0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Бременност с високи ТАТ и МАТ
« -: Февруари 29, 2008, 14:50:40 pm »
Момичета,някоя от вас имала ли е подобен проблем. Високите ТАТ и МАТ заплаха ли са за плода? :(
Tg-антитела (ТАТ)-139.30 при р.ст. 0-115
A TPO(MAT)-140.60 при р.ст. 0-34
*
Re: Бременност с високи ТАТ и МАТ
« Отговор #1 -: Февруари 29, 2008, 14:57:00 pm »
Пуки ти нали прави вливане на интралипид/имуновенин, ако си няма страшно.
Каква терапия имаш назначена? Обади се веднага на твоите лекари, за бърза консултация. Досега предполагам са били ОК щит.антитела, но както знаеш по време на бременност, доста се изменя ситуацията. Звъни на Тодорова,Конова ти си знаеш.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #2 -: Февруари 29, 2008, 15:30:57 pm »
Pukanka, при мен преди забременяването ТАТ беше влязал в норми, след положителния тест беше скочил на 770. Сега постепенно пада, в момента е 440.
Нормално е при бременност да скочи, така ми каза д-р Тодорова.
Мисля, че е задължително да се консултираш с ендокринолог.
Как са ти TSH, FT3, FT4?

П.П. Писах ти  и в другата тема. :)
*
« Отговор #3 -: Февруари 29, 2008, 15:39:24 pm »
TSH, FT3, FT4 ще ги изследвам тепърва след този резултат.Засега имам само тези.
 Perdeto той имуновенина не е ли само за имунологичните проблеми?
Катя Тодорова не ми е лекар и засега незнам какво да правя?Конова със сигурност ще ме насочи към нея,а аз съм от Варна.Не ми се ходи до София за един консулт.
Дали има жени задържали бременност с високи ТАТ и МАТ или винаги завършва с аборт? :?
*
« Отговор #4 -: Февруари 29, 2008, 15:49:44 pm »
TSH, FT3, FT4 ще ги изследвам тепърва след този резултат.Засега имам само тези.
 Perdeto той имуновенина не е ли само за имунологичните проблеми?
Катя Тодорова не ми е лекар и засега незнам какво да правя?Конова със сигурност ще ме насочи към нея,а аз съм от Варна.Не ми се ходи до София за един консулт.
Дали има жени задържали бременност с високи ТАТ и МАТ или винаги завършва с аборт? :?

Завишените щит.антитела, говорят за автоимунно заболяване по принцип, така че имуновенина си върши работата. Бремеността отключва именно автоимунни процеси, така че с правилна терапия няма страшно, вече има много имунологични мами.
Аз докрая си останах с ТАТ високи, но ги блокирах с аспирин протект и нямах никакви проблеми. Обади се на д-р Тодорова по телефона, ще ти даде нужната консултация. Така проследихме цялата ми бременност, само и единствено по телефона  :wink:. Не се шашкай, а се обади и ще видиш как ще се успокоиш.
Между другото, не са кой знае колко завишени антителата.Айде успокой се  :bighug:

« Отговор #5 -: Февруари 29, 2008, 16:00:25 pm »
  Здравей Пуки, недей да се притесняваш. Аз също бях със завишени антитела ТАТ и мАТ9 два пъти над нормата. д-р Тодорова ми обясни, че вливанията на Имуновенин влияят и в/у  ТАТ и МАТ и даже не ги следях всеки месец, чак сега в края на 4-ти месец ме накара пак да ги пусна. Просто се обади или на доц.Конова или на д-р Тодорова и не се притеснявай. Иначе аз за антителата пия и аспирин.

:bighug:

Не се знае какво губиш, когато печелиш и какво печелиш, когато губиш!!!
Когато минаваш по въжено мостче над планинска река, не мисли за водата-мисли за брега...!
« Отговор #6 -: Февруари 29, 2008, 16:06:54 pm »
Пуки, аз бях с почти същите ст-сти на ТАТ и МАТ преди, а и по време на бременността.
Първите три месеца правих вливания на Имуновенин в Плевен при доц. Конова. ТАТ влезе в норма след вливанията, но МАТ пак бяха височки. Всеки месец следях TSH, правих консултации и с д-р Тодорова. Пиех по половинка L-tiroxin  50 и Селен 200 mg и този път успях да износя бебчето си /имам предишни 2 спонтанни аборта/. Освен високите ТАТ и МАТ, имам и мутация на протомбиновия ген.
При проследяване на TSH, FT4 и ТАТ и МАТ през цялата бременност и подходяща терапия може да се стигне до успешен край!

Желая ти успех от все сърце!
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 16:08:37 pm от pgzenga »
*
« Отговор #7 -: Февруари 29, 2008, 16:11:21 pm »
Пуки, аз бях с почти същите ст-сти на ТАТ и МАТ преди, а и по време на бременността.
Първите три месеца правих вливания на Имуновенин в Плевен при доц. Конова. ТАТ влезе в норма след вливанията, но МАТ пак бяха височки. Всеки месец следях TSH, правих консултации и с д-р Тодорова. Пиех по половинка L-tiroxin  50 и Селен 200 mg и този път успях да износя бебчето си /имам предишни 2 спонтанни аборта/. Освен високите ТАТ и МАТ, имам и мутация на протомбиновия ген.
При проследяване на TSH, FT4 и ТАТ и МАТ през цялата бременност и подходяща терапия може да се стигне до успешен край!

Желая ти успех от все сърце!

А аспирин не пиеше ли? И само с ТАТ и МАТ ли имаше завишение?Другите ти в норма ли бяха?
« Отговор #8 -: Февруари 29, 2008, 16:17:11 pm »
Биех Фраксипирин 0,3 през цялата бременност. В началото пиех и Аспирин Протект, но направих едно кървене от носа и доц. Конова каза да остана само на Фраксипарина.
ТАТ и МАТ бяха завишени, за кои други питаш дали са в норма? Хормоните ли /TSH и FT4/?
Ако питаш за тях, през цялата бременност останаха в норма. Преди съм имала проблеми с тях.
*
« Отговор #9 -: Март 04, 2008, 08:33:30 am »
Какви трябва да са референтните стойности по време на бременност на TSH и FT4? А FT3 не се ли изследва и той?
« Отговор #10 -: Март 04, 2008, 10:57:34 am »
[color=purple Пиех по половинка L-tiroxin  50 и Селен 200 mg и този път успях да износя бебчето си /имам предишни 2 спонтанни аборта/.[/color]
А при спонтанните аборти правила ли си вливания , изобщо знаела ли си за имунологичния проблем?
*
« Отговор #11 -: Март 04, 2008, 11:06:23 am »
Какви трябва да са референтните стойности по време на бременност на TSH и FT4? А FT3 не се ли изследва и той?

ТСХ около 1, а Т4 около 16-17
Т3 съм изследвала само 1 път, в началото, когато се установи проблем със щитовидната.
По време на бременност не е необходимо да се следи.

Чакам да пишеш твоите резултати. :)
« Отговор #12 -: Март 04, 2008, 11:10:03 am »
Пуканка здравей,

На мен д-р Тодорова нито един път не ме е накарала да си изследвам FT4 или FT3. Следя само TSH. Преди бремеността ми беше 0,99, когато забременях резултата скочи на 1,97 и д-р Тодорова ми изписа Еутироксин 25мг., за да подпомогнем жлезата. Последното изследване ми беше 0,77 и продължавам с Еутироксина. Не знам какви трябва да са стойностите на хормоните при бременност, но ми се струва, че като са по-ниски е по-добре.

Поздрави

Не се знае какво губиш, когато печелиш и какво печелиш, когато губиш!!!
Когато минаваш по въжено мостче над планинска река, не мисли за водата-мисли за брега...!
*
« Отговор #13 -: Март 04, 2008, 15:35:25 pm »
Незнам дали трябва да са по ниски нивата, но аз стигнах ТСХ - 0.1 вече към края на бремеността. Принципно Т4 е хормона, който показва дали имаш нужда от допълнителен прием на тироксин под формата на лекарство. Аз всичко сама си самоназначавах, така че трябва или не незнам, но в крайна сметка нека ендокринолога който следи бремеността да прецени. Ако ендокринолога дава консултации по тел. предимно, мисля е добре да се зследва не само ТСХ-то но и другите хормони, за да може да се проследява комплексно състоянието на жлезата. За ниво на ТСХ като правилно е 1, но аз стигнах до минимални стойности, а продължавах да приемам тироксин. Слушайте си лекарите и както казва Мели, не си обменяйте диагнози. :wink: :lol:

*
« Отговор #14 -: Март 07, 2008, 11:39:36 am »
Пуки,сега отворих моите изследвания да видя как са били при мен.Ето това са към7-8г.с. : ТСХ-1,25
             МАТ-83
             ТАТ-10,73
Д-р Тодорова ми назначи 25мг Л-Тироксин,Селен и Аспирин протект.Аз също много се бях притеснила за високия МАТ, но както виждаш от лентичката ми всичко завърши благополучно.Успех и на теб!
*
« Отговор #15 -: Март 07, 2008, 12:35:53 pm »
ТСХто ми излезе оня ден.Над 5 е и ми изписаха Л тироксин 50. Чета че който го пие си изкарва бременноста обикновенно.
« Отговор #16 -: Март 07, 2008, 12:58:14 pm »
[color=purple Пиех по половинка L-tiroxin  50 и Селен 200 mg и този път успях да износя бебчето си /имам предишни 2 спонтанни аборта/.[/color]
А при спонтанните аборти правила ли си вливания , изобщо знаела ли си за имунологичния проблем?
След двата спонтанни аборта правих изследвания и се установи имонологичния проблем...
« Отговор #17 -: Март 07, 2008, 15:08:21 pm »
След двата спонтанни аборта правих изследвания и се установи имонологичния проблем...
Благодаря ти много!Реших да те попитам , защото изпитвам ужас само при мисълта , че всичко може да се повтори , дори и след вливания!
*
« Отговор #18 -: Март 07, 2008, 18:10:43 pm »
ТСХто ми излезе оня ден.Над 5 е и ми изписаха Л тироксин 50. Чета че който го пие си изкарва бременноста обикновенно.
ТСХ при бременост е добре да се държи до към 1,5.Почвай Л-тироксина и ТСХ ще се повлияе.
« Отговор #19 -: Март 08, 2008, 14:21:34 pm »
Започнах бременноста си с ТСН 2.34 и мАТ 327 някъде при рефелентна 34. Пиех всеки ден по 0.25 елтероксин, аспирин - 80 мг и селен. Направих три вливания в 7, 12 и 16 седмица, къде превантивно, къде заради слабо повишени антибета 2 от антифосфолипидните. ТСН-то падна до 1,54 и горе-долу толкова беше през цялото време, МАТ постепенно падаше като минималната стойност, която постигнах беше 167 и то някъде след средата на бременноста започна спада, а към края се повиши, но д-р Тодорова каза, че тези стойности са като по учебник.
След раждането МАТ скочиха пак на 230 някъде единици.
Преди тази терапия загубих две бебета в 8-9 седмица!

Успех, момичета!
И честит празник!
Матей - 1.04.2006 г