0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Левкоцити в цервикса и сперматозоиди
« -: Септември 30, 2005, 17:40:48 pm »
Нищо, че аз преписах темата, но чак снощи като я четох в сайта не успях  да осмисля следното изречение:

"Приема се, че повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет води до енергийната обмяна на преминаващите сперматозоиди и промяна в постъпателното праволинейно движение и подвижността им."

Аз лично съм с повече от 15 левкоцити на поле - микробиология на цервикална слуз. Та за тва питам - точно къв е механизма, как моята слуз зашамлатва сперматозоидите? Неразбирам, помогнете.
« Отговор #1 -: Септември 30, 2005, 18:54:39 pm »
Лейди, не се смятам за тъпа, ама - това изречение е велико. Каква е промяната, до която водят левкоцитите в цервикалния канал? Щот не пише. И какво значи енергийна обмяна?

И аз не разбирам  :oops:
*

lady_11

• 3217
« Отговор #2 -: Септември 30, 2005, 19:07:51 pm »
Зайо, ми казал го е доктор Налбански в учебник по гинекология /преписано дословно от мен/ . Не знам какво означава. И аз не съм тъпа, ама чак като го видях качено на сайта и се замислих за кво аджеба иде реч - и нямам никакво обяснение. И аз се питам ква е тая енергийна обмяна.
« Отговор #3 -: Септември 30, 2005, 19:11:22 pm »
Лейди, знаеш ли кво, той го е писал и не го е чел. Това изречение НЯМА смисъл. А редактора му е за бой. Точка.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #4 -: Септември 30, 2005, 19:16:28 pm »
Според мен тук става въпрос за леко възпаление( може би нещо бактериално),което е довело до увеличаване на цервикалния секрет.Симптом-увеличени левкоцити(може би 'леко замърсяване',ако мога така да се изразя.)Увеличената цер.слуз е пречка са движението (праволинейно и постъпателно) на сперм-те.Защото ЦСлуз в случая не е чиста,благоприятна среда за тяхното предвижване.Така разсъждавам аз.Може и да не е вярно. :)

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Септември 30, 2005, 19:22:59 pm »
...а за енергийната обмяна:Между две тела се извършва енергийна обмяна,когато едното тяло предава част от енергията си на др.тяло-например при сблусък:тялото с постъпателно дв'е се сблъсква  с др. тяло и така част от енергията ну се намаля(забавя дв'то си).
Не мисля че един лекар трябва да се изразява така.На мен лично ми става смешно :)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
ТОВА БЕШЕ ДОБРО
« Отговор #6 -: Септември 30, 2005, 19:25:05 pm »
СТРАХОТНО ОБЯСНЕНИЕ.ДОРИ И ЗВУЧИ ДОСТА ПРАВДОПОДОБНО.
СПОРЕД МЕН ДЕ.
« Отговор #7 -: Септември 30, 2005, 19:50:38 pm »
Цитат на: denis
...а за енергийната обмяна:Между две тела се извършва енергийна обмяна,когато едното тяло предава част от енергията си на др.тяло-например при сблусък:тялото с постъпателно дв'е се сблъсква  с др. тяло и така част от енергията ну се намаля(забавя дв'то си).
Не мисля че един лекар трябва да се изразява така.На мен лично ми става смешно :)

Иха, Денис, гениално!!!
Re: Левкоцити в цервикса и сперматозоиди
« Отговор #8 -: Септември 30, 2005, 19:53:08 pm »
Цитат
"Приема се, че повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет води до енергийната обмяна на преминаващите сперматозоиди и промяна в постъпателното праволинейно движение и подвижността им."

Значи, моята идея е следната:
"Приема се, че повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет води до НЕЩО СИ НА енергийната обмяна на преминаващите сперматозоиди и промяна в постъпателното праволинейно движение и подвижността им."

Т.е. редактора, коректора или самия Налбански са си изтървали мисълта.
Иначе казано (момичетата преди мен са го разтълкували доста добре) намалява скоростта на придвиждаве на опашатите.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Септември 30, 2005, 20:00:56 pm »
Под повишено кол-во на левкоцитите ,мисля че е имал в предвид увеличен ЦСекрет вследствие на някакво възпаление,или повишени левкоцити-разбирай възпаление.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #10 -: Септември 30, 2005, 20:05:18 pm »
Уф, че грубо пише тоя Налбански - "безплодната жена", "болната". Не ми харесва!

Денис, на мен ми се струва, че е изтървана някаква характеристика на енергийната обмяна - нещо като "води до промяна на енергийната обмяна" или "води до спад в енергийната обмяна" или нещо такова.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Септември 30, 2005, 20:22:42 pm »
Цитат на: little_rabbit
Уф, че грубо пише тоя Налбански - "безплодната жена", "болната". Не ми харесва!

Денис, на мен ми се струва, че е изтървана някаква характеристика на енергийната обмяна - нещо като "води до промяна на енергийната обмяна" или "води до спад в енергийната обмяна" или нещо такова.

Сам по себе си енергийният обмен е промяна на енергиите на телата.(висока в ниска-обмен,става обмен на ен'я,под действието на нещо,това нещо е цер.слуз)Двете'тела тук са :от една страна-опашките,от друга ЦС:обменят си ен'я (обмен на ен'я става и между две тела:1 с вис.ен'я, 2 неподвижно-сблъсък-обмен на ен'я-1 намаля и спира,2 едва мръдва и спира(като при удар)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #12 -: Септември 30, 2005, 20:27:37 pm »
Добре де както и да е ...че тъпо го е казал тъпо е...

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #13 -: Октомври 22, 2005, 10:18:35 am »
"Приема се, че повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет нарушава енергийната обмяна на пенетриращите сперматозоиди, повлиявайки по този начин подвижността им" - това е цитат от по-стар учебник, автора е същия. Явно с напредване на годините лекарите започват да пишат все по-неразбираемо  :lol:
*

lady_11

• 3217
« Отговор #14 -: Октомври 22, 2005, 19:26:40 pm »
Благодаря, Зайо, че внесе яснота!