0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване и теоридит на Хашимото
« -: Август 02, 2007, 11:40:15 am »
Здравейте,
Преди 4 месеца ми поставиха тази диагноза, след двугодишно лутане по АГ лекари с проблеми със цикъла и явна липса на ову, без никой да ме попита дали съм си изследвла Щитовидната жлеза. Та както и да е... по добре късно отколкото никога.
Въпроса ми е дали с провеждането на лечението и влизане на хормоните в норма мога да забременея? и Има ли някакъв период след който вече е възможно забременяване?

п.с. От този месец си правя и ову календар с температура и тестове, за да проверя все пак какво се случва в мен ;-)
Благодаря предварително!
Re: Забременяване и теоридит на Хашимото
« Отговор #1 -: Август 02, 2007, 11:44:34 am »
Извинявайте за обърканото заглавие.
Автоимунен тиреоидит на Хашимото
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #2 -: Август 02, 2007, 11:50:42 am »
Здрасти, Мери. Аз също съм боледувала от Хашимото преди доста време, но едва наскоро разбрах, че това не се лекува ами си оставя следа доживот. При мен нещата са добре уж, но доколкото знам това заболяване не пречи да се забременее с него, но просто трябва да си по-внимателна и редовно да следиш и хормоните. Освен това се пие селен и аспирин протект няколко месеца преди и по време на бременността. Но това ще ти го каже ендокринолог. Това е което аз знам. Успех.

*

stanley_78

• 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
« Отговор #3 -: Август 02, 2007, 12:34:51 pm »
happymery , извинявай, но аз не разбрах ти изследвала ли си изобщо щитовидни хормони? Как въобще разбра, че се касае за точно това заболяване? Гинеколог или ендокринолог ти хостави диагнозата? Скрининг на жлезата прави ли? Аз също съм с Хашимото. При първоначалните ми изследвания TSH : 2,770 uIU/ml ( 0,49 - 4,67 );Anti TPO ( MAT ) : 1620,91 IU/ml ( 0 - 12 )
Anti TG ( TAT ) : 512,79 IU/ml ( 0 - 34 )/06,10,2006/ Тогава специалистът, който ме следи ми каза, че най вероятно се касае за Тиреоид на Хашимото. Последваха две консултации с ендокринолози, които потвърдиха диагнозата. Започнах да пия Л-тироксин и селен. След около 1-2 месеца имах подобрение. Последните ми изследвания са TSH 1,544uIU/ml ( 0.49 - 4.67 . Доколкото съм чела тук във форума Хашимото не пречи на забременяването, но трябва да се държи под контрол.
« Отговор #4 -: Август 02, 2007, 16:27:26 pm »
 Да Stenley_78, правени са ми изследвания от ендрокринолог април месец, просто не навлязах в подробности. Първите ми изследвания бяха FrT4 - 11.61 pmol/L референтни с-ти (11.50-22.70); TSH3 7.64 uIU/ml high реф.с-ти (0.35-5.50); Tireoglobulin 88.31 ng/ml при (1.4-78); A-TPO 310.8 u/ml при (0.00-34.05).Направиха ми ехография на жлезата. Нямам възли и други неща. Обема и е в горнограничен, с правилна форма и семетрична,с нехомогенна хипоехогенна структура "петниста" с наличие на сраствания. Петнистата структура е характерна за Хашимото.Заключението е Автоимунен тиреоидит с хипофункция на жлезата.
Назначиха ми Euthyrox 75 гами (това е дозата), като в горещите дни я намалям на 50 гами, и само това. След 40 дни направихме пак ТСХ и сега ми е 0.34 мкU/ml при референтни с-ти (0.27-4.20). Каза ми да не се притеснявам че съм ниско гранична, и ме обнадежди че като се нормализира ТСХ и ще започне и овуто ми да се нормализира и цикъла и ще мога да забременея. Никога не съм предполагала че ще имам такива проблеми, имам син на 8г. и решихме да имаме второ (от втория ми съпруг), и като не стана година и нещо всеки казваше че щом съм родила веднъж няма да има проблеми, ама не е така. Тогава бях на 21 и беше друго стана от раз. Но както и да е аз съм оптимист :)
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #5 -: Август 02, 2007, 19:24:32 pm »
хашимото има отношение и към забременяването и към самата бременност, но при редовен и грамотен лекарски контрол не е чак такъв проблем.
тук има доста момичета забременели след като са разбрали че са с хашимото и са взели мерки
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

stanley_78

• 408
« Отговор #6 -: Август 02, 2007, 23:10:35 pm »
Според мен никой не може да каже още, какво точно отключва автоимунни процеси. Така че права си, преди осем години може да не е имало какво да провокира. Сега може би ще стане по-бавничко, но щом си решила, ще се справиш и ще имаш детенце. Преди време правих консултация с доктор Катя Тодорова. Тя ми каза, че завишените анти-тела към щитовидната жлеза може да са сигнал, че се отделят и други анти-тела. Препоръча ми да изследвам антиовариални, антиспермални и антифосфолипидни антитела. Антиспермалните можеш да провериш по-надеждно с посткоитален тест.
Успех!
« Отговор #7 -: Август 03, 2007, 09:58:30 am »
Благодаря stanley_78 за тази информация. Тези изследвания кой ги назначава, джипито или ендокрунолога? И минават ли по ЗК? И какво точно представляват? :)
Благодаря за подкрепата!  :D
*
« Отговор #8 -: Август 03, 2007, 21:41:54 pm »
Аз съм със същото заболяване още от както съм била на 12г. а още не мога да забременя незнам вие как го тълкувате.

« Отговор #9 -: Август 04, 2007, 11:10:17 am »
А вземаш ли лекраства за това? Според мен ако се лекува и ТСХ е в норма, би трябвало да можеш да забременееш, освен ако проблема не е в нещо друго. Какви изследвания си правила скоро?
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #10 -: Август 04, 2007, 11:32:09 am »
А вземаш ли лекраства за това? Според мен ако се лекува и ТСХ е в норма, би трябвало да можеш да забременееш, освен ако проблема не е в нещо друго. Какви изследвания си правила скоро?
Подкрепям това исказване. Аз също още не съм забременяла, но ние освен това сме с мъжки фактор. Иначе съм се лекувала преди 12 години и засега всичко е под контрол.

*
« Отговор #11 -: Август 04, 2007, 14:39:58 pm »
Ако се отнася за мен до скоро бях на Л-тироксин хормона влезе в норма и спряхме лекарството. И доки ми каза 4е за сега е спряло да работи Хашимотото но си го има все още. А също така пих и кортикосеройдни лекарства и те ни ми помогнаха.

« Отговор #12 -: Август 04, 2007, 17:09:05 pm »
Аneta,Как така да спре Хашимото. Аз не съм чувала такъв термин "да спре да действа"по скоро се казва "в ремисия", но това не е каранция, че няма да се отключи пак. Това е автоимунно заболяване и ако антителата не са в норма то си остава и си пречи за забременяването. Затова трябва да си следих ТСХ и Анти ТПО (антителата).
Не съм 100% сигурна дали е възможно да се излекува напълно, това могат да го кажат момичета които са се излекували, защото ми казаха че може и цял живот да съм си на лекарството (Еутирокс),
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #13 -: Август 04, 2007, 19:23:09 pm »
анета направо не знам при какви лакари ходиш, но или те криво ти говорят или ти криво ги разбираш...
хашимото е автоимунно заболяване. то не може да бъде излекувано. може да си в ремисия, което означава че в момента не е активно но въпреки това си е там. кортикостероидите действат, просто много зависи кой ти е назначил схемата на прием и дали тя е подходящата за теб. това се установява с доста редовно следене по време на лечението, че и след това.
и да ти кажа ти си единствената на която са спряли тироксина след като тсх е влязъл в норма. или поне си едиствената за която аз съм чула...
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #14 -: Август 04, 2007, 20:24:33 pm »
Зна4и може и аз да не съм се изразила не правилно да знам 4е не може да се лекува това исках да кажа 4е за сега е в застой а не 4е напълно го няма извинявай те моми4ета ако не съм се изразила правилно.

*
« Отговор #15 -: Август 04, 2007, 20:28:51 pm »
Ходя от дете в специлизираната клиникапо ендриокринология не ходя като при вас при Катя Тодорова ми изписва селен и аспирин аз до тук про4ететеното на вси4ки изписва едно и също болницата е "Акад. Ив. Пен4ев" Те там ако не са специалисти кой ще е тогава. Ако не съм се изразила правилно извинявайте тук има моя дневник и вси4ките ми епикризи на последната пише 4е за сега е в застой по просто казано иликакто го пишете "в ремисия" по ну4но му.

*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #16 -: Август 04, 2007, 21:53:13 pm »
Анета, не се засягай. Тук всеки исака да помогне на някого. Аз също съм ходила три години в клиниката по ендокринология и там ми откриха проблема. При мен почти веднага TSH влезе в норма и антителата също. Просто след 3 години си бях внушила или и аз не знам, че нещо тоя ел тироксин не ми влияе добре на бъбреците и сама спрях да го пия. Определено ЗНАМ, че така не се прави, но тогава така си реших.. След това през около 2-3 години ходя да се следя (преглед + хормони) като само първия път ходих пак в ендокринологията, когато беше нещо претрансформирана, половината доктори ги нямаше вече, другите бяха преместени в др. сграда и т.н. Та оттогава вече не ми я хвали тая ендокринология. Повечето лекари, работещи сега там са от разни полоклиники така или иначе. Та после ходих в кварталната поликлиника, а последния път и при К. Тодорова. Тук само да вмъкна, че изписваните на всички селен и аспирин протект са ПРОФИЛАКТИКА, а не лечение и това не бива да ви учудва.
На лили ще отговоря, че след като самосиндикално си спрях лекарствата преди 12-ина години, нито един специалист след това не ми е казвал, че е необходимо да подновявам приема на тироксин. Малко дългичко стана, за което се извинявам. Но да- иам и хора, които НЕ пият доживот тироксин.

*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #17 -: Август 09, 2007, 00:09:48 am »
Ако се отнася за мен до скоро бях на Л-тироксин хормона влезе в норма и спряхме лекарството. И доки ми каза 4е за сега е спряло да работи Хашимотото но си го има все още.

???  8O
смени си лекаря!

Ходя от дете в специлизираната клиникапо ендриокринология не ходя като при вас при Катя Тодорова ми изписва селен и аспирин аз до тук про4ететеното на вси4ки изписва едно и също болницата е "Акад. Ив. Пен4ев" Те там ако не са специалисти кой ще е тогава. Ако не съм се изразила правилно извинявайте тук има моя дневник и вси4ките ми епикризи на последната пише 4е за сега е в застой по просто казано иликакто го пишете "в ремисия" по ну4но му.

мило, сложи препинателни знаци, защото не съм сигурна дали кралицата да бъде обесена или спасена :D
« Последна редакция: Август 09, 2007, 00:13:31 am от manhattan »
*
« Отговор #18 -: Август 09, 2007, 11:30:07 am »
Аз пък съм разочарована от светилата в клиниките по ендокринология. За тях Хашимотото не е сериозно заболяване и някак си им ставаш безинтересна като случай. У д-р Тодорова харесвам няколко неща - че предписва малки дози медикаменти, че анализира причините за заболяването, че е достатъчно изчерпателна в обясненията и че съветва пациентите си преди всичко да отстранят причините за стреса и да живеят в хармония със себе си. Тогава лечението може да е сполучливо. За разлика от срещите си с други лекари, аз никога не съм била разочарована от преглед при нея.
Успех на всички, с който и да било лекар!
*

stanley_78

• 408
« Отговор #19 -: Август 24, 2007, 15:42:49 pm »
Днес получих такива резултати, че направо ми се зави главата. Малко по-горе в темата съм писала стойностите от предишните ми изследвания и си мислех, че Хашимото е хванал правилната посока  :D  :D
Аз обаче сама съм си виновна. Преди около 2 месеца след няколкократни опити да се свържа с доктор Тодорова спрях Л-тироксина, че доста време го пия без следене и днес  ТСХ 5,741 реф ст-ст 0,49-4,67 /април месец беше 1,54/
МАТ 2388,4 /0-12/
Направо се втрещих, отчаях и незнам накъде... Звънях пак в кабинета на Тодорова, никой не вдига, сигурно са в отпуск хората.