надявам се, че всички ще имаме полза от една такава тема.
няколко пъти съм повдигала въпроса в седмичните теми, по различно време. хубаво би било да си събираме тук идеи, информация, опит, всичко, свързано с играчките и игрите.
ще започна с отговор на въпроса на sia за първите играчки на бебето.
чела съм, че обикновено първите играчки се поставят в креватчето на бебето към навършването на първия месец. защо не веднага - не мога да кажа. вероятно защото преди това то основно спи, а и практически не вижда. горе-долу тогава започва да се заглежда и да следи предмети. първата играчка е обикновено висяща отгоре, така че да се изпречва пред погледа на бебето. не я позиционирайте точно над главата му, а малко по-напред, така че погледът да я среща под нормалния ъгъл на главата.
тези играчки са обикновено въртящи се, с музика, могат да се навиват с ключе или пък има по-скъпи с батерии и даже с дистанционно (Фишер Прайс и подобни). казват, че първия цвят, който вижда бебето, е червен. аз съм връзвала на решетките на леглото блестящи червени топки за елха (пластмасови), а също така и шарени картинки на усмихнати личица (по съвет от една книжка), за да гледа бебето към тях и като се обръща настрани. има и едни шарени като гъсеници, които се намотават по дължина на пръчките на леглото.
това са общо взето първите играчки за новороденото - такива, които стимулират зрението и са подходящи за окачване.
следва продължение...