0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,

Днес бях на УЗИ и ми откриха 6 фоликула под 5мм и един с размер 13 мм на единия яйчник и 7 фоликула с р-ри под 5мм на другия. Днес ми е трети ден след овулация (потвърдена с Ову-тестове и базална температура, но не и на ехограф, по принцип съм с нередовен цикъл).

Моля момичетата, които са ходили често на фоликуметрии да споделят дали е нормално наличието на такъв брой фоликули след овулацията? Не съм пила никакви хапчета за стимулация.

А фоликул с размер 13 мм?

Друго, което видях, че са ми написали на бележката:"Оскъдна к-во свободна течност в дъгласовото пространство" и Ендометриум - S1(?). Това нормално ли е като за след овулация?

Момичета, помогнете ми да разгадая писанията. трябваше да изляза много бързо от кабинета (докато се обличах вкараха друго момиче:(...ужасна практика е това)

Забравих да кажа, че съотношението Лх:Фсх измерено на 6-ти ден от последния ми цикъл е точно 2:1, т.е със съмнение за СПКЯ съм, затова пуснах темата тук.

Благодаря ви предварително!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Много фоликули с р-ри под 5 мм след овулация
« Отговор #1 -: Януари 12, 2006, 17:03:28 pm »
Ами не е добре положението.
« Отговор #2 -: Януари 12, 2006, 17:05:35 pm »
Не трябва да има фоликули след овулацията, така ли?... Знаех си, че нещо не е наред, въпреки че лекарката нищо не коментира...
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #3 -: Януари 12, 2006, 17:06:36 pm »
Какво разбираш под овулация?Овулация означава да се спука фоликул и да се отдели яйцеклетка.
Имаше ли доминантен фоликул и ако да - спука ли се?
« Отговор #4 -: Януари 12, 2006, 17:11:07 pm »
Лали, овулацията я установих по недиректен начин - 4 дни последователнио тестове за овулация (средните два бяха положителни) и след последния тест температурата ми се повиши (вече трети ден е така), така че предполагам, че е имало овулация, само предполагам...не съм сигурна дали е имало спукване на фоликул...
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Януари 12, 2006, 17:14:05 pm »
При поликистозните яйчници има повече положителни тестове.
Кой ден ти е от началото на цикъла и обикновено колко дни ти продължава?
« Отговор #6 -: Януари 12, 2006, 17:18:06 pm »
22 ден ми е, продължителност между 32-45 дни.

миналия цикъл правих пет последователни теста и всички бяха отрицателни, но се оказа, че овулацията (или поне покачването на температурата) стана на 32 ден, а тестовете ги бях правила между 20 и 25 ден.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #7 -: Януари 12, 2006, 17:22:29 pm »
Ами значи има време онзи фоликул от 13 мм да порастне и той да е доминантния и да освободи яйцеклетка, което означава ОВУЛАЦИЯ.
« Отговор #8 -: Януари 12, 2006, 17:41:21 pm »
мисля, че няма време, защото температурата ми се повиши на 38 градуса и вече трети ден стои там (т.е. има двуфазност).

не е ли нормално да има някакви малки фоликули по яйчниците през лутеалната фаза, които примерно ще зреят през следващия цикъл?
*
« Отговор #9 -: Януари 12, 2006, 21:35:55 pm »
Лалинка, тя казва, че е правила тестове и са били положителни значи вече би трябвало да се е отделила яйцеклетка.
Карина не попита ли лекарката за наличието за жълто тяло? Ако такова няма едва ли е имало овулация
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #10 -: Януари 12, 2006, 21:37:23 pm »
Да, ама положителните тестове са характерни за СПКЯ без да има овулация.
« Отговор #11 -: Януари 12, 2006, 22:07:18 pm »
Според мен е имало ову, независимо от тези малки фоликулчета - нали има течност в дъгласовото пространство, а и лиавицата на матката е тип S, каквато трябва да бъде през лутеалната фаза.

Защо пък да няма ПКЯ и наличие на ову едновременно? Има множо жени с ПКЯ, които забременяват без проблем.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #12 -: Януари 13, 2006, 07:31:24 am »
Имах предвид, че положителен тест за овулация може да има и овулция да не настъпи, казвам по принцип.
Разбира се, че има много жени със СПКЯ, които забременяват.
Re: Много фоликули с р-ри под 5 мм след овулация
« Отговор #13 -: Януари 13, 2006, 11:09:57 am »
Цитат на: Karina
...Друго, което видях, че са ми написали на бележката:"Оскъдна к-во свободна течност в дъгласовото пространство" ...

Според мен е имало овулация, щом има течност.
А ПКЯто мисля, че с тези хормони и проследено на ултразвук, вече не е съмнение, ами диагноза.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

« Отговор #14 -: Януари 13, 2006, 11:26:37 am »
До Миси: Не я попитах дали има жълто тяло, не се сетих, но и обясних, че предполагам, че съм трети ден след ову. А жълтото тяло като разкъсан фоликул ли се вижда? Простете, ако въпросът е глупав.

Излязоха още изследвания, които доказват СПКЯ - 17-(някакви си) стероиди в урината (не си спомням кой вид стероиди бяха точно, казаха ми ги по телефона). 50% над горната граница.

Благодаря ви много, че се включихте, момичета!

Ще съм ви благодарна и, ако някои момичета със СПКЯ споделят опит дали и при тях е така след потвърдена или предполагаема овулация.
« Отговор #15 -: Януари 13, 2006, 14:45:15 pm »
Течността около яйчника би трябвало да е от минава ову.
Аз ходих на УЗ веднъж 8 дни след ову и инсеминация, защото ме болеше яйчника, и за първи път приемах дуфастон. Лекарката ми каза, че няма никакви проблеми, и че има множество малки фоликули в яйчниците - аз се учудих и питах защо така, а тя се разсмя и каза, че ако нямаше, щеше да означава, че съм в менопауза! :D
Нямам СКПЯ!

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #16 -: Януари 13, 2006, 14:50:50 pm »
Да, така е, но нейните са доста, освен това съгласи се, че не е нормално да има фоликул 13 мм три дни след овулация, ако това е така, де.
Факт е, че организмът се обърква при това положение и бременност е малко вероятно да настъпи.
« Отговор #17 -: Януари 13, 2006, 15:15:54 pm »
Благодаря за включването, Фреши!

Лали, oтносно този фоликул от 13 мм - може да е такъв, който е нараствал заедно с доминантния и след това да е започнал да регресира?

Другия месец ще си направя пълна фоликуметрия, за да ми стане по-ясна картинката
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #18 -: Януари 13, 2006, 15:17:33 pm »
Е, може. Затова трябва да се правят два прегледа преди овулацията и един след.
« Отговор #19 -: Януари 13, 2006, 15:21:49 pm »
Цитат на: Lali
Да, така е, но нейните са доста, освен това съгласи се, че не е нормално да има фоликул 13 мм три дни след овулация, ако това е така, де.
Факт е, че организмът се обърква при това положение и бременност е малко вероятно да настъпи.

Лали, съгласявам се, с каквото кажеш :D
Не съм много компетентна по въпроса, но споделям какво ми каза докторката. За броя и размерите сигурно си права :?
Благодаря ти, Бени!