Здравей Peti,
Да се разпиша и аз в темата за пролактина. Моя беше два пъти над нормата и пия бромкриптин /на повечето момичета тук не им понася, но аз нямам никакви странични ефекти от него/. Това за Утрогестана за първи път го чувам за две години ходене по болници. Обикновено изписват бромкриптин или по-пречистени медикаменти от рода на Парлодел.
И аз съм с разширени вени, така че не виждам връзка между пролактина и лечението му и разширените вени.
Пролактина е хормон на стреса, можеш доста теми да намериш във форума за него и как се повишава.
Относно ЯМР - и аз мислех да си правя, но от една известна клиника по стерилитет ми обясниха, че дори и да имам аденом, той пак ще се лекува медикаментозно, така че нямало смисъл да ме облъчват. Е, не знам до колко е вярно това....
Обикновено ако не е много над нормата, пролактина се нормализира за два-три месеца. Много важно е да се направи изследването правилно, т.е. когато се взема кръв сестра ти да си е починала поне 30 мин. и т.н. Както и да се направят няколко изследвания през определен период.
Ами това е от мен, но все пак аз не съм доктор.
Успех в лечението на сестра ти и се обърнете към още един лекар. Най-добре гинеколог-ендокринолог или специалист по стерилитет. Това е важно, защото при завишен пролактин обикновено липсва овулация.......