0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Да се обърнем към медиите
« Отговор #20 -: Юли 05, 2007, 12:39:40 pm »
white цената на подобна процедура по света е 5000-10 000-20 000 долара/евро-затова те са и най-богатата прослойка от обществото.Как си го обясняваш 20000 евро,а тук от 2000лв нагоре?Просто там печалбата е още по голяма.Ето защо това изобщо не може да бъде база за сравнение.Според теб излиза,че у нас работят на загуба?????Нали знаеш,че когато нещо е на загуба то спира да работи?А у нас  е обратното-появяват се и нови клиники,за да работят на загуба ли ми кажи?И кое според теб от процедурата струва такава цена-лапаро,транфера,обработката ли и.т.н.За лекарствата за стимулация не говоря,защото и тяхната цена не е реална въобще.И не мисля,че втози форум трябва да бъдем толкова остри и да освобождаваме напрежението нападайки другите участници,не мислиш ли?
*
« Отговор #21 -: Юли 05, 2007, 12:43:29 pm »
Да си чувал/а някога цената на средите за отглеждане на ембрионите, микроскопи, лазери, катетри за трансфер?
Не мога да си замълча в такива случаи. Тези хора ни даряват с деца и никой от тях не заслужава невежеството ни да го наранява.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #22 -: Юли 05, 2007, 12:47:52 pm »
катетъра /за ЕТ/, за кривия ми канал, който съм си харесала струва 300-400 евро.  :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #23 -: Юли 05, 2007, 13:00:36 pm »
Нали знаеш,че микроскопите и лазерите са за многократна употреба?А не индивидуални както катетъра,който се заплаща допълнително
« Последна редакция: Юли 05, 2007, 13:02:56 pm от rich »
« Отговор #24 -: Юли 05, 2007, 13:02:57 pm »
Знаеш ли колко неимоверно много печелят тези клиники,ето защо е време да се даде и на това гласност в медиите пък кой знае може да се засрамят и намалят цените,а затова момичетата пред камера избягват да говорят.За това са и мн.клиники по стерилитет,защото печалбата е голяма.Никой не може да ме убеди,че на едно ин витро себестойността е от порядъка на няколко хиляди лв.Това е абсурд.От порядъка на няколко хиляди лв е печалбата за клиниката.Ето защо и от здр.каса не отпускат пари за безплатни процедури,защото там работят лекари,на които горе долу йм е ясно за колко лв.излиза 1 процедура,но клиниките искат много повече,а от държавата трудно се печели.Според мен ако клиниките намалят значително цените тогава може да очакваме  от здр.каса да се включи.Ето защо аз те подкрепям напълно

Искам веднага да ми дадеш обяснение за точната цена на един инвитро цикъл и то с факти. :x
Сигурна съм, че за много двойки от София и провинцията тази цена е много висока, но имам и бегла представа за реалната стойност на един цикъл.
Никога не съм харесвала хора, които плюят ей така, за спорта. Това не ти прави чест!
Инвитро клиниките в България се броят на пръстите на двете ръце и едва 4-5 от тях са на световно ниво. А, както всички тук знаем, броят на двойките с проблеми е 270 000!!!!!!!!
И за финал - цената на подобна процедура по света е 5000-10 000-20 000 долара/евро.

Подкрепям напълно White!
Много е обидно това, което си написал, Рич! И не е вярно, за голяма част от докторите, занимаващи се с ин витро!

lb2f
*
« Отговор #25 -: Юли 05, 2007, 13:09:03 pm »
момичета,излиза така,че ин витро центровете всеки момент ще фалират?Моля Ви недейте така.Или да вземем да йм кажем да вдигнат цените в такъв случай
*

evro

• 5167
« Отговор #26 -: Юли 05, 2007, 13:09:56 pm »
Нали знаеш,че микроскопите и лазерите са за многократна употреба?А не индивидуални както катетъра,който се заплаща допълнително
Рич, нищо допълнително не съм плащала, имах една дузина сондажи и похабени катетри.
2000 лв. е поносима цена, дори и за България.
Желя ти успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #27 -: Юли 05, 2007, 13:10:31 pm »
Убедена съм, че в този живот теб навсякъде и всички се опитват да те прецакат.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #28 -: Юли 05, 2007, 13:10:43 pm »
аз пък не разбрах къде никнат като гъби тези клиники, за да печелят многото пари? и колко много пари се печелят, че да взема да инвестирам и аз в една такава?
в България се броят на пръстите на едната ръка клиникте по репродуктивна медицина, които наистина помагат на хората да имат деца. вярно е, че е скъпо, вярно е, че много хора не могат да си го позволят, вярно е също така, че лекарите печелят от тази си дейност - но кой работи за без пари??? а знаеш ли, че тези лекари работят без почивен ден, няма събота и неделя, няма национални празници, ако имаш нужда те са на линия, защото в тази област дори и планираните манипулации имат точни дати, които не зависят от това дали е събота или сряда. и са само те, няма кой да ги замества, както е в големите болници. нормално е да изкарват пари за труда си, аз също работя за пари, а също и всички които познавам. безплатен обяд няма никъде!

white цената на подобна процедура по света е 5000-10 000-20 000 долара/евро-затова те са и най-богатата прослойка от обществото.

всяко общество има богата прослойка и тика си имаме богати и бедни, и на запад е така. може би имаш предвид, че стандарта е друг. така е. затова и е по-скъпо - защото всичко е по-скъпо, наеми, храна, заплати... ама няма да обяснявам сега какво е стандарт.

и накрая да кажа - грозно е да плюеш по 4-5-мата човека в БГ, които ПОМАГАТ на хората да имат деца. въпросът за парите има друга страна и това е помощта на държавата - защото на запад, където "богата прослойка" може да си плаща се поемат по 4-5 и нагоре опита инвитро. защото в норвегия, която е най-богатата страна в света (с най-висок стандарт на живот) опитите, които се поемат от касата са 4 (поправете ме ако греша, това е по спомен). но това е съвсем друга тема. а твоите нападки са необосновани и обидни!!!

*
« Отговор #29 -: Юли 05, 2007, 15:29:30 pm »
„Не че подценявам деността на сдружението, но все пак доста сдружения има вече и доста инициативи се направиха във връзка с това, но като че ли реален резултат няма.”.

Мариела, Мелиса - май все още не искате да приемета факта, че сдружение Зачатие, не е някакво фиктивно сдружение, от което някой печели, сдружение Зачатие сме аз и всички момичета които пишат тук, сдружението, това сте и вие двете. И какво означава „доста сдружения има вече и доста инициативи се направиха във връзка с това”? Няма друго такова сдружение, но вижте за инициативите сте прави - не дават особенно голям резултат :( А това са инциативи подготвяни с месеци и обсъждани тук във форумите - задълбочено и отговорно. С подготовката на тези инциативи се заеха момичета пишещи тук и не една две, а доста повече. Как мислите че ако 10 момичета се обърнат към медиите например (да не говорим, че много трудно ще ви отделят каквото и да е внимание) ще постигнат нещо повече и какво? Сдружението организира срещи с НЗОК, прави „ден на репродуктивното здраве” и макар и да сте чели, май не сте разбрали много много за какво става въпрос. Аз бях сред момичетата които организираха протеста с балони в Пловдив - това беше инициатива на сдружение „Зачатие” на която отидохме ние - потърсете, прочетете, разгледайте снимки. Всичко това закоето говорите вече го правим (аз в малка част, но обещавам вече да съм по-активна). Няма смисъл да се делите от сдружение „зачатие”, защото сдружението сме всички ние!
Пробвайте, опитайте да се свържете с медиите и ще видите за какво ви говоря!

И сега за идеята за центровете по репродуктивните проблеми - ами какво да Ви кажа, обсъждана е вече и се работи по нея, но трябват специалисти, които ще отделят от времето си и няма да чакат заплащане. Това държават едва ли ще организира, но сдружението опитва да го направи! Прочетете повече във подфорума за сдружение „Зачатие”. И разберете сдружението това сме ние! И това не са празни приказки, това наистина е така. Сдружението не са някакви там хора събрали се в скъпи офиси и със скъпи коли, пак потретвам (май) - сдружението сме аз, вие и всички семейства със репродуктивни проблеми!

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
« Отговор #30 -: Юли 06, 2007, 11:27:38 am »
Момичета, не знам защо толкова лично и враждебно ни посрещнахте тук.Самият факт, че споделяме точно тук какво ни вълнува и тревожи, е показателен как ние оценяваме и виждаме дейността на сдружението, как ние искаме да бъдем част от него.Да, аз знам че доста неща се правят за двойките с репродуктивни проблеми, но като че ли всичко това остава на тъмно. Няма информация в медиите/а нали те са най-масовата комуникация/.Информация за всичко това има само в нета. Да, аз ти и всички вие които пишем тук имаме достъп до нея, но помислете колко хора нямат достъп до интернет. Това, че нямат средства или са по-малко образовани или нямат време да се ровят, значи ли че нямат право да получат консултация и отговор на въпросите които ги вълнуват.Защо непрекъснато гледаме по телевизията разследващи репортажи как някой е ощетен от държавата или от институция и това привлича общественото внимание и се взимат мерки. Защо не се направи някакъв репортаж със реални двойки които са готови да признаят за проблема си/защото много от тях не искат да говорят за това/, които да разкажат за перипетиите и патилата си и как държавата нехае и не иска да разбере, че тя може много да помогне и то с не чак толкова големи средства.Никой не поставя под въпрос професионализма на лекарите от клиниките за стерилитет. Напротив, ако ги нямаше и тях и малкото което се постигна в тази област нямаше да го има,и макар и скъпо все пак много двойки получават шанса да станат родители. Разбира се че тези процедури са доста скъпи, разбира се че те са доста по-евтини отколкото на запад. Но на запад една нормална работна заплата е около 3-4 хиляди евро А тук е около 500 лева. Една най-опростена инвитро процедура е около 2000 лева, а реалната цена е около 4-5 хиляди лева. Направете си сметка колко двойки могат да си го позволят.Разбира се, че клиниките не трябва да работят без пари, процедурите са скъпи, защото лекарите които ги извършват са високо специализирани, изисква се непрекъснато обучение, обновление на скъпоструваща апаратура и ред други неща/да не правя себестойност/.Но защо държавата не субсидира част от изследванията и манипулациите в тези клиники/разбира се на двойки с доказан репродуктивен проблем/на здравно осигурени двойки. Та нали затова са здравните вноски които внасяме. Аз, пък и вие внасяме всяка година средства в този бюджет и искаме когато ни се наложи да ползваме качествени и своевременни здравни услуги.Сега сме млади и нямаме здравословни проблеми, единственият проблем който имаме е този, че не можем да се сдобием с рожба и имаме нужда от такива здравни услуги за момента.Защо тези вноски не бъдат насочени за това.Защо голяма част от изследванията -имунологични, гинетични, фоликулометрия, хормони и ред други/да не ги изброявам, всички вие знаете какво е нужно да се направи преди инвитро или след поредица от аборти/, са платени и не се поемат от здравната каса. Защо не се обръща внимание на жени които забременяват и не могат да износят и имат поредица от аборти. Нима при тях положението е по-добро.Да, вече има доста добра инициатива за заем при облекчени условия от Сибанк, съвместно със фондация Искам бебе. Но отново жените които не могат да износят не могат да се възползват от нея.И пак казвам, не става въпрос само за финансовата страна на нещата.Става въпрос и за емоционалната. Да има към кого да се обърнеш, та дори и съвет само да ти даде- специалист в родния ти град, който да те насочи какъв е евентуалния проблем, да може да ти даде информация за клиники, лаборатории, за това какво поема касата и какво не, колко струват определени изследвания и каква е нуждата да се направят, пък и една спермограма ако щете да ви разчете ако трябва. Нямам нищо против клиниките за стерилитет, не ме разбирайте погрешно, но аз посещавах такава/доста реномирана/ и останах доста неприятно изненадана. Отидох с големи очаквания, бях готова да не жаля средства, исках само да получа качествено обслужване.Какво получих насреща/и не само аз а и други момичета с които съм разговаряла/- чакане на почти месец за час, чакане на 2 часа пред кабинета, преглед и консултация за 10 минути, изследвания, които така и не виждаш, защото се пазят строго в досието ти и не ти се предоставят за да не отидеш при конкуренцията, въпреки че си платил доста по-скъпо, отколкото ако отидеш директно в лабораторията да направиш.И така след поредица от посещения при един и същи лекар, разбираш че тя не помни за какво си отишла при нея/даже не си е направила труда преди прегледа да ти погледне така строго пазеното досие/ и ти дава съвети и насоки не точно по проблема ти. Това е една малка част от това което аз изпитах по време на 4 годишната борба за рожба. Простете, ако някого съм обидила. Но аз съм обидена на държавата, за нехайството и за това че нея не я интересува, че аз и хиляди други жени искат да родят здравите си дечица точно тук в България, а не някъде другаде и искат да ги възпитат точно тук, за да станат един ден нейни достойни граждани. Минават ми мисли да събера средства и да опитам в чужбина, но детето ми няма да се роди тук и няма да се нарече българин.
*
« Отговор #31 -: Юли 06, 2007, 11:47:21 am »
mariela изобщо не става дума за враждебност ;)

Давай смело напред - обърни се към медиите, само ни кажи кога и къде ще се излъчи репортажа, ние ще гледаме ;)

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
« Отговор #32 -: Юли 06, 2007, 12:52:12 pm »
Браво Mariela,много добре си го написала и те подкрепям напълно.И сега ако пак някой поизнервени момичета се нахвърлят върху теб просто нямам думи,що за хора трябва да са.
*

evro

• 5167
« Отговор #33 -: Юли 06, 2007, 13:03:23 pm »
Добре бе хора, съгласете се че със здравна осигуровка от 5,50 като безработен и 10-15 лв. като работещ, нама как ЗК да поеме процедурите на 270 000 двойки?!

Цяла система е гнила, на "вън" виждаш ли Касата поемала т`ва и онова - е да но що не видите фиша на хората плащащи осигуровките едва ли са 3-10 евра!

Правя всичко възвожно по силите ми да забременея, ако някой помогне - Добре, ако ли не - Здраве да е. Не губя енергия да се тюхкам защо ЗК е на това дередже и защо държавата не прави нищо за стерилните двойки. Със или без моя протест нещата няма да се подредят по мой мироглед, ако вие успеете да го направие - ще ви подкрепя и един ден ще съм ви благодарна, но за сега съм на принципа "Спасявай се сам"

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #34 -: Юли 06, 2007, 13:19:23 pm »
Момичета, защо се нападаме една-друга, влезаме в спорове, които доникъде не водят, като всяка от нас добре знае, че само обединението на нашите идеи и съвместната ни работа дават надежди да бъдат подобрени нещата. Колко от нас имат нужните познания, за да развият икономическия профил на един ин-витро цикъл и колко от нас разполагат с информация, за да направят сравнение със себестойността на същия този цикъл в една западна клиника? Финансовите резултати на клиниките по репродуктивно здраве не трябва да са обект на нашите интереси, нашите усилия трябва да са насочени другаде. Клиниките имат за цел и печалба и защо да не е така? Този, който трябва да помисли за проблемите на онези от нас, които нямат достъп до клиниките поради ограничените си финансови възможности, са Министерството на здравеопазването, НЗОК, правителствени и неправителствени организации, както и цялата общественост и затова мисля, че заслужават нашата подкрепа инициативите на Сдружение Зачатие, както и тази на Мелиса. Всички ние, бедни или богати, имаме равни права, право на семейство и достъп до мед. помощ. Закона твърди, че ни го гарантира, но практиката демонстрира друго. Защо да не отстояваме правата си? с какво инициативата на Мелиса е неуместна?

*
« Отговор #35 -: Юли 06, 2007, 14:18:37 pm »
Никой никъде не казва, че инициативата е неуместна, но както си казала ти трябва обединение! А не разграничаване от Зачатие! 

Евро маце, хубава позиция за НЗОК имаш, ами тогава що дойде на протеста ........ :) Знам аз, искала си да си част от тълпата обезумели мацки заредени с балони :) Шегичка е това! Възхичавам ти се наистина! Браво, страхотна си!

« Отговор #36 -: Юли 06, 2007, 14:21:06 pm »
Този, който трябва да помисли за проблемите на онези от нас, които нямат достъп до клиниките поради ограничените си финансови възможности, са Министерството на здравеопазването, НЗОК, правителствени и неправителствени организации, както и цялата общественост и затова мисля, че заслужават нашата подкрепа инициативите на Сдружение Зачатие, както и тази на Мелиса. Всички ние, бедни или богати, имаме равни права, право на семейство и достъп до мед. помощ. Закона твърди, че ни го гарантира, но практиката демонстрира друго. Защо да не отстояваме правата си? с какво инициативата на Мелиса е неуместна?
Точно това имах в предвид и аз. Добре си го казала. Може би аз прекалено емоционално писах и не можах да акцентирам на най-важното.

Добре бе хора, съгласете се че със здравна осигуровка от 5,50 като безработен и 10-15 лв. като работещ, нама как ЗК да поеме процедурите на 270 000 двойки?!

Цяла система е гнила, на "вън" виждаш ли Касата поемала т`ва и онова - е да но що не видите фиша на хората плащащи осигуровките едва ли са 3-10 евра!

Правя всичко възвожно по силите ми да забременея, ако някой помогне - Добре, ако ли не - Здраве да е. Не губя енергия да се тюхкам защо ЗК е на това дередже и защо държавата не прави нищо за стерилните двойки. Със или без моя протест нещата няма да се подредят по мой мироглед, ако вие успеете да го направие - ще ви подкрепя и един ден ще съм ви благодарна, но за сега съм на принципа "Спасявай се сам"

Ами направи сметка 8 години по 15 лева на месец/при 250 лева заплата/, колко пари съм внесла в бюджета. А при заплата 500, а при повече. Толкова ли не може внесените от мен осигуровки да ми се върнат частично като изследвания и прегледи. А ако всички се спасяваме сами, няма да стигнем до никъде. Аз и ти може да се спасим, но защо да не променим нещо за момичетата след нас.
*
« Отговор #37 -: Юли 06, 2007, 14:29:40 pm »
"А ако всички се спасяваме сами, няма да стигнем до никъде. Аз и ти може да се спасим, но защо да не променим нещо за момичетата след нас."

Мариела прочете ли ми последния постинг!?

*

evro

• 5167
« Отговор #38 -: Юли 06, 2007, 15:22:35 pm »
Цитат
Ами направи сметка 8 години по 15 лева на месец/при 250 лева заплата/, колко пари съм внесла в бюджета. А при заплата 500, а при повече. Толкова ли не може внесените от мен осигуровки да ми се върнат частично като изследвания и прегледи. А ако всички се спасяваме сами, няма да стигнем до никъде. Аз и ти може да се спасим, но защо да не променим нещо за момичетата след нас.

Абе момиче, половите и щитовидните хормони се поемат от касата от 2005 насам, ПКК и разните му там др. кръвни изсл. също, част от имунолог. също се поемат. Ми намерете си свястни JP-та да ви дават направления. До сега нито веднъж, нито един АГ и Ендокринолог не ми е отказал направление за хормони на мен или на съпруга ми, това е.

Танче, аз също ти се възхищавам :D!

Гледайте реално на нещата, с тия вноски които плащаме няма да ни постелят червени килимчета я!

Не се крия още от първия ден в който открих Зачатие /края на 2004 г./, ще подкрепям всеки един протест или шествие, но бъдете реалисти, толкова много сме уж, а всъщност на сме толкова малко. :(

От един отбор сме!
 :grouphug2:

Те осмислят живота ни!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #39 -: Юли 06, 2007, 15:38:19 pm »
Да, аз знам че доста неща се правят за двойките с репродуктивни проблеми, но като че ли всичко това остава на тъмно. Няма информация в медиите/а нали те са най-масовата комуникация/.Информация за всичко това има само в нета. Да, аз ти и всички вие които пишем тук имаме достъп до нея, но помислете колко хора нямат достъп до интернет. Това, че нямат средства или са по-малко образовани или нямат време да се ровят, значи ли че нямат право да получат консултация и отговор на въпросите които ги вълнуват.Защо непрекъснато гледаме по телевизията разследващи репортажи как някой е ощетен от държавата или от институция и това привлича общественото внимание и се взимат мерки. Защо не се направи някакъв репортаж със реални двойки които са готови да признаят за проблема си/защото много от тях не искат да говорят за това/, които да разкажат за перипетиите и патилата си и как държавата нехае и не иска да разбере, че тя може много да помогне и то с не чак толкова големи средства.

така написано от теб, излиза, че информация в медиите няма, защото сдружението не се е сетило да им я предостави.
дълбоко грешиш!
сдружението непрекъснато опитва да контактува с медиите. направен е не един, а поне десетки репортажи с реални двойки, наши момичета са участвали в предавания на почти всички телевизии, давали са интервюта за всякаква преса - вестници и списания. за наскоро преминалия Ден на репродуктивното здраве имаше специална пресконференция, имаше поканени 60 журналисти в НДК, имаше организиран семинар за тях.

е, познай защо няма нищо в медиите? защото НЕ СМЕ ИНТЕРЕСНИ! НЕ СМЕ СКАНДАЛНИ, НЕ СМЕ МУТРИ! ТИХИЧКОТО ЕЖЕДНЕВНО СТРАДАНИЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА НЕ Е ИНТЕРЕСНО ЗА МЕДИИТЕ И ТЕ ГО ПОДМИНАВАТ!

ако можеш да съдействаш за организиране на поредната медийна проява - ще се включим с радост. на мнение сме, че само упоритото и постоянно напомняне за хората с репродуктивни проблеми ще доведе до излизането на проблема на светло.

въпросите, които ти задаваш - "защо държавата така пък иначе...?" - ги задава сдружение Зачатие на НЗОК, на министерството на здравеопазването и министерството на социалните грижи, на Президента, на парламента. трябва да ти е ясно, че отговор на тези твои въпроси няма да получиш тук, във форума, от хора в твоето положение, а от институциите. и то само ако не питаш сама, а питаш в хор с останалите себеподобни. и викаш силно.

малко остро те посрещнаха отначало, защото не си си дала труд да се поинтересуваш за това какъв е този сайт, кой го е направил, какви са тия хора, какво правят, а идваш и започваш да откриваш топлата вода. "дайде да дадем". ами дай - ние сме почнали, нещата, за които говориш, ги борим - добре дошла при нас и присъедини усилията си към нас, за да направим и нещо за тези след нас, а да не се спасяваме поединично, ако позволиш да те цитирам...

« Последна редакция: Юли 06, 2007, 15:43:47 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!