Акорус миризлив /Аир/ Acorus calamus L.
Описание: Многогодишно тревисто растение, развива дълго, пълзящо коренище, големи мечовидни дълги до 1 м. , широки до 3 см тъмно зелени листа, тръбесто стебло, чиято горна част съцветнието, на коетоса разположени плътно, подобно на царевичен кочан, многобройни , прилични на кубчета цветчета. Плодчетата му са червени ягоди. Цъфти през юни-юли.
Разпространение: Среща се по мочурливи места и разливи на реки като диво растение в Софийско и Казанлъшко.
Употребяема част: Използва се коренището, което се изкопава рано през пролетта или късно през есента, обелено, надлъжно нацепено и изсушено.
Приложение: АКРОУСЪТ СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ БЪБРЕЧНИ БОЛЕСТНИ, ЧЕРНОДРОБНИ, СЪРДЕЧНИ И НЕРВНИ БОЛЕСТИ, ЖЪЛТЕНИЦА, ВОДНЯНКА, ХИПОХОНДРИЯ, КОРЕМНИ БОЛКИ И СПАЗМИ. Вътрешно - под формата на отвара, тинктура, ликьор, мандужн - при стомашна анорексия, стомашни спазми. Локално - като антисептик и болкоуспокоително, за дъвкане при зъбобол, за зъбен прах при кървящи венци, за бани при скрофулозни и рахитични деца. Отварата от акоруса е най-удобната форма против киселини в стомаха и газове в червата. Прахът от билката се използва против стари и гнойни циреи за посипване след промивка от отвара.
Начин на употреба:
1. Запарка - взимаме 1 чаена лъжичка ситно нарязано или счукано коренище, заливаме с 200 гр. вряща вода, оставяме да изстине, прецеждаме. Дневно се приемат до две чаши забарка, като се прие 30 мин преди ядене.
2. Отвара - взимаме 10-15 г. ситно нарязана билка и варим 10 минути в 500 гр. вода. След като изстине, отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно /за стомашни киселини и газове в червата/ 30 минути преди ядене.
3. За баня - 1/2 кг ситно нарязана билка и се накисва в една вана вода за една баня.