bubata, наистина ли тия гледжосаните съдове са с олово в глазурата? егати, не знаех...
за зеленчуците знам, даже една лекарка ме беше предупредила изобщо да не купувам български моркови.
ами какво се учудваме, нали наскоро гръмнаха за детските играчки на реномираната фирма Мател/Фишер Прайс, които били боядисани с олово-съдържаща боя.
да, има макар и не във всички, но вие нама как да познаете, за това ето ви една "хитринка", която е абсолютно изпитана - купувате си нов такъв съд, купувате оцет, пълните съда със вода и оцет в съотношение 1:1 (по добре ще е ако има малко повече оцет), оставяте така накиснато 24 часа, следто ва изхвърляте течността и измивате съда.Оловото е излезнало със 100% гаранция.Ако вече сте ползвали съда 7-8 пъти, не е необходимо да правите това нещо, щот оловото е вече изядено.
На мен скоро ми казаха, че ако "драсна" малко червило на дланта си и след това го разтъркам със златен пръстен и мястото потъмнее, значи в червилото има олово. И се оказа, че от всичките червила които имам само 2-3 не тъмнеят. Ма колко е истина не знам.
това не е истина и няма как да стане, не може да има такова взаимодействие м/у оловото и златото, не се връзвайте.
но мога да ви предложа нещо, решете кое червило е най използвано сред нас (марка), кажете ми и аз ще му пусна един анализ за олово, така ще сме спокойни. не мога да пусна на всички марки...
преди време една майка, донесе пюре на ганчев за анализ защото и бяха казали, че вътре има нитрати....е нямаше