Мисля, че това ще е полезно за всички бъдещи майки, затова го пускам като отделна тема. Надявам се да се включат повече от настоящите майки с опит, за да ви помогнат да избегнете ненужните покупки.
Аз ползвах този списък:
http://www.pakostnik.com/bg/motherbabylist.phpЗапочвам подред: комплектът за изписване е хубав, защото има много части, но обикновено е голям като размер -нашите ританки примерно ги обувахме до 8 месеца, така че ако решите можете сами да си комплектовате дрехи за изписването на бебето.
Шишета -това ще го прецените най-добре след раждането, в зависимост от това дали бебето ще суче или не. В комплект с помпата на авент има 2бр. Ние бяхме с изцедена кърма, а после и на смесено хранене, така че ползвах около 5 шишета.
Термометър за вана е добре да имате в началото докато се ориентирате, такъв за въздух не е необходим, както и овлажнител за въздух, освен ако стаята, в която ще спи бебчо не е много топла.
Термос и термобокс - след раждането в зависимост от това дали ще се кърмите или ще сте на АМ.
Хавлии - на мен лично 3 броя ми бяха перфектни като бройка.
Обикновени пелени - в началото се чудех за какво са ми, но после се оказа че вършат страхотна работа и си купувах допълнително - завиваш бебето с нещо тънко, когато заспи или я подлагаш под главичката и т.н.
Протекторът за матрак върши страхотна работа и бих ви посъветвала да си вземете 2, за да може като перете единия, да имате втори под ръка.
Долна камизолка и блузки не са нужни -за новородените най-удобни са бодитата и гащеризончетата.По 6-7 броя бодита с къс и дълъг ръкав и 4-5 ританки. В началото бебетата често връщат, така че за да не перете всяко боди поотделно, по-добре да са малко повече.
С играчката за леглото изчакайте до края на първия месец. Преди това не е необходима.
Плотът за повиване е много удобен и абсолютно необходим.
Бебефон - в зивисимост от апартамента или къщата, вие си преценявате. За мен е изключително удобство.
Сокоизтисквачка - най-рано 6-7 месеца след раждането.
Аз ползвах 3 спални комплекта, 2 одеала и 1 олекотена завивка.
Има нещо, което липсва в този списък, но е удобно -специална възглавничка за спане на бебето настрани.
Лигавници -повече бройки ако ще се храните с шише.
Нагревател за шишета -може и без него, моят стерилизатор е комбиниран и има и такава функция, но я ползвах повече за пюретата, а не за млякото.
Другите неща са необходими и трябва да ги имате.
Ако имате въпроси, питайте.