Хубаво е, че искаш да помогнеш на приятелката си. Не забравяй само едно - ти никога няма да разбереш как се чувства тя и какво преживява. Този проблем те променя, променя чувствата ти, психиката ти, възприятията ти, енергията ти, характера ти. Просто бъди нейна подкрепа, без да нарушаваш личното и простронство и без да досаждаш. Естествено ще избереш правилният начин в зависимост от нейната готовност да говори с теб за проблема. Но никога не и казвай, че я разбираш, з-то никога няма да я разбереш (слава богу).
Аз самата преодолях проблемите си благодарение на моята приятелка, която за съжаление живее в друг град и освен да се чуваме по телефона, рядко се виждаме. Вториата ми бременност беше почти едновременно с нейната, радвахме се, че заедно ще преживеем бременноста, че заедно ще родим децата си, че заедно ще ги отглеждаме. Но за съжаление и втората ми бременност завърши неуспешно. Слава богу приятелката ми роди много сладко и здравичко момиченце и вече е на 3 месеца. Колкото и да се радвах за нея, нали разбираш че сърцето ми свиваше като си помислех, че сега и моето бебе можеше да е на 3 месеца..... Честно казано, тя самата заговори първа за проблема, усещаше как се чувствам и през цялата и бременност почти не споменаваше как са нещата, как се развива бебчето, как и расте корема и т.н. Аз я питах и тя с голямо неудобство ми казваше. Накрая и казах директно да не се притеснява да говори, да ми разказва всичко и да е спокойна. Тя милата се чудеше как да не ме нарани, как да е по-деликатна. И в края на краищата започнах да говоря с нея за проблема, до къде сме стигнали изследванията и т.н. Започнах да говоря за проблема си открито благодарение на нея. Преодолях доста неща пак благодарение на нея. Сега се радвам на нейната прекрасна дъщеричка искренно, без мисъл "ами ако и аз......". По едно време мислех, че се превръщам в лош и завистлив човек, уплаших се себе си, но слава богу преодолях тези опасни чувства. И пак благодарение на това, че споделих с нея абсолютно всички мои мисли и чувства.
Но тя никога не е казвала, че ме разбира. Напротив. Казваше : "Аз никога няма да разбера това, което ти преживяваш и чувстваш, но изпитвам болка за това, че страдаш. Освен да бъда до теб винаги, когато имаш нужда и да те подкрепям във всяко твое действие и решение, нищо друго немога да направя".
Съжалявам, че стана толкова дълго, но може би и аз имах нужда да споделя. Желая ти да намериш най-правилният път и винаги да си до приятелката ти, като и дадеш да разбере, че си с нея и в твое лице има един истински приятел.