцеля след 3 байпаса при Начев, и една жена, която нямаше шанс въпреки операцията при Чирков. И за двете операции бяха преведени по 10 000 лв., защото се оказа, че операциите са много обемни и не покриват здравната осигуровка, както за съжаление е в много страни по света (Имам приятелка в Бостън с една от добрите здравни осигуровки, а се оказа, че за коронка при зъболекар трябва да доплати 600$ и тя се върна в БГ да се я направи, защото доплащането бе равно на цената на билета й). Мисълта ми е, че и там не са богове, и в Св.Екатерина умират хора ежедневно, но въпреки това, ако мой близък или аз имам проблем, ще отида в тази болница и този екип от лекари, защото зная, че те са добри професионалисти и дават всичко от себе си, спасили са стотици животи, а няма да отида при тях, защото съм чула, че са любезни и разговорливи, склонни да те утешат или поплачат с теб.
Предпочитам суров лекар с главно Л, отколкото разговорлив некадърник, „който е с теб на всяка стъпка”.
Не мисля, че има противоречия в написаното и то никакви, смятам, че в старанието си лекарите да се харесат на пациентите им обещават невъзможни неща, казват им това, което им се иска да чуят, а това изкривява представата за професионализъм и изкривява през друга призма пътя на лечение. Ако все пак пътя на лечение съвпадне с исканото от пациента, това е чудесно, ОК, но колко често се случва? Имам 2 познати приятелки, едната със запушени тръби и правят 10 инсета съпружески, другата има мъж с 0% мотилни сперматозоиди, и на нея правят същото почти толкова пъти, „защото е по-евтино, по-безболезно, защото има шанс, макар и много малък”, хайде да си признаем, че в тези случаи шансът е почти нулев, да не кажа нулев, тези 2 момичета са вложили енергия и сили след всяка инсеминация, надявали са се, а парите, които са дали за всички тези процедури можеха да им покрият поне 1 ин-витро опит с къде къде по големия шанс от около 30%.
 Хайде и честно да си говорим, в цяла Европа процента успеваемост на опит е 26-27%, как така се оказа, че в България и съседна Гърция този процент е доста над средния,че даже достига 50%. Не е ли това отново желание на лекарите да казват това, което пациента иска да чуе, а не реалните проценти  и шансове в действителност. Естествено е, че ако подбират пациенти и правят селективна статистикалекарите ще докарат и 100%, а ако жената е с тризнаци 300%, ама номера е да не връщаш пациенти и в статистиката да включваш всички жени,започнали стимулация от 19 до 46г.например.
Номерът е в това лекаря да се грижи и да лекува пациента, да чете и обновява знанията си, да се придържа към новостите, но да не ги прилага, ако не е напълно убеден, че те работят по-добре от изпитаните методи, да се грижи за пациента (и не е необходимо пациента да вижда тази грижа, например ,че лекаря не спи цяла нощ, работейки над проблема му), нужно е да я усети върху себе си и да е уверен, че лекарят му не е поредния психолог, който ще изтрие сълзите му, а човек достоен да направи всичко, за да му помогне. Така че според мен загрижеността и грижата към пациента са различни от старанието за харесване и угаждане. Разбира се, ако лекаря е любезен, това е плюс, ако е съпричастен е още един плюс, но дори и без тях - професинализмът, неизкривеното мислене, дългият опит и грижа, са най-важни не за кой да е, а за нас – пациентите.
А за корупцията-тя опорочава всеки лекар, но не с главно Л...
*
Аз лично смятам, че д-р Хаус е извънредно лош сценарий. Добрият диагностик не се сеща за нещо си, започва лечения и после се сеща за нещо друго си дето има същите симптоми. Добрият диагностик вижда симптомите, определя няколкото неща, от които могат да са, РАЗПИТВА пациента си, за да потвърди или отхвърли евентуално и други "невидяни" симптоми. Не, че хората са застраховани от грешки, но във всичките серии, той се "сеща" към края след две-три неуспешни лечения каква аджеба екзотична болест го мъчи пациента. Ами на мен това ми прилича на "опит-грешка", дето е недупостимо да се прилага на хора. Като в половината от сериите дори не разпитва пациента (като например снощи). Сега едно е човек да не се поддава на емоциите си и да вземе възможно най-трезво решение, друго е да се държи арогантно и да приема хората като "обекти".
« Последна редакция: Май 15, 2007, 18:08:58 pm от Lan »
*
На мен д-р Хаус ми е много любим сериал, но Лан е права в случая, че "Сега едно е човек да не се поддава на емоциите си и да вземе възможно най-трезво решение, друго е да се държи арогантно и да приема хората като "обекти".А вчерашната серия доста ме разочарова.
Пристрастена към д-р Хаус!
Съгласна съм с теб, наистина д-р Хаус е надменен, надут, префърцунен арогантен, но мисля, че смисълът на самия филм е да покаже ,че в края на краищата лекари като него могат да спасяват човешки животи и което е по-важното в случая- да поставят точни диагнози, колкото и немили да ни се виждат и да нямат онзи поглед „ох,колко ти съчувствам”. В случая с Хаус – той лекува и поставя диагнози на пациенти, с които другите лекари не могат да се справят,а други болници му ги прехвърлят. В сценария, доколкото аз схванах, става въпрос за това, че лекува по 30 пациента на година. Повечето лекари се нагърбват с такава бройка в реалния живот и за един единствен ден. Друго е обаче, когато диагнозата е неясна, а симптомите противоречиви. При неясна диагноза проба-грешка е възможна,отколкото да седи лекаря със скръстени ръце и да чака пациента да умре.Лекарят не е Бог,а човек.
Има толкова болести по света с неясен произход и сега дори и в най-развитите страни има хора, които си отиват с неясни и неточни диагнози. За съжаление, в моя живот отново има  случаи,които са свързани с това за което говоря. Мой чичо се разболя, оперираха го в София-чудесни лекари и специалисти, но поставиха грешна диагноза. Оказа се, че не е само тяхна вината, оказа се, че има само 3 подобни на д-р Хаус специалисти – 2 в Европа и 1 в Америка, които могат да поставят тази диагноза, защото от всички заболявания с подобни симптоми, това се среща 1 на 100 000, а те именно с него се занимават и по-важното - имат ОПИТА точно с тази болест. Мисълта ми е, че д-р Хаусовци има и в реалния живот, въпросът е да ги открием, а и да имаме късмет заболяването да не е такова, с което не са сблъсквали лекари в стотици държави. Мои братовчед пък страда най-вероятно от псориазис, но 5 години обикаля по лекари, и те се консултираха къде ли не, и все още не може да се открие това-това ли е,или гъбички или микроорганизми.Лечението помага малко и после е пак същото.
Поставянето на вярна диагноза от добър и опитен специалист е най-важно според мен, независимо дали е човек с труден характер или с „овчи и състрадателен” поглед. Лично аз предпочитам някои като Хаус,който да ми каже точно и ясно, да ме уведоми за реални плюсове и минуси и шансове,да бъде прям, отколкото някой душеприказчик да сваля звезди. Въпрос на гледна точка, нали всички имаме право на такава :wink:
Момичета,
Моля ви, нека оставим д-р Хаус за критика и анализ на касови телевизионни сериали и се върнем в реалния живот.
Темата все пак е в Емоционални проблеми.
Иначе филмчето е симпатично и аз го гледам, когато не заспя  :wink: