Ето ти нашето заключение от хистологията преди да ни се подобри спермограмата (тва става 2002 г.):
"
На фона на сперматогенеза до сперматиди, предимно под туника албугинеа, огнищна тубуларна атрофия - тапицирани от Сертолиеви клетки и единични сперматогоний с хиалинизирала стена семенни каналчета и придружаващ кръглоклетъчен възпалителен инфилтрат. "
Обянението на доктора беше, че имало клетки, които могат да произведат сперматозоиди, но има някакъв арест, който блокира сперматогенезта. Няколко спермограми от този период бяха азооспермия - само единични неподвижни сперматозоиди.
И сега не ни е първа хубост спермограмата, но варира от 1,5 до 4 млн на мл. с 22% подв. и 15% норм морф по Крюгер - достатъчно за асистирана репродукция.
Не се отчайвай, цяла година бях в такава дупка, чак нямах желание за нищо... Разбирам как се чувстваш, обаче решение има, потърси и други лекарски мнения. Проведи генетична консултация при доц. Кременски. Виж има ли начин да се диагностицира това. Има много уролози. Ние проведохме 3-месечно лечение с Ундестор, после нямаше подобрение, или поне не веднага, после мъжът ми пи билки и СПРЯ НАЦЯЛО ЦИГАРИТЕ! Само 6 месеца след това (лятото на 2003 г.) имаше 1,2 млн, с 10% подвижни сперматозоиди, тва ми беше един от най-щастливите дни в живота - спермограма със сперматозоиди в нея
Оттам нататък последваха пълни генетични изследвания на мъжът ми (дали е генетичен проблема му). Правиха му изследване за микроделеции на Y-хромозомата и изследване за кариотип, преди да запонем с АРТ през 2004 г. Така и не знам на какво се дължи проблема ни - на късно слезнали тестиси ли, прекарано заболяване в детството или др.
Така, че никакво отчаяние!!!