Ами виж мила, решеието е трудно и всеки трябва да го вземе за себе си.
Още в началото на борбата ми със стерилитета и аз и мъжът ми бяхме сигурни, че ако нищо не стане, ще си осиновим. Това в началото ни беше като утеха и спасение, в смисъл - "Абе карай, каквото и да се случи, изход винаги има. Няма страшно!"
Да, ама като опря ножа до кокала се оказа, че не толкова лесно.
Още по време на ИКСИ-то ми, бяхме решили, че ако се окаже неуспешно - моментално подаваме документи за осиновяване, за да може да ни боли по-малко от неуспеха. Сега си давам сметка колко
наивни сме били. Независимо от опцията осиновяване - болката и безнадеждността беше огромна. Сега като си спомня, ми се доплаква пак.... но както и да е минало, свършено...
ТА... още преди да разбера за неуспеха ни се свързах с моя позната, която си беше осиновила детенце преди няколко месеца и я помолих да се видим за да ми разкаже какво трябва да направя, ако иксито ми не успее...
Никога няма да забравя тоя ден: 18 ноември, вали един гаден дъждец, вече притъмнява, а аз вървя по улицата с едни черни очила и сълзите ми текат като из ведро. Чувствах се толкова измамена, ограбена, несправедливо ощетена, душата ми се ронеше.....
И както преди мислех - хе, хе ако не успея, ще си осиновя детенце, сега в главата ми бучеше само една единствена мисъл
"Никога не съм предполагала, че ще стигна дотук."
И се започнаха едни въпроси:
Ще мога ли да обичам едно чуждо дете...
Мъжът ми ще го обича ли...
Ще го харесвам ли.... ако е болно...ако е глупаво...ако е лошаво...
Родителите ни ще го обичат ли, ще го приемат ли наравно с кръвните си внучета; Моето дете, няма ли за тях да остане за тях винаги чуждото дете...
Приятелите ми ще го приемат ли, както приемат собствените си деца
Ще оправдавам ли всяка негова грешка с генетичния материал, който носи....ако го отпиша...ако не мога да го заобичам ....ако ме разочарова...ако ме наранява...ако .... ако....
Тук пиша напълно откровенно, като споделям и най-уродливите мисли, които са ми минавали през главата...
И най-вече - защо на мен, защо аз, защо на нас.....
Както и да е събрах се, позагладих перушината и отидох да се видя с моята позната. Тя е на 41 години, от които последните 10 преминали в инсеминации и инвитро опити, по света и у нас. Звъня аз на вратата, въоръжена с бонбони и бебешки подарък.
Отвори ми вратата моята позната, а зад крака и се подаде половин нос, едно око и едно ухо. Зад нея, като се крепеше едвам на краката си и се придържаше за крачола й, се клатеше най-прекрасното същество на света и се смееше гръмогласно. Един такъв, розов, пухкав, красив, умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си - точно на една година.
В тоя момент - нещо ми стана, олекна ми, все едно товара който носех се стопи за дин миг.
"После доста поговорихме с моята позната и също няма да забравя какво ми каза тя тогава:
Бъди готова да не го почустваш като свое от първия момент. Няма страшно, нормално е, ще мине!
Бъди готова да си кажеш - защо ми беше това, аз вече не го искам. Няма страшно, нормално е, ще мине!
Не се срамувай да искаш здраво дете, и това е нормално.
Не се срамувай дори да откажеш първото предложение, няма лошо да имаш изисквания.
Няма да го обичаш от първия миг, няма да ти е мило от първия ден. Ще се страхуваш, ще плачеш, на моменти няма да го искаш.
Но повярвай ми, всяка една секунда мъка, която съм изживяла си струваше заради това, което имам сега.
Единственото нещо, на което си се чудя е - защо чаках досега...."
Съвсем честно мога да кажа, тогава, в оня момент това момиче ми спаси живота. Честно и без преувеличение
На приятелката ми пожелавам само едно - да е жив и здрав сина й и да и носи много щастие.
А на себе си пожелавам, поне веднъж в живота си да имам възможност да направя за друг човек това, което тази жена направи тогава за мен.
Разбра се моите въпроси продължават, разбира се, че имам всякакви съмнения и страхове, но нима всяка майка ги няма. Нима рожденните деца не разочароват, нима от тях не боли, нима имаш гаранции за нещо.....
Но при всички положения решението е индивидуално, не е лесно и човек узрява за него по различно време и начин
Успех на всички момичета, каквото и да решат