0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

mimozinq

• **
  • 52
  • Животът е чудо
За балканския манталитет
« -: Ноември 17, 2007, 16:14:06 pm »
Имам щастието или нещастието повечето близки за мен хора да живеят извън България.Ходя да ги виждам, макар и не често...
Никъде, повтарям никъде в люлката на старата цивилизация, на двойките, които нямат деца не гледат с това балканско презрително съжаление в очите и никъде не си позволяват коментари по въпроса. Ако се случи да споделиш тази си болка, хората те окуражават,не те смятат за половин човек, не те упрекват и са мноооооого по-толерантни и разбиращи.
Възпитание му е майката! Възпитание и уважение!
*
Re: За балканския манталитет
« Отговор #1 -: Ноември 17, 2007, 16:31:33 pm »
Може би имаш предвид извън Балканите. Аз имам поглед върху съседна Гърция и те уверявам, че там е по- зле и от тук.
Според мен навсякъде има двойки, за които невъзможността да имат дете е тема, по която трудно биха говорили.

[/url]
*

mimozinq

• **
  • 52
  • Животът е чудо
« Отговор #2 -: Ноември 18, 2007, 19:25:55 pm »
Да, това имам предвид. Имам предвид също, че когато някой иска да си споделя проблемите с другите, трябва да има възможността сам да го избере, а не да бъде принуждаван да се чувства неудобно от нетактичността на другите.
За Гърция съм сигурна просто, наистина са по-зле.
*
« Отговор #3 -: Ноември 19, 2007, 09:31:26 am »
Мисля, че другите няма как да знаят за нашите проблеми, за да ни щадят. Волю или неволю ще се срещаме с хорската нетактичност. От нас зависи как ще се справим или ще преживеем подхвърлените думи, изречения или неадекватните според нас въпроси.

[/url]
*
« Отговор #4 -: Ноември 19, 2007, 22:51:45 pm »
Според мен най-лошото е когато "срамните думи" са подхвърлени от жени, които също са се сблъсквали с стерилитета, но са го преодолели някакси и ве4е са станали от голямото добютро, обиждайки момичетата, които още се борят,напълно забравяйки че и те някога са били едни от нас.
Мойта зълва е жив пример затова!! а и не само тя
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

mimozinq

• **
  • 52
  • Животът е чудо
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2007, 15:50:48 pm »
Незнанието не оправдава, все си мисля, че е от простотия и някакво убеждение, че всички сме нещо като братовчеди- всеки се меси във всичко, дава съвети, дори настоява да взимаш неговите решения...Все такива нелицеприятни неща.
Преди си мислех, че е по-благородно да отмина с мълчание такива неща, но те като че зачестиха и просто един ден не издържах и започнах да отговарям в същия стил..Струва си да им видиш физиономиите   :balk_602:
Момичета, дали сме станали малко зли от цялото това нещо, а? Аз определено се чувствам по-лоша...
*

mimozinq

• **
  • 52
  • Животът е чудо
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2007, 16:01:56 pm »
makiyaki, тези дето са най-близко до теб, най-много могат да те уязвят. Особено ако са злонамерени, а ти не си забелязала навреме.
« Отговор #7 -: Ноември 22, 2007, 12:09:04 pm »
Аз работя в интернационална компания. Наскоро научих, че една колежка от Германия е бременна, при това след години опити. Момичето беше разказало свободно на колегите, включително и на българските си приятели, за мъките, през които е минала, и всички много се радваха на нейната бременност. Явно наистина там хората възприемат по друг начин стерилитета.
« Отговор #8 -: Ноември 22, 2007, 21:31:13 pm »
Ами аз не съм съгласна много с този "балкански мантелитет" относно стерилитета.Хората са си хора навсякъде, добри и лоши. Имам наблюдение над много нации - американци, поляци,руснаци, мексиканци, африканци, ирландци и т.н.Работех и живеех на такова място. Всички шушукат и говорят зад гърба на някоя двойка. Някой не го правят.
Единствената разлика която намирам е че много не се цопат в живота на другите хора, освен ако не са им много близки. Виж, ние в БГ това го владеем много добре.
« Отговор #9 -: Ноември 30, 2007, 12:36:13 pm »
Искам до ви кажа, че не е само балканска черте, има я на много други места, това е остарялото възпитание да се гледа на по-различните по някаква причина хора като на "нередовни" и по този повод в подсъзнателно реагираме с отвращение и враждебне ожесточеност неразбирайки реално проблемите на хората. Има го в японското общество - когато се е стигало до там, че да ги убиват хора неспособни макар и не по такъв повод, а там разбира се никой не се жени за бездетна или я напуска ако не може да му роди поне няколко деце и то без обяснения и получава директно развод по основателна причина. Така че и в много развити държави ги има това туземско възприемане на нещата. Бавно се променя човешкото съзнание и моралните ценности, така е било само до преди век дори и в щатите или добрата стара Англия, така че просто въпрос на време и ще се развием и ние.
 А пък относно въпроса дали ставаме по-лоши или по-добри само бих казала, че отдавна не се стремя да бъда "добричка"  и не ми пука, а дори ми се иска да съм малко или повечко "лошо момиче" и всичко в живота ми да бъде както си поискам и без много усилия, така както е при лошите момичета!  :witch:

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

mimozinq

• **
  • 52
  • Животът е чудо
« Отговор #10 -: Декември 02, 2007, 17:25:45 pm »
Един мой преподавател казваше- " Не е важно дали и как ще издържиш, важното е на какво ще приличаш след това."
Дали изобщо някой върви леко през света..
*

daniski

• 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
« Отговор #11 -: Март 02, 2008, 02:35:49 am »
не харесвам Балканите.Хора,където и да бях все беше по-добре от там!Кой знае защо. :(