[Любопитна съм, във Франция спермограмата от кого се плаща - от пациента или здравната система я покрива?]
Отговарям първо за финансирането на изследванията във Франция, все още нямам информация за цената на спермограмата, защото в момента когато отиваш на изследване и представиш здравната си карта /тя е с чип, по подобие на кредитните карти и съдържа доста информация за осигуреното лице/, финансовите отношения се уреждат между самата каса и лабораторията т.е. аз лично нищо не съм платила и не знам колко струва. По принцип трябва да получа извлечение, но сигурно ще се забавят предвид летните ваканции , се опитам да се обадя на касата и да получа необходимата информация.
По принцип касата поема 70 % от направените разходи, а останалите 30 % са за сметка на пациента или ако си е направил допълнителна застраховка го поема застрахователната компания.
За посткойталния анализ имам вече информация, цената му е 17.91 Евро, специализираният труд в него струва 5.76 Евро и се поема на 60 % от касата, е самия анализ е 12.15 и се поема на 70 %.
Цялата финансова здравна система тук е много объркана, не смятам че е най-великия пример, вярно е че мащабите са съвсем други, на както винаги всичко си има цена, но това е тема на друг разговор, ако имате други въпроси съм готова да разказвам.