Това е често задаван въпрос. Отговорът ще разделя пак на две части:
Първо, да кажа две думи за правната същност на осиновяването. То е два вида - пълно и непълно. На прост език това означава, че:
При пълното осиновяване, осиновителя, поема пълните родителски задължения върху осиновения, а осиновения има право на:
- право на името на осиновителя
- право на родителска грижа
- право на издръжка
- право на наследяване (то не е точно задължение, но тук го пиша така за по-лесно)
Иначе казано пълното осиновяване замества кръвното родство между осиновител и осиновен. Между тях възникват отношения на произход, вкл и със всички близки на осиновителя. Издава се нов акт за раждане и в него като родител се вписва осиновителя.
При непълното осиновяване, осиновения НЕ придобива част от горните задължения. Осиновеният:
- запазва рожденото си име
- запазва биологичната и социалната връзка с биологичните си родители
- придобива право на наследяване ЕДИНСТВЕНО на осиновителя (но не и на близките на осиновителя).
- придобива право на издръжка от осиновителя (но изгубва правото на издръжка от рожденния родител или пълния осиновител)
Иначе казано при непълното осиновяване се получава връзка само между осиновител и осиновен, но не и между близките на осиновителя.
Така! Сега към въпроса ти:
І По закон
Според Семейния кодекс
Чл. 53. (1) Никой не може да бъде осиновен едновременно от две лица освен ако те са съпрузи.
Това означава, че двама души могат да осиновят пълно едно дете само ако са съпрузи.
Няма пречка двама души, които не са съпрузи, да осиновят едно лице като:
1. единият ще осинови пълно и ще замести напълно рождения родител
2. другият ще осинови непълно
ІІ На практика
В дирекциите социално подпомагане, приемат документите на всички двойки (а такива има много), които живеят без брак, а искат да имат дете.
На такива двойки се гледа точно като на женените ( от гледна точка на соц. работник, който изготвя доклада ).
Такива двойки НЕ са в по-неизгодна позиция, в сравнение с женените.
Но! Негативните последици са за детенцето, защото:
1. Само единият ще го осинови пълно
2. В акта за раждане ще бъде вписано - името на единия родител, а на мястото на другия ще бъде вписано - неизвестен.
3. Когато единия осинови детенцето напълно, (сега не подскачайте) няма как да принуди другия да осинови непълно. В живота се случват шарени неща, всичко е възможно! Може втория да се уплаши в последния момент и тогава първия ко прай, а детето?
4. Ако един ден се разделите (не казвам, че ще стане, но първо нищо сигурно няма, а за такива неща, човек си мисли с главата), само единият от двамата (непълният осиновител) ще има задължение за родителска грижа и издръжка.
Може много меркантилно да звучат тези неща, но това е живота!
Ако ти прави впечатление, никъде не споменавам мъжа/жената. Няма никакво значение кой ще осинови пълно и кой непълно. И двата варианта са напълно възможни.
Моят опит
Когато в началото на тази година, подадохме документи за осиновяване, бяхме изправени прад горната дилема. Да се женим ли или да не се женим, като ни бяха ясни последиците и от двата варианта.
Аз ревах, тръшках се, виках, че не ща да се женя, че ме принуждават, че ме изнудват... просто беше ужас!!! И така един месец! И преди това сме говорили за сватба, ама аз не та не! Доводите ми за това, не ща да ги споделям тука, че много ще ми се смеете....
Горкият ми мъж изтърпя всичко това. Накрая каза:
"Е докара го най-накрая до мечтата на всички жени - мъжа по корем да се влачи и да се моли: Зъмни ма Радке, а ти да викаш - не, не! А, мирясай най накрая!!!"
Та, в крайна сметка аз седнах, размислих и реших че:
1. МНОГО ИСКАМ да имам дете.
2. Най-важното е детето, а не аз, моето его и моите простотии и затова не мога да лиша едно дете, което и без друго е имало ужасната съдба да го оставят, от един родител, след като ИМА възможност да има двама.
Та така! Подписахме се почти за два дни, за да можем да пуснем документите навреме, а сега ще се женим истински (за мен църквата означава истински) в средата на юни.
И да ти кажа никак, ама никак не съжалявам!!!!!