Здравейте!
На синът ми /16/ му предстои операция от варикоцеле - засега едностранно отляво и в начален стадий. Открито му бе при операция от апендисит. При тази възраст последвалите консултациите бяха с детски или общи уролози, а не с андролози.
Може би ще се учудите, но никой от тях - Пирогов и Военномедицинска академия, не спомена за операция по микрохирургичен метод. Прилага се метод Паломо-Иванисевич, като се прави разрез на коремната стена високо на нивото на апендисита, а упойката е пълна.
Интересувайки се повече по въпроса за отделните оперативни методи попаднах във вашия форум, който между другото заслужава само адмирации.Но колкото и да е изписано тук за претърпени операции на варикоцеле, за един страничен наблюдател не става напълно ясно как са правени различните операции.
Това е разбираемо, като се има пред вид, че при залог хората да имат дете, надали най-важното е да се описва подробно такава операция.
Все пак молбата ми към тези, които са си правили такава операция е да дадат още информация:
1. Големина и място на разреза? Виждам, че Мели е за микрохирургия, но с по-висок достъп - защо?
2. Вид упойка?
3. При тези, на които е правена микрохирургия ползван ли е операционен микроскоп, който доколкото разбрах е едно от основните изисквания при такива операции?
4. От многото мнения разбирам, че д-р Кацаров е специалистът по микрохирургия на варикоцеле, но има ли и други хирурзи - за София?
5. Има ли частни клиники, в които Кацаров и другите да практикуват?
6. За и против различните методи според вас, от гледна точка на възможните рецидиви и постоперативни усложнения, но и от гледна точка на практиката в България?
7. Мнение за хирург или клиника, които биха проявявали достатъчно внимание към пациента и в следоперативния и възстановителен период?
8. Всичко, което смятате, че не е казано, но е важно по въпроса.
Благодаря ви за търпението да ме изчетете докрай и успех в реализирането на най-съкровена ви мечта!