0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
отново Микробиология
« -: Ноември 18, 2005, 14:12:29 pm »
Момичета, може ли да ми кажете:
Златния стафилокок и  кокобацилите от един и същ вид ли са, група, или подгрупа. С едни и същи медикаменти ли се третират?
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
отново Микробиология
« Отговор #1 -: Ноември 18, 2005, 15:05:42 pm »
Лейди,
изобщо не съм "специалист" в областта  :lol:  :lol: , но ето какво намерих като информация:

Според формата на клетката, бактериите се делят на:

Топчести (коки)
Стъпчести (бацили)
Спираловидни (спирили и спирохети).

Освен тези основни форми, има и много други т.н. преходни форми. Такви се например:

Кокобацили
Вибриони
Стрептококи
Стафилококи и т.н.

Ето и статията (съжалявам, но е на сръбски):
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8
Намерихме нашето синче.
*

lady_11

• 3217
отново Микробиология
« Отговор #2 -: Ноември 18, 2005, 15:34:14 pm »
И аз открих само тая статия .
Знам, че  кокобацилите са анаеробни/развиват се в среда без кислород/, но незнам какъв е стафилокока - аеробен или анаеробен.
*

peti_pati

• 746
отново Микробиология
« Отговор #3 -: Ноември 18, 2005, 16:37:40 pm »
Лейди,

Ето още една статия, където се споменава точно златния стафилокок:http://en.wikipedia.org/wiki/Staphylococcus_aureus

В момента нямам много време да се ровя и да чета, но ти изпращам линка към резултатите от търсачката: http://www.altavista.com/web/results?q=staphylococcus+aureus&ppps=0&kgs=0&kls=1
Намерихме нашето синче.
*

peti_pati

• 746
отново Микробиология
« Отговор #4 -: Ноември 18, 2005, 16:45:16 pm »
Пак съм аз :oops: - стафилококите са анаеробни. Ето и повече информация:

The Staphylococci
Staphylococci are Gram-positive spherical bacteria that occur in microscopic clusters resembling grapes.
Два са видовете, които засягат човешкия организъм: Staphylococcus aureus (yellow) and Staphylococcus albus (white). The latter species is now named Staphylococcus epidermidis. Although more than 20 species of Staphylococcus are described in Bergey's Manual (2001), only Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis are significant in their interactions with humans. S. aureus colonizes mainly the nasal passages, but it may be found regularly in most other anatomical locales. S epidermidis is an inhabitant of the skin.
Taxonomically, the genus Staphylococcus is in the Bacterial family Staphylococcaceae, which includes three lesser known genera, Gamella, Macrococcus and Salinicoccus. The best-known of its nearby phylogenetic relatives are the members of the genus Bacillus in the family Bacillaceae, which is on the same level as the family Staphylococcaceae. The Listeriaceae are also a nearby family.

Staphylococcus aureus forms a fairly large yellow colony on rich medium, S. epidermidis has a relatively small white colony. S. aureus is often hemolytic on blood agar; S. epidermidis is non hemolytic. Staphylococci are facultative anaerobes that grow by aerobic respiration or by fermentation that yields principally lactic acid. The bacteria are catalase-positive and oxidase-negative.

Staphylococci are perfectly spherical cells about 1 micrometer in diameter. They grow in clusters because staphylococci divide in two planes. The configuration of the cocci helps to distinguish staphylococci from streptococci, which are slightly oblong cells that usually grow in chains (because they divide in one plane only). The catalase test is important in distinguishing streptococci (catalase-negative) from staphylococci, which are vigorous catalase-producers. The test is performed by adding 3% hydrogen peroxide to a colony on an agar plate or slant. Catalase-positive cultures produce O2 and bubble at once. The test should not be done on blood agar because blood itself contains catalase.

Момичета, ако смятате че информацията е важна, мога да я преведа, за да се ползва от по-голяма аудитория.
Намерихме нашето синче.
*

lady_11

• 3217
отново Микробиология
« Отговор #5 -: Ноември 18, 2005, 16:57:22 pm »
Аз благодаря много за статията!

имам само един последен въпрос. На последната микробиология пише че имам масово анаеробни кокобацили и пръчки. Означава ли това, че имам някакви коки /вкл. възможност за стафилококи/ , но не са изолирали конкретния вид и направили антибиограма.
*

peti_pati

• 746
отново Микробиология
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2005, 16:18:47 pm »
Лейди, съжалявам :oops:  не съм експерт по тези неща. Просто обичам да се ровя и да чета всичко, което ми се стори интересно. Дано някое от другите момичета се включи, но със сигурност знам кой може да ти отговори на въпроса  :lovedock: .
Намерихме нашето синче.