0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Овулацията в средата на цикъла ли е?
« -: Февруари 03, 2008, 15:43:47 pm »
Задължително ли е това или може да варира всеки път? Питам, защото моя цикъл всеки път е с различна продължителност от 28 до 33 дни, и няма никаква закономерност, същото ли е и с овулацията? Примерно цикала ми е бил 32 дни, овулацията може ли да не е на 16 ден, а на 20 ден? Та и от там питане, кога се ходи за фоликулметрия?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Овулацията в средата на цикъла ли е?
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2008, 16:36:34 pm »
овулацията не е задължително в средата на цикъла. няма точно правило, по което да се познае кога ще стане овулацията. лекарят, който те следи, би трябвало да ти насрочи ден за фоликулометрия, като не забравяй, че за проследяване на развитието на фоликулите и доказване на овулацията са нужни поне 2-3 ултразвукови прегледа.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #2 -: Февруари 03, 2008, 16:44:35 pm »
Не е задължително овулацията да е по средата на цикъла. Това зависи например от дължината на цикъла - колкото е по-дълъг цикълът, толкова по-късно е овулацията. Реално при 28-дневен цикъл овулацията наистина е в средата на цикъла (14 ден), но при един дълъг 35-дневен цикъл тя се измества около 21 ден. Всичко това се дължи на относително еднаквата величина на лутеалната фаза (периода от овулация до менструация), която при по-голямата част от жените е около 14 дни. Ако цикълът ти е нередовен т.е. с променливи дължини, съответно това значи, че овулацията е по различно време - 28 дни МЦ, 14 ден овулация; 33 дни цикъл, 19 ден овулация. Естествено, това са само примерни сметки, наблюдавай тялото си, за да установиш каква е твоята лутеална фаза.

При всички положения си мисля че щом имаш вариращ цикъл, трябва да се започне с фоликуметрията като се вземе предвид най-късия цикъл. Но както и Джам ти е казала, лекарят ти би трябвало да го прецени това. Довери му се.
  09.11.2007
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2008, 19:27:26 pm »
Реално при 28-дневен цикъл овулацията наистина е в средата на цикъла (14 ден)

това е така само в идеалния случай. може да има къса лутеална фаза и овулацията да е на 16-ти ден, примерно. или обратното.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Февруари 03, 2008, 19:40:43 pm »
Да, Джам, така е. Аз затова съм казала и че са примерни сметки и че ЛФ, в повечето случаи е 14 дни, но не винаги.  :wink:
  09.11.2007
*
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2008, 20:46:57 pm »
Те момичетата вече са ти отговорили изчерпателно, но ще ти дам още един примерен цикъл аз съм с 35 дневен цикъл и ову на 19 ден, лутеалната ми фаза  е 16 дни.
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2008, 21:07:34 pm »
Благодаря за отговорите. Така и предполагах, но реших да питам, че от 2 месеца правим опити и още не се получава. И не знам как ще реагира моя гениколог, ако му кажа, че съм решила, че имам проблем и искам фоликулметрия.
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2008, 21:51:51 pm »
2 месеца са малък срок, не бързай да тръгваш по лекари, обичайте се, бебетата не винаги стават веднага. Може просто да не сте уцелили овулацията.
Прочети, информирай се, наблюдавай тялото си за симптоми на овулация. Ако ти се занимава може да мериш базална температура или да правиш тестове за овулация.

Има ли някаква конкретна причина, заради която мислиш, че има проблем?
  09.11.2007
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2008, 22:23:38 pm »
Преди няколко месеца реших да си направя тест за овулация, е така и за 5 дни не се появиха 2 чертички...или не нацелих момента, или нещо не съм ги правила според всички правила, или просто съм нямала/нямам овулация.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2008, 07:05:27 am »
Тестове за О. е добре да се правят след обяд напр. 14:00 до 20:00 часа.
Преди теста е добре също да не си пила вода и да не си пишкала 2-3-4 часа- това е заради нивата на ЛХ /тестовете засичат хормона ЛХ-лутеинизиращ хормон/.Ако пиеш много вода има вероятност концентрацията на ЛХ в урината да се намали и теста да не улови хормона.

ПП. ЛФ /лутеална фаза, фазата след О./ може да е 12 - 16 дни/ , средно е 14 дни.

O. настъпва 12 до 48 час след (+) тест за О.

Тук теста е правен на 12 часа, това да не те обърка че се прави сутрин рано.
Ние практикуваме тестовете да се правят на 24 часа- всеки ден по едно и също време, следобяд.
Добре е също тестовете да се правят от (-) до (-) за да се хване пика на ЛХ /най-високите нива/.
Теста може да е (+) и в началото на ЛХвълната и в края, зависи кога си направила теста.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #10 -: Февруари 04, 2008, 18:40:44 pm »
Днес ми се изпариха пак надеждите за този месец, така че с тестове за овулация ще започна за по-сигурно от 10-ти ден и ще ги правя поне 10 дни, за да съм сигурна. Благодаря за онагледения материал.
« Отговор #11 -: Февруари 05, 2008, 21:45:04 pm »
Здравейте момичета,нова съм във форума и от около месец чета в различните теми,за да се ограмотявам относно тестовете за овулация и за бебеправенето въобще.Моят казус е следния: мъжът ми го няма по няколко месеца в годината и цикълът ми се мени като ветропоказател,когато си е у дома е на 37-8дена,а като го няма на 30-2дни.Искам да си определя ориентировъчно кога овулирам за себе си докато го няма,та като си дойде да действаме по въпроса.Да спомена,че ние си имаме едно детенце и действаме за второ,но докато първото се получи без много да го мислим,сега с втория дубъл нещо сме зациклили от близо две години/при нас ги бройте наполовина :?/.След първото ми дете имам един спонтанен аборт в 10г.с.,но е спряло развитие в 6г.с.От кой ден трябва да започна с тестовете за овулация,взела съм Овю тестове,там пише от 11ден при непостоянен цикъл.Извинявам се за дългото експозе,ще се радвам ако ме приобщите и ми помогнете със савети :)
« Последна редакция: Февруари 05, 2008, 22:40:45 pm от tina1976 »
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #12 -: Февруари 06, 2008, 07:48:40 am »
Здравейте момичета ..........
Ако МЦ не е по-къс от 30 дни - може да започнеш с тестовете на 14/15 ден от МЦ.
В домашни условия за да засечеш О. трябва освен тестове да мериш и БТ /тя ще ти покаже дали наистина е имало О./
О. иначе се доказва с изследвания и УЗ/ултра звук/- ФМ/фоликулометрия- проследява нарастването на доминантния фоликул и дали се е пукнал  и има Овулация/
Пожелавам ти скоро да си имате още едно бебче. :D

ПП. Тестовете за О е добре да се правят след обяд, по едно и също време, като 2-3-4 часа не си пила вода и не си пишкала

Пиши дали всичко е наред с О. :D

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #13 -: Февруари 06, 2008, 12:24:29 pm »
Благодаря ти denis,аз по принцип започнах с меренето от предходния месец,но не го правех по правилата в един и същи час и т.н и стана една никаква,но сега вече съм стриктна и меря правилно от 4-5 ден на последния цикъл.Мисълта ми е ,че прдходния цикъл ми се появи Цервикална слуз на 12-я ден от началото на цикъла/30дневен последно/ и си мисля дали да не започна по рано с тестчетата?Какво бихте ме посъветвали?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Февруари 07, 2008, 15:25:35 pm »
Благодаря ...........................
ЦС не е много добър ориентир. Тя може да е белтъкоподобна  5-6 дни.
Ти си прецени, ако започнеш рано, може да ти свършат тестовете.
Ако това не е проблем /повечето тестове/ - почвай, когато решиш

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #15 -: Февруари 07, 2008, 19:23:31 pm »
Благодаря ти denis за бързия отговор,а аз се извинявам,че чак сега сядам на компа.Ами тестчетата не са ми проблем,така че мога да опитам този месец по-раничко,например от днес :D,тъкмо не съм пила от два часа нищо.А БТ от 36.6 вчера,днес е 36.4,това не е ли показателно? :ask:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #16 -: Февруари 08, 2008, 07:43:03 am »
Благодаря ...........
Графиката ти не се отваря
Цитат
Възникна грешка: 
Съобщение:
Този потребител не споделя графиките си!
обратно

Да, понижението на БТ е един от показателите, че О наближава.

За ЦС - когато тя стане разтеглива, да се точи на дълги нишки м/у двата пръста -по7-8 см, това означава че си в О.( +/-24 часа)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #17 -: Февруари 08, 2008, 15:52:09 pm »
 :hello: и отново благодаря denis ,мисля че вече активирах графиката си :).На нея пояснявам само,че БТ е мерена правилно от 5-я ден на менструацията.Иначе вчера с Овю теста  :bfn:,имаше бледа тест линия но това си е пак отрицателно.Колкото до  :bbt: ,днес още се понижи,но ЦС не наблюдавам.
« Отговор #18 -: Февруари 08, 2008, 16:39:45 pm »
..Колкото до  :bbt: ,днес още се понижи,но ЦС не наблюдавам.
тя може да се повиши и понижи няколко пъти,тъй че е много трудно по БТ да се определи кога ще е О.(да не кажа невъзможно),действай си с тестовете-те ще ти покажат :D!успех :D
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #19 -: Февруари 08, 2008, 20:23:21 pm »
..Колкото до  :bbt: ,днес още се понижи,но ЦС не наблюдавам.
тя може да се повиши и понижи няколко пъти,тъй че е много трудно по БТ да се определи кога ще е О.(да не кажа невъзможно),действай си с тестовете-те ще ти покажат :D!успех :D
Така и правя :D,мерси katia13.Искам момичета да ви питам още нещо,тестовете ги правя 19-30 , 20ч.,късен ли е много този час,като чета из форума дават че до тогава е позволено,но да питам аз :),а също оставяте ли урината малко да се изтече или с първата,има ли въобще това някакво значение? :oops: