Здравей,
аз съм със сходна диагноза, за която знам от около 9 месеца и доста съм се ровила в Интернет. Ето какво ми идва на ум веднага:
Фахотор-V-Лайден: видях в една друга тема, че се опитваш да откажеш цигарите, ами направи го, защото тютюнопушеното в комбинация с тази мутация и останалите, предразполагащи към тромбози, допълнително ти повишава риска. Същото важи за противозачатъчните.
Да се притесняваш, не бих казала. Сега звучи лесно така, казано отстрани. Аз лично доста се бях панирала тогава. Но сега ти казвам след няколкомесечен опит, че по-притеснително е било, когато не си знаела, защото тогава риска си го носила пак. При дълги полети, боледувания, свързани с пазене на леглото, операции, трябва да ти се бият инжекции нискомолекулярен хепарин за разреждане на кръвта.
Всички тези фактори обуславят склонност към развиване на тромбози. Не значи, че ти ще развиеш. Важно е и как тези мутации са се изявавали досега в семейството ти. Някой да е имал тромбози, аборти и т.н. Понеже при бременост така или иначе се увеличава рискът от тромбоза, комбинацията с генетична предразположеност представлява допълнителен риск. Затова и стандартно препоръчват терапия с хепарин.
Специално за Фактор-V-Лайден в пристъп на първоначален ужас намерих и пуснах една статия, която ми се видя написана на достъпен език. Ето, пускам линка:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=7868.msg143349#msg143349Не се притеснявай, най-важното в случая е, че вече е диагностицирано.
Поздрави и късмет!