Здравейте мили всички!
Пиша за първи път, но често черпя сили и инфо от тук - благодаря ви, че сте толкова мили, храбри и умни!
Моят случай е типичен за много от вас: срещнах късно Мъжа, а започнахме бебеправене когато бях вече на 32; разбрахме, че е с олигоастенозооспермия и поради напредналата ни възраст (той е с 19 г "по-голям" от мен) и мъжки фактор минахме директно към ICSI. Май тогава този сайт го нямаше и инфото беше адски кът. Попаднахме в Репробиомед (no comment ...). След първия неуспех се съвзехме сравнително бързо и се преориентирахме към д-р Владимиров. Там последваха още 2 х ICSI, като последното беше преди 3 години - отне ми доста време да преодолея травмата. Минах през билкари, астролози, психотерапия и каквото още се сетите, за да се върна отново при Док в началото на годината.
Само че този път залагаме на донорски яйцеклетки, поради изкл. слаб отговор при мен: последния път "произведох" 2 яйцеклетки, от които се оплоди едната, но пък спря да се развива, обаче след 1 ден все пак се "съживи" и направихме трансфер, след което най-неочаквано имах положителен тест, но пък се придвижвах на крилете на щастието само 2 дни и после всичко приключи. При предишните ми опити също резултатът беше мах 2-3 яйцеклетки.
Има две чудесни момичета, които ми се падат сестри (късметлийка съм
) и веднага щом преди 3 години разбраха каква е драмата, в един глас предложиха да донорстват. На мен ми трябваше обаче време да се освестя и да реша накъде да поема, заедно с Мъжа, естествено. Та сега сме в началото на донорско ICSI.
И внезапно ми дойде наум, че няма много инфо за ефекта върху здравето на дарителката. Струва ми се, че ако оставим настрана психо бариери, които смятам при нас не са фактор, съществуват 4 проблема: хиперстимулация, незнаен дългосрочен ефект от лекарствата, неудобство при процедурите и упойка/аспирация.
Вие сещате ли се за нещо друго? Док каза, че очаква да се появи законов регламент, който да забранява на нераждали жени да са донори. Защо? Нима има вероятност да се увреди сестричката ми? По-малката е на 24 и не е раждала. Бях избрала нея, защото смятам, че ще реагира по-добре на стимулацията. Но сега се размислих и ми е страшно тревожно.
Не искам моето щастие (или поне перспектива за такова) да е право-пропорционално на нечие нещастие (особно на най-добрите сестри на света). Другата е на 32 и има 2 дечица. Но пък е женена и не ми се ще да намесвам и съпруга й в схемата ...
Имате ли мнения и коментари - много ще ми помогнат!!!