Здравейте! Някои вече сигурно знаят моята история, но през последната година и половина, аз преживях два аборта. Първият път се оказа, че в 9г.с. няма сърдечна дейност, а вторият път получих цервикална недостатъчност и направих спонтанен аборт в 25 г.с. Втората ми бременност се получи 4 месеца след кюртажа, а сега- вече 5 месеца след аборта, отново правим опити за бебе. Моят лекар ми каза, че са необходими най- малко 3 медеца, за да се възстановят органите и способността на матката да се имплантира плода в нея. Това мнение е съгласувано и с някакъв доцент от София- забравих му името. За информация- две мои познати забременяха само 2-3 месеца след спонтанни оборти, направени в сравнително напреднала бременност- 25-26г.с., но за голяма радост, сега и двете се радват на здрави бебета. Вярно е, че периода на предпазване е индивидуален и трябва да се прецени от лекуващият лекар, но лично аз мисля, че няма нищо страшно да започваш с опитите. Моят съвет обаче е, че при следваща бременност- дано да е скоро, изрично да се интересуваш от необходимостта от прилагане на "серклаж", тъй като всеки един предишен аборт води до някакви изменения в шийката на матката и в един момент тя може да се окаже неспособна да остане затворена. Така се получи при мен- до 20г.с. нямах никакви проблеми, а тогава изведнъж получих съвсем слаби болки и се оказа- пролабирал мехур. Тогава ми направиха серклаж, но уви- късно. Месец по- късно, въпреки многобройните лекарства за предотвратяване на инфекция и за задържане на плода, водите ми изтекоха и загубих бебето. Това е от мен. Успех и скорошни добри вести на всички.