0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Захранване на осиновено дете
« -: Януари 24, 2008, 13:50:46 pm »
Хайде сега умници мои - задача с повишена трудност.

Условие на задачата:
1. Възраст - година и 3м;  Тегло 8кг. Ръст - около 74

2. Никога не е яла плодове

3. От дома твърдят, че вече е на обща храна.

4. Вчерашно обедно меню:
- супа топчета без топчета
- пасиран боб
- десерт - чай (приятелката ми каза, че в него плували някакви черни нещица с неизвестен произход)

Въпроси:
1. С какви храни да започнем
2. С кои храни да бъдем предпазливи
3. Изобщо, дайте акъл - какъвто се сетите

Моето мнение е, че плодовете трябва да бъдат въвеждани като при класическото захранване. Един по един, бавничко, абе както си е по учебник
Мисля, че със сигурност позволените храни са ориз, картофи, елда (има си хас  :wink:), моркови, тиква, тиквички, броколи, карфиол

Не съм сигурна за - спанак, домати, патладжан, грах, зелен фасул
В очакване ....
*
Re: Захранване на осиновено дете
« Отговор #1 -: Януари 24, 2008, 14:01:12 pm »
Фусинка, това ангелче е колкото Деси. :)
според мен приятелката ти може спокойно да й дава освен изброените от теб и боб, прекаран през сито (още повече че е яла), червена леща. относно - спанак, домати, патладжан (не мисля до 1.6-2г.), грах, зелен фасул, червено цвекло също няма проблем, но нека да ги вкара по малко за 2-3 дни. Според мен не е нужно да е като при бебетата по седмица, защото детенцето все пак яде обща храна макар и не разнообразна.
С плодовете да ги започва веднага в следобедната закуска, пак по малко пасирани, като дава отново 2-3 дни един и същи плод преди да вкара друг. Нека стартира с ябълка и круша като най-безобидни, след това вече сливи, банан, манго, дюли и т.н.
Хубаво е да наблегне на месото, защото едва ли са им давали достатъчно в дома. Ако няма доказана алергия към нещо пилешко и телешко е хубав избор, риба задължително 2 пъти в седмицата. Сиренце и яйце също да й включи в менюто, кисело и прясно мляко по малко. Може да й прави мляко с ориз или мляко с грис, ашуре стават хубави десерти.
Да нацелуваш малката принцеса от мен и много да я нагушкаш :D
ако се сетя още нещо пак ще ти пиша
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #2 -: Януари 24, 2008, 17:59:53 pm »
Цитат
Моето мнение е, че плодовете трябва да бъдат въвеждани като при класическото захранване. Един по един, бавничко, абе както си е по учебник
Мисля, че логиката ти е правилна.
Чела съм за безапетитието при децата, че може да се дължи на психична основа. Тоест ако стремглаво се въвеждат нови вкусове и аромати и като прибавим към това емоционалните преживявания по повод смяната на средата, бързото захранване може да има негативен момент.
Аз тук да си напиша, че много се радвам за твоята приятелка!
Това, че детето е толкова голямо и не е опитвало какъвто и да било плод, оставям без коментар. Нъл имат порциони и държавна субсидия тез заведения. Барем по една ябълка да бяха дали!
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #3 -: Януари 25, 2008, 01:38:28 am »
Фуси, спанак, грах и зелен боб може да даде без проблем. Патладжана е тежка храна вкарва се след година и половина. За доматите - Бърди мисля беше казал, че може след годинката, но то има само консервирани сега, така че може да добави в манджите.
За плодовете - стандартно, както си се въвеждат.
Нека да пробва полекичка с храните, за които се съмнява, че могат да предизвикат реакция.
П.С. Да им е жива и здрава и много да ги радва!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #4 -: Януари 25, 2008, 09:43:46 am »
плодове (по ред на даване):

круша, ябълка, сливи, тиква (печена), череша (знам, че сега няма, уви), кайсия, банан, манго (на пюре, има на Семпер), шипки (на пюре, има на Хип с ябълки и ориз), черни боровинки (има пюре на Хип с ябълки).

предлагам първия път всеки плод да даде във вид на пюре - днес половин бурканче, утре останалата половина. следващият прием вече може да е пасиран сурво плод, после може да опита парченца, ако умее да дъвче. така или иначе, дъвченето също трябва да се развива.

зеленчуци (по ред на даване):
картофи, тиквички, броколи, карфиол, пащърнак, морков, спанак, зелена чушка, грах, домат (не суров в този сезон), зелен фасул, червено цвекло.

зърнени - явно всички. за да се поохрани, нека дават всеки ден зърнена каша някаква.

месо - пуешко, заешко, пилешко, после телешко, накрая свинско.

риба - след месата, след захранване. препоръчвам на Семпер рибните пюрета за начало.

яйце - да въведе постепенно жълтък. първи ден 1/4, след 3 дни пак 1/4, след 3 дни пак 1/4, след 3 дни 1/2, след 3 дни 1/2 и после вече може 2-3 пъти седмично по цял жълтък. белтък засега не.

млечни - какво е положението, не става ясно? АМ пие ли детето? според мен, тук е предпазливостта. да се почне със сиренето, после маслото, после кисело мляко. за прясно натюр - още не. трябва да си пие АМ поне 2 пъти на ден. ако не пие 2 пъти, едната доза АМ - в кашата.

ядки - тцъ, то е ясно.

да пробват под контрол какви парченца може да дъвче и да развиват дъвченето, ако не е развито.

да пие достатъчно водичка.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #5 -: Януари 25, 2008, 10:48:39 am »
Да сте ми живи и здрави! Безкрайно благодаря за съпричастността. Ще напиша и подредя всичко за Мария (така се казва мъничката)

Аз така се вълнувам, рева през два, три часа :lol:, през останалото време съм тъпо ухилена като дебил. На Никола пък такова млещене му хвърлям, че горкото дете ходи олигавено нон стоп  :lol:

Когато взимахме Никола бях като робот. Не съм разсъждавала - просто действах по директивите на Джам и Стефуто (нещо което никога няма да забравя), така ми беше по-лесно. Пък и Николата беше много по-мъничък.

Сега съм здраво подготвена със специализирана литература за осиновени дечица, а по повода също бая попрочетох за адаптацията в новия дом.
Оказва се, че храненето (вкл. и като емоция)е важна част от въпросната адаптация. Ще синтезирам прочетеното и ще го напиша тук. Може да е полезно и за новите осиновили мами.

Благодаря ви още веднъж мннннного
В очакване ....
*
« Отговор #6 -: Януари 29, 2008, 12:19:27 pm »
Преместих темата тук, защото едва ли има какво още да се добави. Поствам само още малко практически съвети, събрани и конспектирани от другите мами:

Когато детето дойде в новия си дом, емоционалния шок е огромен. По тази причина, то може да отреагира на храненето. Реакцията може да бъде

Тотална липса на апетит
Какво да правим:
Да се разграничава тоталния отказ на храна с отказа на определени храни.
Не насилвайте детето за нищо. Започнете да давате познати на детето храни. Добре е да се дават инстанти каши, защото детето при вс. случаи е яло пюре и каша, а инстантите каши са висококалорични и съдържат достатъчно количество хранителни вещества.
Яжте заедно с детето от една купичка – една лъжичка на него, една на вас. Децата обичат да имитират.
Яде се под точен час задължително. Ако откаже едното ядене, не му се предлага нищо до следващото.
Ако пълния отказ на храна продължи повече от два дни, консултирайте се с детски психолог.

вълчи апетит.
Какво да правим:
Не прехранвайте детето в никакъв случай! Имайте предвид, че стомахчето му е свикнало на нискокалорична, малко по количество храна. Рязката й смяна с висококалорична, качествена, силна и много като количество храна, може да доведе до сериозни хранителни разтройства.
Колкото и да иска детето храна, не давайте повече от определеното. Разсейте го с нещо, махнете го от мястото за хранене.
В очакване ....
« Отговор #7 -: Юли 04, 2008, 06:56:50 am »
Момичета, моята малка госпожица е на 4,5 мес, но докато се прибере вкъщи ще стане на 5...В най-добрия случай  :(

Та въпросът ми е - как да продължим захранването.

Досега е била на Фризолак, но много повръща от него и хапва от зеленчуковите пюрета на Ганчев - картофи с тиква...Твърдят, че и дават четвърт жълтък два пъти седмично...

Та въпросът ми е - да продължа ли известно време с това, което е яла в дома и постепенно да променям вкусовите и навици или веднага да сменя Фризолака с друго АМ
Здравей, мъниче!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #8 -: Юли 04, 2008, 10:17:25 am »
Защо не използваш докато още не е при теб да отидеш при алерголог. Все едно после нея няма да можеш да я мъкнеш.

А и смяната на Фризолак с друго АМ според мен не е промяна на вкусовите навици. В дома не са имали друго мляко. А иначе и педиатърката сигурно ще ти предложи и някакви лечебни. Понякога помагат. Не е задължително да е алергия и от това да повръща. Има лечебни, които са обезмаслени. Има и такива, които са хипоалергични. И те са си все на същата фирма - фризопеп и още много други такива, не ги помня. Все същата фирма имаше и фрисосой - то е със соя. Въобще не ти го препоръчвам. Само казвам, че има варианти. Но аз не съм чула детенце да не иска да си смени АМ. Явно вкусовете им са близки.

На мен Марио също много ми повръщаше. И захранването си беше невъзможно. От плодовете се превиваше от болки и повръщаше по много. Ама картофи, тиква и спанак понасяше. Той си беше и много злояд, та съм му правила в бебешкото шише по-редки пюренца с АМ. Например лъжичка от пюрето на Ганчев или две и останалото АМ. Или малко картофче и останалото АМ. И всико добре пасирано, за да мине през дупката на шишето.

Ако питаш мен, аз поне до 6 месеца не бих включвала нищо ново. Марио се оказа с алергии и по-ранното захранване сега се отчита като грешка. Лошото е, че се отчита от някои лекари, други смятат, че по-ранното спиране на кравето мляко е по-добро. Иди ги разбери.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #9 -: Юли 04, 2008, 11:44:49 am »
Аз бих я оставила само на мляко докато навърши 6 месеца. А пък това със жълтъка на бебе на 4 месеца... 8O
Има специални антирефлуксни млека (имат съкращение АR след марката обикновено), които са по-гъсти именно с цел да предотвратяване на повръщането. Най-добре е да се консултираш с педиатъра, който ще я наблюдава и той да препоръча подходящото мляко.
*
« Отговор #10 -: Юли 04, 2008, 11:50:52 am »
Абсолютно съм съгласна със Сия!!! Писах ти го и на лични. Освен това, хич не вярвай на информацията от дома. Аз им се доверих и щях да направя голяма беля
В очакване ....
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #11 -: Юли 04, 2008, 14:03:14 pm »
първо педиатър да види защо повръща детето - рефлукс ли има, алергия към белтъка на млякото ли...
после изчакайте до поне 5.5 месеца - все едно е кое АМ ще вземете.
после почни да захранваш пак и избягвай Ганчев!!!

не бих препоръчала упражненията на Тамара с хранене с полутечна храна през шише. захранването е освен запознаване с храни, различни от мляко, и също така запознаване с нов начин на поемане на храната и с нови консистенции. пиенето на течна каша от спанак през биберон не е нито едно от тия неща и създава лоши навици.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #12 -: Юли 04, 2008, 16:14:11 pm »
първо педиатър да види защо повръща детето - рефлукс ли има, алергия към белтъка на млякото ли...
после изчакайте до поне 5.5 месеца - все едно е кое АМ ще вземете.
после почни да захранваш пак и избягвай Ганчев!!!

Подкрепям абсолютно.
А повръщането може и да е от неоригване - някои деца се оригват по-трудно, а да не мислиш, че в домовете имат време да ги държат толкова време.
Все пак не забравяй да питаш, с какви шишета и биберони ги хранят и започни с тях, после ще сменяш - много е важно, защото може да откаже мляко в друго шише и биберон.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #13 -: Юли 05, 2008, 06:37:56 am »
Уффф, а пък аз съм накупила едни шишета със силиконови накрайници - в дома се храни с обикновени...

Фуска, при многократните ни посещения винаги ми разрешават да я храня, така че зная какво яде

Само това с жълтъка не съм го виждала, но аз май няма да й давам - много е мъничка за жълтък според мен
Здравей, мъниче!
« Отговор #14 -: Юли 05, 2008, 22:26:17 pm »
Дъщеря ми от Фризолак повръщаше и го сменихме с Хумана. До 5-я месец си беше с рефлукс, който след това спря. Връщаше мляко постоянно, но не повръщане, а просто изтичаше от устата й.
« Отговор #15 -: Октомври 02, 2008, 13:37:24 pm »
Ние сме на Фризолак. Казаха ми ако между храненията плаче са и давам чай. За целта съм купила лайка на HiPP и познайте къде е отишло, в мивката. Е не иска и не иска. Вече не му правя. Днес сме с хрема. Нямаме температура, храним се и в стаята съм оставила да се изпарява лайка. Дано инхалациите подействат. Мисля си да опитам да му давам Лактана био, обаче не знам от къде да го намеря, незнам дали е удачно да си правя експеримент.
« Отговор #16 -: Октомври 02, 2008, 22:08:28 pm »
Според мен остави си я на фризолак - няма полза от смяна на млякото, освен ако няма запек или други проблеми. Чайчета - в никакъв случай. Слушай детето - тое още малко, но ще ти каже, кога и колко АМ да му даваш - довери мусе.
Това изпаряване на лайка в стаята не знам, за какво е, но ако те успокоява, едва ли на бебето ще му навреди.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #17 -: Октомври 02, 2008, 23:29:25 pm »
с това изпаряване в стаята едва ли ще постигнеш нещо. а и лайка при толкова малки бебета... алергизира.
ако малко бебе плаче между храненията, защо пък точно чай? кой ти даде такъв съвет? безумно ми се струва.

« Отговор #18 -: Октомври 04, 2008, 12:39:03 pm »
Детето ми се храни с Фризолак. Изяжда си дозата, обаче се плюнчи. Понякога със слюнката излиза и от млякото. Появиха се колики. Трябва ли да сменям млякото? 3м.
Да добавя, пръсчето е постоянно в устата, мразим биберон залъгалка. Смених 3бр., повръщаме от него.
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 12:43:51 pm от green apple »
*
« Отговор #19 -: Октомври 05, 2008, 18:45:29 pm »
това че се плюнчи и връща малко мляко не е проблем, не се притеснявай, нормално е и ще го израсте :)