0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

nadeto

Опасен ли е гинекологичният преглед?
« -: Септември 19, 2005, 16:38:15 pm »
Днес един гинеколог е посъветвал майка ми, при следващата си бременност аз да откажа гинекологичен преглед срещу подпис, защото "нямало нужда до средата на 4 месец от такъв преглед". Целта е избягване на опасността от спонтанен или задържащ аборт.

През миналата си неуспешна бременност имах пълно доверие на моя лекар. Не се притесних от двата прегледа в разстояние на 1 седмица. Не съм си мислила никога, че това може да е причината за задържания аборт, който е възникнал малко след тези прегледи. Имах 4 посещения при този лекар и 4-те започваха от магарето.

Права ли съм да смятам, че развитието на ембриона не може да спре от опипване с пръсти или съм в заблуда?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #1 -: Септември 19, 2005, 17:47:17 pm »
Категорично не мога да се съгсаля с мнението на гинеколога. Напротив, трябва да се прави такъв преглед, защото минимум:

1. Трябва да се оцени състоянието на външните полови органи и влагалището
2. Трябва да се прецени състоянието наматочната шийка
3. При нужда да се вземе секрет от влагалище и цервикален канал за микробиологична посявка и антибиограма
4. Да се прецени нужен ли е секрлаж
5. Не на последно място - да не забравяме, че бременната жена може да боледува от всички болести на небременната жена, вкл. рак на маточната шийка, така че вземането на цитонамазка си остава задължение на лекаря

Причината за аборт е друга.

Разбира се, никой не може да прегледа една жена, която не иска да бъде прегледана. Ако не искаш, отказваш и толкова. Но аз не бих отказала.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

nadeto

« Отговор #2 -: Септември 19, 2005, 18:04:08 pm »
Мели, благодаря за отговора!
Този гинеколог не отрича прегледа изобщо, а препоръчва да бъде извършен след третия месец.
Ако мога по- конкретно да те попитам, необходим ли е такъв преглед през първите посещения за установяване на бременността ( 8-9 г.с.) и при възникнало кървене в 12 г.с. ?

Аз лично не бих могла да откажа. Смятам, че това ще повлияе негативно на отношенията ни с наблюдаващия лекар....
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #3 -: Септември 19, 2005, 18:13:07 pm »
Аз не мога да реша вместо тебе. Но помисли - ако си бременна и кървиш, значи нещо с бременността не е наред, нали? Преди, а не след прегледа.

Аборт не се получава след гинекологичен преглед. Дори не се получава след травми, след катастрофи ... Не е толкова лесно да се разстрои една жизнеспособна бременност.

За мене преглед е необходим, но ако те притеснява, просто го сподели с твоя лекар. Това не би трябвало да влоши отношенията ви, напротив.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Септември 20, 2005, 06:46:02 am »
Ами моето мнение е че прегледа не е по-опасен от секса в случая - дори се извършва по-внимателно и от специално обучено лице.
*
Опасен ли е прегледа
« Отговор #5 -: Септември 20, 2005, 10:34:25 am »
Според мене трябва да се прегледаш, за да се установи от къде е кървенето. Направен внимателно един такъв преглед не е опасен. И на мен ми правиха такъв преглед за разкритие в 12г.с., защото имах силни контрракции, но на бебо нищо лошо не му се случи.
« Отговор #6 -: Септември 20, 2005, 11:32:28 am »
Каква връзка може да има между гинекологичен преглед и спиране на развитието на плода? Прочети на търсачка има много теми по въпроса за причините за спиране на развитието на плода. При тебе мисед ли беше?
Матей - 1.04.2006 г
*

nadeto

« Отговор #7 -: Септември 20, 2005, 13:48:08 pm »
venus_melena, аз не търся връзка между аборта и прегледите, но според този гинеколог, прегледите трябва да се провеждат след 3 месец, явно според него има някаква връзка. Никой не отрича необходимостта от този вид преглед, обсъждаме кога най-рано да се проведе той.  Повярвай ми, вече 6 месеца чета и препрочитам къде какво пише по темата аборт.  

chibi и klia, аз не съм отказвала преглед, защото дори и не ми беше хрумнало, че може да е опасно.

А фактите около мен са тези>
1. Преглед в 8 седмица (първо посещение за установяване на бременността)
2. Преглед в 9 седмица (след прегледа започнах да губя симтомите на бременността)
3. Преглед в 12 седмица (след започнало кървене; установяване на мисед, възникнал малко след преглед 2; 6 часа след прегледа спонтанно изхвърляне на плода сама в къщи)

Това са фактите. Не обвинявам никого. Просто мнението на този специалист, както и констатацията му, че 'много жени отказват' ме накара да се замисля и обсъдя това с вас.
*
Opasen pregled
« Отговор #8 -: Септември 20, 2005, 14:02:57 pm »
Nadeto извинявай, че разбутахме тежки спомени!!! Приживяла съм същото, но вината не беше на доктора.На предният бебчо му спря сърцето и след това направих спонтанен аборт.При втората бременност нямах кървене, като ме гледа моят доктор за разкритие в 12г.с. Тя риключи със щастлив край и имам чудесен син на 2+ години.
Кураж на всички и си слушайте докторите, ако са добри специалисти!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #9 -: Септември 20, 2005, 22:05:46 pm »
Надето, а как те беше преглеждал лекарят при тия посещения, които описваш? С вагинален ултразвук, със спекулум и с ръка, как точно??
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #10 -: Септември 20, 2005, 22:41:31 pm »
Наде,не може да си направила аборта,заради прегледа.Не си внушавай глупости,нали са те прегледали точно,защото си имала кървене.И аз съм преживяла същото и 1воначално си мислех,че лекарите са виновни,ама не е така.Въпроса сега е да се открие,защо е станало,за да не се повтори пак.
*

nadeto

« Отговор #11 -: Септември 21, 2005, 11:47:36 am »
jam, трите прегледа минаваха по един и същ начин. На магарето - първо с онзи метален инструмент (предполагам, че той се нарича спекулум  :oops: ) с цел взимане на секрет, следва преглед с ръка и накрая вагинален и коремен ултразвук.

morkovche, изобщо нищо не си внушавам, защото мисля, че е невъзможно някой да ми каже каква е била причината.

Става дума само за това, защо някои лекари намират връзка между този вид преглед и аботите и не го практикуват в малките месеци.  Защо някои гинеколози се нуждаят само от видеозон за да установят бременност и проследяват нормална такава в първите 3 месеца, а други вярват само на ръцете си.
*
Опасен преглед
« Отговор #12 -: Септември 26, 2005, 10:23:56 am »
Ако няма проблеми с бременността няма логика да се прави друг преглед освен с ехограф за развитието на бебо или пък за установяване на бременност. Пък, ако има кървене или контракции трябва според мен да се пипа много внимателно.Смени си доктора!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #13 -: Септември 26, 2005, 13:39:40 pm »
Цитат на: nadeto
Става дума само за това, защо някои лекари намират връзка между този вид преглед и аботите и не го практикуват в малките месеци.  Защо някои гинеколози се нуждаят само от видеозон за да установят бременност и проследяват нормална такава в първите 3 месеца, а други вярват само на ръцете си.

и аз мисля, че вагиналният ултразвук би трябвало да е напълно достатъчен в началото!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Re: Опасен преглед
« Отговор #14 -: Септември 26, 2005, 14:44:20 pm »
Цитат на: chibi
Ако няма проблеми с бременността няма логика да се прави друг преглед освен с ехограф за развитието на бебо или пък за установяване на бременност. Пък, ако има кървене или контракции трябва според мен да се пипа много внимателно.Смени си доктора!!!

Не мога да се съглася. Логика има, и то много здрава, затова освен ултразвуков, се прави и гинекологичен преглед.  Аз не бих бързала да сменям лекаря, освен, разбира се, ако няма други причини. Но не и защото си е свършил работата.

Димитър Кудоглу
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #15 -: Септември 26, 2005, 14:48:50 pm »
Понякога се налага серклаж, например. Процедура, която спасява бременността. Ако не се направи мануален преглед, как ще се установи?
Лекарят, при наличие на бременност, ще извърши прегледа много внимателно.
*
Наде аз те подкрепям
« Отговор #16 -: Октомври 01, 2005, 09:14:35 am »
никакво бъркане до 3-тия месец, и без друго нищо не може да промени, ако има нещо да се случва, така че стискай краката
"Колкото повече Прасчо гледаС?Рµ през ключалката, толкова повече Мечо РїСѓС… РіРѕ РЅСЏРјР°С?Рµ вкъщи."
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #17 -: Октомври 01, 2005, 12:49:34 pm »
Цитат на: Rania
никакво бъркане до 3-тия месец, и без друго нищо не може да промени, ако има нещо да се случва, така че стискай краката

Раниа, първо говорим за преглед, а не за "бъркане" - изключително грозна дума в моите представи, обидна и за двете страни и като цяло невярна. Второ, много неща могат да се променят. Ако има нещо да се случва, то вероятно ще се случи, но нали по тази логика не трябва да се оглеждаме, преди да пресечем улицата. И накрая - стискането на краката с нищо няма да помогне.

Аз разбирам защо го казваш, при тебе така са се стекли обстоятелствата и ти съчувствам за това. Но отказът от преглед и евентуално лечение е неправилен подход към живота.

Димитър Кудоглу
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #18 -: Октомври 01, 2005, 13:11:10 pm »
Когато лекарят предполага или знае, че има бременност прави прегледа толкова внимателно, че с нищо не застрашава плода. Напротив, би момогнал при някакъв проблем евентуално.
Правенето на секс според мен е по-агресивно, отколкото прегледа.
*
Oф,
« Отговор #19 -: Октомври 02, 2005, 09:15:35 am »
Оф, за съжаление при мен си беше точно бъркане, по време на прегледа.
Не съм била неучтива умишлено, ако някой се е засегнал от постинга ми моля да бъда извиненена.
Нека всеки реши за себе си какво да прави, аз дай Боже да има следващ път, не бих позволила това, което ми се случи, така наречения преглед.
"Колкото повече Прасчо гледаС?Рµ през ключалката, толкова повече Мечо РїСѓС… РіРѕ РЅСЏРјР°С?Рµ вкъщи."