0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте мили всички!
     Пиша за първи път, но често черпя сили и инфо от тук - благодаря ви, че сте толкова мили, храбри и умни!  :cheerleader:
     Моят случай е типичен за много от вас: срещнах късно Мъжа, а започнахме бебеправене когато бях вече на 32; разбрахме, че е с олигоастенозооспермия и поради напредналата ни възраст (той е с 19 г "по-голям" от мен) и мъжки фактор минахме директно към ICSI. Май тогава този сайт го нямаше и инфото беше адски кът. Попаднахме в Репробиомед (no comment ...). След първия неуспех се съвзехме сравнително бързо и се преориентирахме към д-р Владимиров. Там последваха още 2 х ICSI, като последното беше преди 3 години - отне ми доста време да преодолея травмата. Минах през билкари, астролози, психотерапия и каквото още се сетите, за да се върна отново при Док в началото на годината.
     Само че този път залагаме на донорски яйцеклетки, поради изкл. слаб отговор при мен: последния път "произведох" 2 яйцеклетки, от които се оплоди едната, но пък спря да се развива, обаче след 1 ден все пак се "съживи" и направихме трансфер, след което най-неочаквано имах положителен тест, но пък се придвижвах на крилете на щастието само 2 дни и после всичко приключи. При предишните ми опити също резултатът беше мах 2-3 яйцеклетки.
     Има две чудесни момичета, които ми се падат сестри (късметлийка  съм :lol:) и веднага щом преди 3 години разбраха каква е драмата, в един глас предложиха да донорстват. На мен ми трябваше обаче време да се освестя и да реша накъде да поема, заедно с Мъжа, естествено. Та сега сме в началото на донорско ICSI.
     И внезапно ми дойде наум, че няма много инфо за ефекта върху здравето на дарителката. Струва ми се, че ако оставим настрана психо бариери, които смятам при нас не са фактор, съществуват 4 проблема: хиперстимулация, незнаен дългосрочен ефект от лекарствата, неудобство при процедурите и упойка/аспирация.
     Вие сещате ли се за нещо друго? Док каза, че очаква да се появи законов регламент, който да забранява на нераждали жени да са донори. Защо? Нима има вероятност да се увреди сестричката ми? По-малката е на 24 и не е раждала. Бях избрала нея, защото смятам, че ще реагира по-добре на стимулацията. Но сега се размислих и ми е страшно тревожно.
     Не искам моето щастие (или поне перспектива за такова) да е право-пропорционално на нечие нещастие (особно на най-добрите сестри на света). Другата е на 32 и има 2 дечица. Но пък е женена и не ми се ще да намесвам и съпруга й в схемата ...  :? :? :?

Имате ли мнения и коментари - много ще ми помогнат!!!
*
Re: Помощ - ефект върху здравето на дарителката ?
« Отговор #1 -: Януари 28, 2008, 18:13:24 pm »
Според мен вероятността от усложнения при сестричката ти са минимални при екипа, който сте избрали. Сигурно ще й приложат по-лека стимулация, поради възрастта и очаквано добрият отговор на яйчниците.
Желая ви от сърце успешна процедура.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #2 -: Януари 28, 2008, 23:56:39 pm »
sanipop, жела ви  успех.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Януари 29, 2008, 00:18:11 am »
Надявам се стимулацията да е по-щадяща, в предвид на това че сестра ти няма да ползва яйцеклетки и тези които ще произведе ще са само за теб. /5-8 е добра бройка за гонене в тази ситуация/

А относно твоя положителен тест - дали сте наясно със състоянието на тръбите ти, цветна снимка, лапароскопия?! 

След като си минала през две-три пункции, значи си наясно с рисковете. Финният момент ще е в стимулирането на сестра ти, протокола и препаратите на които ще се спрете, разбирам че, имате силна връзка със сестрите ти и това е прекрасно и не се съмнявам че, ще изберете най-доброто и за двете ви!
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Януари 29, 2008, 08:34:20 am »
Скъпа White,
благодаря за подкрепата. Аз също залагам на професионализма на екипа. Очаквам след средата на др. месец да стигнем до трансфер. Началото на всеки цикъл е специално време - толкова тревоги, страхове, нужда от организация и над всичко: прокрадваща се и набираща сили - надеждата, че ще видиш мечтите въплътени.

Скъпа Mary,
Мерси, ще видим как ще тръгнат нещата, ще караме стъпка по стъпка. Мн.симпатичен котарак. :)

Скъпа Evro,
Благодаря за постинга. При мен всичко е ОК, освен меко казано минимален отговор и наложилото се заключение за изчерпан ЯР. Когато аз минавам през "месомелачката" на цикъла няма проблем - настроението е приповдигнато и ентусиазирано. Обаче като гледам как се "изчеква" детето ми става съвестно. Ще трябва да се преборя с това чувство, макар отсега да ми е ясно, че докато и тя не се обзаведе с няколко дечица, няма да съм спокойна.

Мили момичета, благодаря ви за съпричастието. Щастлива съм по много начини, включително и заради добрите ми сестри, готови да дарителстват. А съм нещастна само по един. Така че, развносметката е положителна  :wink: Пожелавам ви успех навсякъде и много усмивки.
*
« Отговор #5 -: Януари 29, 2008, 09:00:30 am »
На добър час!

Косето е на небето.
« Отговор #6 -: Януари 29, 2008, 13:23:20 pm »
sanipop, желая ти всичкия късмет на света! Екипът на д-р Владимиров е сред най-добрите в България и вярвам, че ще положат всички усилия да сведат риска за сестричката до минимум.
*

wild cat

• 404
  • Няма начин да няма начин!
« Отговор #7 -: Февруари 02, 2008, 15:05:01 pm »
Скъпа, желая ти успех каквото и да предприемеш! Не мога да дам отговор на въпроса ти, но е ясно, че при стимулация се отделят повече яйцеклетки от нормалното и така яйчниковият резерв на жената намалява. Но.... лекарят ще каже най-добре. Надявам се и момичета, които са станали донорки да се включат и да споделят.
« Отговор #8 -: Февруари 06, 2008, 14:12:07 pm »
Здравейте момичета, благодаря за подкрепата. От самосебе си МЦ са ни почти синхронизирани, започваме стимулация в рамките на до 1 седмица.  :? :? :?
*
« Отговор #9 -: Февруари 06, 2008, 14:23:12 pm »
Сани, от сърце ти желая най-топлите сълзи на радост след месец и нещо.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #10 -: Февруари 06, 2008, 14:33:45 pm »
Мила Sani, много успех ти желая и дано след няколко седмици да се похвалиш с хубавата новина  :crossfingers: :goodluck:
*
« Отговор #11 -: Февруари 06, 2008, 17:47:48 pm »
Мила Sanipop, най-искрено ти желая успех! Браво на сестричката ти!
П.П. Момичета, сори за спама, ама аз защо съм останала с впечатлението, че не може да си заведеш сама дарителката...

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #12 -: Февруари 06, 2008, 17:53:26 pm »
П.П. Момичета, сори за спама, ама аз защо съм останала с впечатлението, че не може да си заведеш сама дарителката...
Тихо... Всичко може!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #13 -: Февруари 06, 2008, 17:55:22 pm »
Тихо... Всичко може!
Евро -  :hug2: