Момичета, ще обясня малко подробности, за да стане ясно за какво ми е въпросът. Мъжът ми си направи 2 поредни спермограми ( по наша инициатива, защото имахме 2 години пауза в опитите поради липса на овулация при мен) в една тукашна клиника по стерилитет и според лекуващия лекар (оказа се завеждащия клиниката) бяха добри. Понеже не ни дадоха пълната спермограма по всички показатели, а само записаха в картона ни някои неща, то ето ги и тях:
Първа спермограма: Обем - 3,4 (> 2 мл)
Количество - 121 (>20 мл.)
Подвижност - 51,13 (> 50 )
Морфология - 16 (>15)
Втора спермограма: Обем - 5, 5 (> 2 мл)
Количество - 142 (>20 мл.)
Подвижност - 52,20 (> 50 )
Морфология - 16 (>15)
След втората спермограма и след направени и при мен изследвания докторът каза - започвайте. Аз исках, за да не губим време, да опитаме поне инсеминация. Но той каза, че с тези спермограми и при условия, че имам две забременявания от мъжа си, един вид - няма какво да му губим времето. За всеки случай мъжът ми отиде след 3 дена и си направи трета спермограма. И така, след около месец ние почнахме опитите, а преди 2 седмици цъфнаха и резултатите от третата спермограма. Количеството и подвижността са в норма, но морфологията е силно влошена - само 4 % правилни. Пак се срещнахме тези дни и той обясни, че можело да е от стрес и други подобни. Според него морфологията почти не се подобрявала. Това ми е малко подозрително и се изненадахме много, защото щом се влошава, би трябвало и да се подобрява, нали?!
Та, въпросът ми е - подобрява ли се, или не и с какво??? На някой случвало ли му се е това??? Това дойде малко изненадващо и мъжът ми се скапа направо. Според лекаря морфологията се компенсирала с количеството и подвижността, но и подвижността е на ръба.
Много, много се извинявам, че ви занимавам с моите проблеми. Тайно се надявам и Мели да се включи.
Обаче, то край няма, като гледам...Благодаря ви!!!