0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хубавото е, че това е неинвазивен диагностичен метод, до колкото разбирам. А и може да се съчетае с вкарване на контраст и проверка на тръбите, предполагам.
Може да бъде диагностичен и оперативен метод.
Досега не съм чувала да се съчетава с проверка на тръбите, но обикновено това е правено до този момент. Иначе, логически погледнато, е възможно.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Правена ми е диагностична хистероскопия при д-р Славчев от МД. Определено доколкото имам наблюдение се вижда само вътрешността на матката. Или поне при мен там се очакваше проблем и това гледахме.
Могат да се магат полипи и сраствания, но тогава се прави оперативна хистероскопия.
Диагностичната беше не- повече от 15 минути и не болеше особено!
А какво представлява диагностичната и как се прави?

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
Мерси -това го четох, но не разбирам какво придставлява само диагностичната, разбрах в една клиника, че било различно от оперативната и се прави дори без упойка.

*
Предполагам че оперативната изисква повече време и подготовка. ПРи мен беше диагностична, странно че все си мисля че беше с упойка местна, но нямам спомени да са ми поставяли, при всички случаи не болеше. До оперативна не стигнах. Но ако се беше наложило щеше да е друг ден.
*
Само някой идиот би правил диагностична хистероскопия без упойка. И в двата случая се ползва упойка, най-често пълна.
Просто при диагностичната се вкарва камера, която е много мъничка и няма възможност да влезе и инструмент.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Само някой идиот би правил диагностична хистероскопия без упойка. И в двата случая се ползва упойка, най-често пълна.
Просто при диагностичната се вкарва камера, която е много мъничка и няма възможност да влезе и инструмент.

Затова попитах, понеже един доктор ми обясни, че може да се извърши само с някаква течост в матката под ултразвуково наблюдение, но може би с това няма да може да се види всичко добре в сравнение с камерата.

*
може да се извърши само с някаква течост в матката под ултразвуково наблюдени
Това се нарича хистеросонография или хидротубация. Няма нищо общо с хистероскопията.

Антоан дьо Сент Екзюпери
Ами и аз така си мислех , че нещо не са ми обяснили вярно. Сега разбрах вече разликата. Мерси

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Прочетох линка от клиника "Надежда". Не звучи съвсем проста процедура :( Но пък на мен са ми правили подобно изследване, само че на стомаха, с ендоскоп и нито болеше, нито е имало някакви проблеми. Предполагам, че камерката и инструменът са същите или поне много подобни. Все пак, ако ми се наложи, бих искала да ми сложат пълна упойка и да не усещам нищичко, защото съм бъзла  :oops: