0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
БТ при образуване на киста
« -: Ноември 20, 2005, 00:52:03 am »
Интересува ме в случаите на образуване на фоликулярна киста как се движи БТ - стандартно както при овулация или както при ановулаторен цикъл или нещо друго по-различно?
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2005, 03:38:12 am »
При мен по обичайният начин.
*
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2005, 04:03:57 am »
Лали ти нали си имала и ову, демек не само един фоликул?
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #3 -: Ноември 20, 2005, 08:30:27 am »
Да.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2005, 09:13:39 am »
Виджала съм и двата варианта - ановулаторен и ову по графика на БТ. Зависи от това колко фоликула са образувани.
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2005, 11:47:08 am »
това, което съм забелязала по себе си е, че цикъла ми е по-къс, когато задържам фоликул. Температурата се повишава съвсем леко и няма ясна двуфазна графика
По дебелите книги май пише обратното.
*
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2005, 15:29:39 pm »
При мен имаше ясно изразена двуфазност, но лутеалната фаза беше само 9-10 дни...и БТ доста варираше :roll:
*
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2005, 01:40:04 am »
Ясно значи няма голям шанс да се разбере кога се образува киста само по температурата.
*
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2005, 12:46:23 pm »
Клиа, при мен имаше и други признаци, неща, които не бяха в рамките на нормалното, та затова заподозрях че има нещо...например, последните ми две менструации преди да се види че имам киста, бяха много обилни и адски болезнени- а по принцип като ми идва даже не усещам; имах розово течение, особено се засилваше след секс, всъщност то ме накара да ускоря прегледа при гинеколог; имах две големи закъснения- едното беше със седмица, другото с 15 дни...това е, дано съм била полезна с нещо  :)
*
« Отговор #9 -: Ноември 22, 2005, 01:51:05 am »
От както се помня все съм била с много болезнен цикъл - пълна отврат. Сега като изчетох каквото ми попадна изпаднах в догадки дали пък не си образувам всеки месец киста и при пукането и да ми е толкова болезнен цикъла - ама от 2-3 цикъла насам не е толкова болезен - е не е да не го усещам ама не приритвам, та пак почнах да разсъждавам, но до никъде не стигнах в тия мисли ... абе що ли не спра да мисля ....
*
« Отговор #10 -: Ноември 22, 2005, 13:15:00 pm »
При функционални кисти :
Ако кистата се образува в момента на овулацията, няма покачване на БТ, защото фоликула започва да отделя естрогени и не настъпва овулация.
Ако кистата се образува след овулацията (върху жълтото тяло), освобождаването на естрогени и прогестерон продължава. БТ се покачва, както при нормална овулация.
Не знам как стоят нещата при органичните кисти.
*
« Отговор #11 -: Ноември 23, 2005, 02:21:03 am »
Аз вече се изписах в БГ-Мама /който е чел да не повтаря  :lol: /, ама да се докладвам и тук, че моята киста няма особено желание да ме напусне - още си е там та сега ще я гоня досадницата с противозачатъчни - 2 см и вероятно е фоликулярна. Моите подозрения са, че едната се е махнала и има нова от същата страна, но да видим какво ще излезе. Другия месец пак ще я гледаме ... хич не ща и да я виждам де.
Та по този повод едно питане, защото аз противозачатъчни в живота си веднъж съм опитвала да пия без особен ефект /спрях ги на 3-ти или 4-ти ден максимум/- кога е най-добре да се взима тази гадост за да сведа страничните ефекти като гадене например до минимум?
*

taka

« Отговор #12 -: Ноември 23, 2005, 18:03:23 pm »
не знам какви кисти съм образувала откак водя полов живот и се преглеждам , но винаги съм забременявала бз проблем
*
« Отговор #13 -: Ноември 24, 2005, 10:45:16 am »
Цитат на: taka
не знам какви кисти съм образувала откак водя полов живот и се преглеждам , но винаги съм забременявала бз проблем

Това е много радващ факт :D
*
« Отговор #14 -: Ноември 24, 2005, 11:49:15 am »
Цитат на: klia
Та по този повод едно питане, защото аз противозачатъчни в живота си веднъж съм опитвала да пия без особен ефект /спрях ги на 3-ти или 4-ти ден максимум/- кога е най-добре да се взима тази гадост за да сведа страничните ефекти като гадене например до минимум?

Най-добре да взимаш противозачатъчните вечер преди лягане. Така ще избегнеш страничните ефекти, ако има такива. По принцип лекаря би трябвало да е преценил кои хапчета са най-подходящи за теб и да имат минимум странични действия.

Цитат на: taka

Де да бяхме всички като теб, нямаше да пишем в този форум. Както виждаш явно има и изключения.
*

taka

« Отговор #15 -: Ноември 24, 2005, 18:18:24 pm »
Ами,от все сърце Ви го желая-аз също имах известни притеснения скоро и бях започнала да чета и пиша във форума,но сега вече наблягам на БГ-мама.Пожелавам Ви успех,а между другото отвреме на време ще хвърлям по едно око и тук,надявам се няма да се сърдите :lol:
*
« Отговор #16 -: Ноември 26, 2005, 09:43:27 am »
миличка, дано съм ти полезна с моя опит от кисти.Моята киста беше открита при профилактичен преглед. Никакви оплаквания.Никакви странности и т.н.Кистата се оказа муцинозна.
След интервенцията започнах да правя фолик кисти. Попитах докторите дали има симптоми, по които да мога да разбера дали съм задържала фол.Та симптомите били , гадене ,разтройство, нередовен цикъл,кръвотечение.Ако кистата се пукне преди овуто - силни болки. Ако се пукне с настъпването на овуто, може и да не боли толкова много. Болезнения мензис също бил показател за евент проблем

п.с. моя приятелка имаше дермоидна киста - при нея също нямаше симптоми. Но тези кисти при ехото изглеждат по- различно от фолик.
*

takali

« Отговор #17 -: Ноември 27, 2005, 15:13:17 pm »
искам да добавя,че винаги цикъла ми е бил редовен,е понякога по-къс отколкото трябва(на 23 дни),но средно е бил 24-25,без болки (с малки изключения) . Но съм имала своите тревоги ,на 22-23 години бях приета в болница със силно възпаление на яйчниците,здраво антибиотици и обяснение от доктора че трябва задължително да се излекувам, за не получа срастване на тръбите(опасно е понеже не съм раждала).След същия престой ми откриха поредната киста-винаги на десен яйчник-и решиха да ме оперират,последва един голям рев,и със сълзи и сополи отидох при моята гинеколожка. Добре че тя беше оптимист относно състоянието ми и каза че това не се налага и има други начини за разрешаване на проблема.Е,благодарна съм и затова.
задържан фоликул
« Отговор #18 -: Ноември 28, 2005, 17:17:28 pm »
Здравейте, моми4ета!

Klia,
онзи ден и при мен се потвърди поредно неспукване на доминантен фоликул в левия яй4ник, проследен цикъл с 4 или 5 фоликулометрии; в момента става на киста (21-и ден), а тъпото е, 4е хормоналният ми баланс (след сума ти изследвания) е в норма. Лигавицата е мн добра за съотв. период от цикъла. Яй4ниците също функционирали отли4но.
Другата тъпотия е, 4е Ову тестът ми на 18-и ден бе6е положителен, а сигурно още от 16-и ден щеше да го покаже (ако го бях направила) ще показва може би сега (но няма да го направя :( ) - съответсва на хормоналния статус и размера на фоликула.
Третото неприятно нещо е, 4е и десният ми яй4ник от 3 дена подготвя нарастващ фоликул ... Погледни ми графиката при така доказаното състояние на ЛУФ

Успех на вси4ки ни!
*
« Отговор #19 -: Ноември 28, 2005, 21:42:40 pm »
Bluemoon,

пгледнах графиките ти тъй като и при мен се получи нещо подобно този месец. Направи ми впечатление, че мин. месец графиката ти е двуфазна. Тогава правили фоликуметрия и ако да - фоликула спука ли се? Пишеш, че хормоналните ти нива са наред, това отнася ли се и за прогестерона?