0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хранене и ПКЯ
« -: Януари 29, 2008, 19:02:01 pm »
Здравейте мили момичета,
Реших и аз най -накрая да се включа във форумите,а не само тайничко да си чета. Значи, става въпрос за т.нар. диета(не разбирайте гладуване, а начин на хранене)при която се подбират храни с нисък гликемичен индекс.Тези дни намерих доста интересни статии в нета,за връзката между храненето и ПКЯ. Та въпросното хранене има пряка връзка с инсулиновата резистентност, която може би повечето тук имаме. Съжалявам, ако се повтарям и този въпрос вече е коментиран, ама не го срещнах, та помислих, че може да ви е интересно. Значи,това което прочетох звучи доста добре, и реших да пробвам и така вече 2-ра седмица. Толкова се запалих, че чак си поръчах книга с рецепти от САЩ.Реших, че ако не помогне поне няма да навреди, защото храненето е доста разнообразно,а аз попринцип съм голям противник на диетите. След 2 седмици резултатите са следните: 1.5 кг по-малко, и никакво бамбурясване сутрин(иначе се събуждах подута отвсякъде),изобщо не задържам вода. Не знам как ще ми се отрази на цикъла, щото аз ако не пия Дуфастон, никакъв го няма,та сега чакам да минат още 2 седмици и ще разбера. Слагам линк за тези на които им е интересно, ако някой го е пробвал, ще съм му благодарна ако коментира. Мисля като дойде книгата да преведа рецепти и да ги кача някъде.

http://www.diagnosemefirst.com/PCOS-fertility-success-stories.htm
иначе ключови думи за търсене в гуглеца(google) :lol:
pcos diet
low gi diet
pcos and nutrition
*
Re: Хранене и ПКЯ
« Отговор #1 -: Януари 29, 2008, 20:26:05 pm »
Всичко хубаво, ама чуждо. :(  Няма ли нещо на български? Ще ти бъда благодарна, ако публикуваш рецептите.
*
« Отговор #2 -: Януари 29, 2008, 21:06:13 pm »
Значи една от статиите, които намерих е на едно американско медицинско списание, като статията се казва:" Ниско-въглехидратното хранене може да подобри фертилността и хормоналния профил при жени страдащи от СПКЯ"-публикувана на 21.04.2006
Като под  ниско- въглехидратно,се има в предвид да се махнат от храната бързите въглехидрати, а именно: сладко, тестено, хляб, картофи, ориз. Белият хляб се заменя с пълнозърнест, можеш да ядеш пълнозърнести спагети и всякакви зеленчуци и меса(без много мазните де). Принципно комбинацията на различните храни, както и тяхната термична обработка определят какъв ще е гликемичния индекс на храната. Задължително се ядат много зеленчуци, плодове-предимно тъмно червени и ябълки, ядки(сурови), и т.н
Изследванията са проведени от Кристал Дъглас от Университета на Алабама за 16 дена.
с три различни групи жени страдащи от СПКЯ. Тъй като статията е много подробна.....
та след 16 дена в групата хранеща се с храни с нисък гликемичен индекс, е имало значително подобрение върху стойностите на циркулиращия инсулин и изобщо на глюкозния толеранс,както и на хормоналния профил. Подобрението на хормоналния профил не е било, толкова голямо както при инсулина, но това се отдава на краткия срок, и сега се провеждат изследвания с период до 1 година.
А тази страница към която бях сложила препратка има описани истински истории на жени страдащи от СПКЯ, започнали този начин на хранене (понякога комбинирано с метформин, който ние така или иначе си го пием като бомбонки), има постигнати страхотни резултати. Не казвам, че е панацея, но там пише, че може да подобри както възможностите за естествено забременяване така и има значителен ефект върху успеваемостта при АРТ процедури.Има страшно много изследвания в САЩ сега по този въпрос,  Това е просто една стъпка, която не ни коства нищо, така че аз ще го правя, но ще се радвам и на коментари от други момичета. Мога засега да пратя по мейл на който иска информация на Английски, а като ми остане време да го преведа и на Български. :D :wink:
*
« Отговор #3 -: Януари 29, 2008, 21:33:59 pm »
До октомври месец бях на сиофор, след лошите резултати на захар и инсулин съм на глюкофаж. Тогава ми излезнаха няколко изследвания, всичките с не много добри резултати, така се стреснах, че напълно спрях хляба, мазно не ям по принцип, не съм месарка, но когато се налага гледам да е на скара, но голям проблем са пастичките и тортичките и кексчетата........... :jump12: отплеснах се. Тодорова ми изпрани по мейла една диета, която е съобразена със състоянието ми. От 1-2 седмици има една тема, в която се разискват диетите, начина на хранене и т.н., там попрочетох малко за нея, старая се понякога да се храня спрямо НВД, не всеки път успявам, къде поради незнание, къде поради това, че съм слаба психически да устоя на изкушението, но съм твърде в началото за да говоря за някакви резултати. Е има едни 2 килограма, дано те са началото.
Ако споделяш мнение за този начин на хранене ще се радвам, аз се интересувам.
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #4 -: Февруари 01, 2008, 10:36:17 am »
Аз определено се заинтересувах :)
Много ще се радвам, ако намерим начин и имаме волята естествено да се храним здравословно, да не дебелеем от въздуха :( А и същевременно да си помогнем по този начин за намаляване влиянието на ПКЯ.
А пък ако си спомогнем за малките съкровища, наистина ще издигнем в култ ниско-въглехидратното хранене :D
*
« Отговор #5 -: Февруари 01, 2008, 22:01:41 pm »
Mary, само да знаеш, че на мейла който си посочила съм ти нахвърляла разни неща.
Скоро, ще ти пратя и още само да намеря малко време.
*
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2008, 00:52:51 am »
Мале, FIFILOTA, много ти благодаря. Наистина много важна и ценна информация си ми пратила. Аз лично много неща сега ги научавам.
Ако нямаш нищо против мога да публикувам всичко което превеждаш и другите момичета да го прочетат.
Още веднъж ти благодаря.
*
« Отговор #7 -: Февруари 02, 2008, 12:45:46 pm »
Да така е, наистина има жени с ПКЯ които са с нормало или с поднормено тегло. Има и такива които нямат и видими кисти по яйчниците, има и такива при които менструацията е редовна и такива при които(като мен например)тя не идва без хапчета.
Не твърдя, че инсулиновата резистентност е характерна при 100% от случаите на поликистоза, но за много голяма част тя е факт. Не случайно като има съмнения за ПКЯ, те пращат на глюкозотолерантен тест или както искай го наричай.Аз не казвам, че човек трябва да пие метформин на своя глава, напротив той трябва да е предписан от док, след съответните изследвания.
Факт е обаче, че при по големия процент жени с СПКЯ се забелязва поне лекостепенно затлъстяване, характерно е затлъстяването в коремната област.
Не твърдя, че този вид хранене е панацея, но все пак СПКЯ освен с фертилността е свързана и с много други здравословни проблеми, които можем по някакъв начин да предотвратим, като Диабет 2 , сърдечно съдови проблеми, и т.н.- тк жените страдащи от СПКЯ са по застрашени от развитието на тези болести. Както казах и в по - горния пост, въпрос на избор е всеки да пробва. Все пак нищо не ни коства. И не можеш да кажеш, че се развиват анемиии при условие, че храната, която се яде е изключително разнообразна, не става въпрос и да се намали калорийния прием - набляга се на качеството на храната.Не съм чула човек да развие анемия от това, че яде много зеленчуци и плодове, варива, млечни продукти, ядки, крехко месо, риба, пълнозърнести изделия.
*
« Отговор #8 -: Февруари 02, 2008, 13:00:56 pm »
Mary, разбира се, че нямам нищо против. Аз непрекъснато се ровя в нета за информация, така че ще актуализирам, ако намеря още неща.
Ето например какво ще ям днес:
1. Закуска - мюсли(има едно на нестле фитнес - с ябълки, канела и ядки) с кисело мляко и 1 ябълка
2. Обяд - талятели с броколи и сос от сметана и  синьо сирене(бита българска, а не хопла или президент, защото са сладки)
3. Вечеря -скумрия на фурна, крем супа от грах и зелена салата.

А утре, тк е Неделя :lol:, ще се отдам на хранителните си пороци, както кексчета, картофи и газирано,пица
Всъщност така съм си направила графика: 6 дни спазвам този начин на хранене, 1 ден(винаги Неделя) ям каквото ми душа поиска.
*
« Отговор #9 -: Февруари 02, 2008, 14:23:32 pm »
И все пак, тук не става въпрос за диета, а за начин на хранене. Не мисля, че организмът има нужда от цялото количество захар, Е-та и какви ли не консерванти, съдържащи се в полуготовите храни,които всеки ден поглъщаме несъзнателно. Естествено, далече съм от мисълта, че може човек да се предпази от всичко, но в крайна сметка,може да си помогнем сами. И пак повтарям, диета не означава лишение,както повечето го разбираме, а начин на хранене. Докато бях по - малка, и доста по-глупава, непрекъснато бях на разни драстични диети, и последствията съм ги изпитала на собствения си гръб(най-вече стомах и тн). Стигнах до извода, че човек за да отслабне трябва да яде. Наистина за някои това може да звучи парадоксално, но преди ядях 1 път дневно,и се ограничавах и нямаше никакъв ефект върху кг,  сега задължително ям 3 пъти дневно и виждам ефекта върху кг. Повярвай ми, аз съм може би един от най-върлите противници на диети от типа"...яж само еди какво си " или 10 кг за 10 дни и всякакви такива щуротии. 
Принципа на този начин на хранене е: всяка храна въздейства по различен начин на отделянето на инсулин в организма. Колкото по естествена е храната, толкова по -плавно се отделя и  се поддържат постоянни нива през целия ден.
Има се в предвид: да изядеш 1 ябълка, или филия пълнозърнест хляб със сирене и яйце, е много по добре отколкото 1 вафла. Ако си направиш труда, ще видиш че и 2те неща носят едни и същи  за организма, но качеството и полезността на двете е коренно различна. Съгласна съм че има и индивидуални особености на всеки организъм, но не съм чувала за такива организми, за които е по - полезна вафлата от ябълката.
*
« Отговор #10 -: Февруари 02, 2008, 17:20:28 pm »
Аз не виждам защо въобще трябва да има спор по темата.
Един решава, че ще прави нещо, друг не, никой не натрапва мнението си на друг. На всички е ясно, че няма общо валидни неща, всеки човек е отделен и конкретен случай. Така че всеки си преценява сам за себе си какво ще яде и какво не.
Не знам за FIFILOTA, но конкретно за мен, мислиш ли, че след 10 год. ходене по изследвания и 3 препълнени папки, аз сама, ще преценя какво имам и какво нямам. Всичко което правя, дори билки когато пих, се консултирах със лекар.
Не се заяждам с теб, Vaninaa, но някак си ми стана обидно, виждаш ли аз не знам какво мога да си причиня. Разумни хора сме и поне малкоооо от малко мислим. :lol:
*
« Отговор #11 -: Февруари 02, 2008, 17:44:28 pm »
Да наистина, някои не четат мненията на другите.
От каква позиция, казваш че нещо ще помогне или не. Пробвала ли си лично този начин на хранене, за да твърдиш че то  е в тази група от диети които не помагат, а напротив вредят?Може и да си права, но може и да не си.  Знаеш ли изобщо за какво говоря, за да даваш такива крайни мнения и да го сравняваш с нещо което ти си правила? Никъде в постовете си не съм твърдяла, че това е 100% сигурно, но мисля, че когато човек е пробвал много неща и то много дълго време, може да направи и нещо което да зависи от него
(погледни го дори от психологическа страна)
И да, наистина се повтарям, но явно е от необходимост.
За твоя информация, това за което говоря е публикувано в годишника на сп.Medical Research USA, за изследвания на хора с диабет, и са установили как влияе и на хора с инсулинова резистентност.
*
« Отговор #12 -: Февруари 02, 2008, 17:50:09 pm »
а дааа, и щях да забравя
кажи ми моля те,дефицити на какво може да се получат?
Цитат
да се получи някакъв дефицит и анемии..
*
« Отговор #13 -: Февруари 03, 2008, 18:38:07 pm »
Ама ние май говорим на различни езики. Естествено, че всичко зависи от индивидуалните предпочитания на всеки, както и нуждите на неговото тяло. Никъде не съм писала яж банани, а не например ябълки и т.н. Ясно е,че всичко е строго индивидуално, и аз говоря за групи храни - "Плодове", "зеленчуци" и т.н., от там всеки си избира сам. Но както и да е, явно само се напряга обстановката, така че мисля да приключа въпроса. Четейки други твои постове по форумите, виждам че почти винаги си наострена, което не мога да разбера защо е.
Що се отнася до мойте кексчета и газирано в Неделя, не мислех да ти обяснявам, но тъй като го повтаряш това за пореден път..... НЕ се заблуждавам, че са полезни или че ядейки ги веднъж седмично, не ми пречат, просто смятам, че създаването на хранителни навици, които тотално противоречат на тези които съм имала 26 години не е лесна работа. Затова си дадох гратисен период от 2 месеца, докато се нагодя, за да не се получат моменти в които неконтролируемо ще се нахвърля върху този тип храни, които за съжаление са ми любими.
Съжелявам, ако мислиш, че не съм прочела внимателно постовете ти-напротив.  Просто не виждам защо трябва да се спори по този начин. А що се отнася до това кой е комичен и кой не........., е този въпрос ще оставя на теб, защото виждам че обичаш да класифицираш хората.

*
« Отговор #14 -: Февруари 03, 2008, 19:05:13 pm »
Vaninaa, моля те ...
« Отговор #15 -: Февруари 04, 2008, 13:31:00 pm »
Mary, само да знаеш, че на мейла който си посочила съм ти нахвърляла разни неща.
Скоро, ще ти пратя и още само да намеря малко време.

Фифилота бих искала да ми пратиш и на мен...защо ни лишавате и нас а само по между си си менкате инфооо:)
*
« Отговор #16 -: Февруари 04, 2008, 14:10:24 pm »
Аз съм виновна, всичко което ми праща на FIFILOTA мейла, ще го публикувам и тук. Вчера забравих. :oops:

Значи, това е в общи линии като за начало, защото нямам много време да превеждам….
Като си взема книгата, ще преведа и повече рецепти и ще пратя….

Ниско – въглехидратна диета за СПКЯ
……като цяло, GI диетата има всички предимства на ниско въглехидратните диети и ниско мазнинните диети, но без рисковете които те носят за здравето.
Ниско – въглехидратните диети ни казват, че въглехидратите прецакват нашата метаболитна система като увеличават нивата на глюкоза в кръвта, което провокира производството на инсулин, което довежда до затлъстяване, диабет и тн. В резултат ние трябва да ограничим въглехидратите за сметка на мазнините и белтъчините. Като цяло , такава диета приложена за по-дълго време, може да доведе до сериозни последствия за здравето
 За разлика от повечето ниско – въглехидратни диети, GI диетата не се фокусира върху количеството въглехидрати, а върху тяхното качество и влияние върху отделянето на инсулин.
Всяка храна притежава различен гликемичен индекс, в зависимост от вида си и начина на приготвяне. Колкото по – висок е гликемичния индекс на храната, толкова повече инсулин се отделя и се утежняват симптомите на инсулиновата резистентност.
Най  - общо казано, трябва да се подбират храни с нисък до среден гликемичен индекс.
Белият хляб, картофите, белият ориз, газираните напитки, трябва да се забравят напълно.
Вместо тях може да се ядат – пълнозърнест хляб, кафяв дългозърнест ориз(има в Пикадили), ориз Басмати, пълнозърнеста паста(това са пълнозърнести спагети – пак ги има в Пикадили), мюсли. Това може да ти е странно, но спагетите всъщност нямат нищо общо с хляба, и в действителност от тях не се пълнее. Лично аз ги ям 3 пъти седмично, дори си ги приготвям варени и след това объркани с малко масло, като гарнитура на някоя крехка пържолка.
Ядат се много зеленчуци, плодове – предимно тъмно червени, като боровинки, къпини , ягоди, може и ябълки.
Никой не казва, че от време на време на време не трябва да си хапваш от забранените неща, но все пак не трябва да е често.
Можеш да ядеш сирене, кашкавал и яйца без ограничие, забранени са само топените сирена, защото в тях има модифицирано нишесте, което е с висок гликемичен индекс.
Въглехидратите, независимо, че са добри, е хубаво да ги изтеглиш за сутринта или обяд.

Ето например едно мое дневно меню:
1.   Закуска:
-   мюсли с кисело мляко, 1 ябълка
2.   Обяд - Шунка, салата и задушени зеленчуци, 1 ябълка или чаша тъмно червени плодове
3.   Вечеря – Пържолка(по сухичка, напр., пилешка, телешка или свинско контрафиле), задушена с гъби, малко бита сметана и за гарнитура салата и броколи.

Аз по принцип съм много лакома и съм голяма гладница, но с това ядене не оставам гладна

Най – общо трябва да се избягват следните храни:
Корнфлейкс, всякакви флейксове, оризови бисквити, донъти, бял ориз,  див ориз ,бял хляб, всякакви франзелки,  картофи, царевица, цвекло, банани, манго, диня, папая, пъпеш, кроасани, кексове, вафлички и тн
Термичната обработка също има значение за гликемичния индекс. Така че избягвай пърженето. Използвай студено пресован зехтин или някакъв вид студено пресована мазнина.
Яж – грах, зелен фасул, леща, боб, спагети, пълнозърнест хляб, саламурено сирене, кашкавал, пълномаслено кисело мляко, всякакви зеленчуци – особено тъмно зелените, крехко месо.
И така.............., като имам повече време, ще преведа и останалите неща. Съжелявам че е толкова хаотичен превода, ама го правя много на бързо, просто да се добие представа за какво става на въпрос.
Скоро ще пусна и други неща, просто да ми остане малко повечко време.

« Отговор #17 -: Февруари 04, 2008, 15:33:11 pm »
Благодаря ти:)ще чакаме за още:)
« Отговор #18 -: Февруари 20, 2008, 19:20:54 pm »
Здравейте и от мен :)Много живо ме интересува темата,която сте започнали,защото през декември и на мен ми поставиха диагнозата поликистозни яйчници и инсулинова резистентност.Бях на преглед при д-р Тодорова,тя ми изписа метформин и ми препоръча да избягвам въглехидратите,да хапвам повечко"бели"храни.Опитвам се да спазвам съветите и наблягам основно на киселото мляко,зеленчуци,плодове/предимно ябълки/,пилешко месо и риба.Mary,ще те помоля,ако не ти представлява трудност да ми изпратиш диетата,която ти е дала д-р Тодорова.Надявам се тази тема да се развива,защото е много интересна и изключително полезна.
*
« Отговор #19 -: Февруари 20, 2008, 20:36:05 pm »
Направо я копвам тук, нека и другите момичета я видят.

БАЛАНСИРАЩА ДИЕТА ЗА ТИП А

ЗАКУСКА:
Избор между : 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 чаша обезмаслена извара, 1 чаша овесени ядки с ½ чаша прясно мляко (без каймак)
Кафе, чай или чай от магданоз( позволява се ½ ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 4 ЧАСА

ОБЯД:
Богата зелена салата от маруля, краставици, гъби, целина, репички, чушки, домати и лук( комбинация по избор)
1 ч.л. подправка за салата
Избор между: ½ чаша цвекло, моркови, карфиол, грах, хрян, тиква или тиквички
Избор между: 1 чаша кисело мляко , 1 чаша обезмаслена извара или друг вид нискомаслено сирене напр.Моцарела; 130г.  Риба
Избор между 1 ябълка ,2 праскови, ½ банан, 1 ч.ч. капини, ¼ пъпеш, 10 череши, 2 свежи смокини, ½ манго, 1 круша, 1 кайсия, ½ ч.ч. свеж ананас, 1 ч.ч.диня, 2 сливи, 1 ч.ч.ягоди
Кафе, чай или чай от магданоз
ПАУЗА: 6 ЧАСА(А-ТИП ЗАКУСКА ПРИ НУЖДА)

ВЕЧЕРЯ:
Избор между: 130г. пилешко; 130г. пуешко; 130г. риба или2 яйца
Задушени или сурови зеленчуци(количество по избор)или А- тип зеленчукова супа
2 ч.л. растителна мазнина(за приготовлениуе на месото, рибата или яйцата или за зеленчуците)
1ч.ч.прясно мляко (без каймак)
или малък десерт(до 180кал.)
чай от магданоз
*БЕЛЕЖКА
Билковият чай за вашият тип  е от сушен магданоз( достъпен в билковите аптеки). Той действа освежаващо и пречистващо на надбъбречните жлези. 1 ч.л. от него се попарва в 300мл. Кипяща вода за 3-5 мин. , след което се сервира.
Следобедната закуска за вашият тип е ½ ч.ч.кисело мляко или ½ ч.ч.извара.Всъщност, едва ли ще изпитате нужда от закуска. Ако всепак Ви се дояде нещо соленичко, закусвайте.А-тип закуската ще помогне.
А- тип зеленчуковата супа се приготвя по следния начин:1/2 тиквичка, ¼ зелена чушка, 1 връхче на целина, 1 домат, 5 зърна грах се нарязват в подходящ съд и се задушават за около 5 мин.Прецежда се през марля. По желание се добавя ½ кубче пилешки бульон.

АНТИ-ЦЕЛУЛИТНА ДИЕТА ЗА А- ТИП

НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ ТАЗИ ДИЕТА В СЛУЧАЙ ,ЧЕ НЕ СТЕ СПАЗВАЛИ БАЛАНСИРАЩАТА ДИЕТА ЗА А-ТИП ПОНЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДМИЦА.

ЗАКУСКА:
 Избор между : 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 чаша обезмаслена извара, 1 чаша овесени ядки с ½ чаша прясно мляко (без каймак)
Кафе, чай или чай от магданоз( позволява се 1 ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 5 ЧАСА

ОБЯД:
А-ТИП зеленчукова супа
1 филия пълнозърнест хляб
Избор между плодовете, предложени за закуска в балансиращата диета
чай от магданоз( позволява се 1 ч. л. Мед или захар)
ПАУЗА 6 ЧАСА (БЕЗ СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА)

ВЕЧЕРЯ:
Избор между видовете месо, предложени в балансиращата диета
1с.л. растителна мазнина или масло
½ ч.ч.кафяв ориз или пшеница или овес ; 1 филия пълнозърнест хляб
А-ТИП зеленчукова супа
чай от магданоз