@Nina
Да, "Пентаксим" съдържа Акт-Хиб. Но три дози Акт-Хиб преди 12м възраст, а не две или една. И реваксинация след 15 м възраст.Не "патенти"...
Смятате ли че с хора, които правят всичко възможно да задушават, подтискат, тормозят младите, може да има някакъв напредък в специалността? Едва ли. Аз мога да дойда там на един конгрес и да изкажа мнение свободно, да повиша тон, говоря остро, но аз съм свободен и независим. Младият лекар, може ли да си позволи този лукс? в сегашните Бг реалии? Не.
За да се промени нещо в специалността, тя трябва да се обърне с "краката нагоре", първа стъпка от което е абсолютно "орязване" на типове, подобни на тези, за които говорих в другия форум толкова много-снемане от длъжности, пълна прозрачност и отваряне, абсолютна критика на всички и всичко, конкуренция до последно, без привилегии, без мафия,без "протектирани". Аз това да стане не го виждам...
Първата стъпка към прогрес е саморазпятието- да признаеш че си нула. Или всеки ден да си го самонапомняш. От там нататък започваш напред. С една малка разлика-ако си завършил във Виена, Харвард, Кембридж, Рим, Париж, няма нужда да го правиш. Но не си-завършил си в Бг, Русия, Молдавия, Украйна... даже не в Прага или Сегед.
Кой в Бг ще го направи? Те се смятат за абсолютни капацитети, световни авторитети, ненадминати.
Били добри? може би. Елате, поразходете се из Европа, и когато видите наистина добри педиатри, ще останете истински шокирани. Както аз много пъти съм попадал в подобна обстановка. Навсякъде има различни хора-няма спор. Но нивото, средното,представителното, е на светлинни години напред. Въпроса е в начина на мислене и подход. Не е в знанията само. Това е и основната причина много майки да са "шокирани" от тяхната медицина, а редица Бг педиатри, показали си за малко нослето навън, да се "възмущават" открито, колко назад били "те там". Ние просто друга Педиатрия не сме виждали, и нямаме база за сравнение, за съжаление.
Тяхното "безразличие" в практиката е всъщност опит- затова и не се "препарират", както това става в Бг, с театрални жестове, просташки език, груби обноски. Хората знаят какво правят, и затова са уверени. Като кажат -"няма проблем"- няма проблем. Нещо, което в Бг го няма-кой в Бг знае със сигурност в тази Педиатрия нещо? всеки знае, докато не го опровергае другия-затова и колкото педиатри-толкова мнения.
В Бг като се каже "няма проблем" обикновено "има проблем", защото изказалият мнението е толкова неуверен в казаното от него, че родителите веднага възприемат нещата като "има проблем".
Няма единно оформени мнения по основни въпроси. Всеки кой каквото знае, това си "бае". И колкото е по-високо на дървото, толкова с повече ревност и хъс си прокарва собствената "медицина" и "патенти", в разрез с основни постулати, факти, схващания. Попитайте 10 педиатри там, кога едно дете се обръща гръб-коремче? Ако намерите и двама със съвпадащо мнение, аз се преобразявам в жираф. Попитайте тук? 90% ще са на едно и също мнение.
Много трудно е да разбереш начина по който мислят и работят, ако си свикнал с Бг реалии... простете, пиша, каквото мисля, и съм живял от собствен опит.
На един известен хирург от форумите бях писал преди време- "Ела тук. Излез на светло. Да те видим... в незащитена обстановка, когато си никой. Ела да видим колко знаеш-ето ти изпитите на гръцки-признай си дипломата, ако можеш.И въпроса не е в езика само, а в знанията. После почни да работиш в тази конкурента среда, да те видя с Бг си знания докъде ще стигнеш". "До никъде. Ако не започнеш да мислиш и работиш както другите,да усвоиш този типичен отворен Западен стил на медицинско мислене-ти си загубен." За да си добър в емиграция, трябва да си 4 пъти по-добър от местните. Не два, а 4. А те са специализирали в елитни места. Докато ние строяхме комунизъм, техните родители си "строяха" собствените деца- тоест, харчеха пари за образованието им. Как ще ги настигнеш с нещастната си Бг диплома, отчаяни обноски, скромни знания? само по един начин- с усилия. Такова бе нашето поколение-загубени по рождение. Дано сега нещата са по-добри...