0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Държавна помощ за ин витро през 2009
« -: Март 25, 2008, 12:03:15 pm »
Държавна помощ за ин витро

Ин витро оплождането ще се плаща от държавния бюджет по специална Национална програма, а не от Здравната каса, както е сега.
Предложението за промяната е на жълтата депутатка Антония Първанова и е получило одобрението на министрите на финансите и на здравеопазването Пламен Орешарски и Радослав Гайдарски. Това обяви самата Първанова вчера.
финансирането по новия начин може да тръгне от 1 януари 2009 г, уточни Първанова. Тя присъства на форум за старта на кампания за социална и психологическа адаптация на семейства с репродуктивни проблеми, за която е осигурено финансиране от 100 000 лв. за две години. Успеваемостта на лечението на безплодието се повишавало с 20-30%, когато е съпроводено с психотерапия. Здравното министерство трябва да направи национален регистър на всички, които имат репродуктивни проблеми и по медицински критерии са подходящи за включване в програмата ин витро, каза Първанова. Шефката на УС на фондация "Искам бебе" Радина Велчева пък обяви, че семействата у нас, които не могат да имат деца, вече са 300 000. (...)
(...) Предвиждаме от следващата бюджетна година ин витрото да се поема изцяло като разходи от държавата, обясни от своя страна д-р Антония Първанова, зам.-председател на парламентарната здравна комисия.
Забременяването по метода ин витро струва около 5000 лева, като от тях Здравната каса поема едва 1360 лева за хормоналното лечение. Ако бъде приета Национална стратегия за борба срещу безплодието, в нея по думите на Първанова ще бъдат включени всички жени, които са с диагностицирани репродуктивни проблеми.
Тъй като първият опит за зачеване ин витро обикновено е неуспешен по думите на специалистите, Министерството на здравеопазването ще поема разходите по първите 2 или 3 опита.
(...)
« Последна редакция: Март 25, 2008, 12:07:19 pm от Bijou »
Re: Държавна помощ за ин витро през 2009
« Отговор #1 -: Март 25, 2008, 12:54:27 pm »
Това звучи страхотно! Дано и да се реализира! Само ме смути леко това:
"Ако бъде приета Национална стратегия за борба срещу безплодието, в нея по думите на Първанова ще бъдат включени всички жени, които са с диагностицирани репродуктивни проблеми." Отново стерилитетът си е женски проблем.
« Отговор #2 -: Март 25, 2008, 13:46:57 pm »
И мен ме смути това изречение. Ние сме с изцяло мъжки фактор, а на няколко места вече чета, че в Националната стратегия се предвижда да бъдат включени "всички жени с диагностицирани репродуктивни проблеми"!
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #3 -: Март 25, 2008, 14:36:23 pm »
Би трябвало да кажат "всички двойки", а не жени.
Стерилитетът у нас много трудно ще стане проблем на двата партньори и проблем на обществото. За сега все още за жалост това е само женски проблем, защото жените правят много аборти, затова. И мисля че, колкото повече се говорим и пишем по темата, толкова повече се надявам обществото да разбере и да осъзнае че стерилитетът не е само женски. Дискриминацията я има дори и тук. :?
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #4 -: Март 26, 2008, 17:45:17 pm »
Момичета не го приемайте точно така .По ведро гледайте на нещата .Може да са имали предвид това ,че всички отвратителни манипулации са за жената , а и нали на жена ще се прави стимулацията.Просто може да не са се изказали както трябва, но да са си мислели за друго.А и хората който си ги нямат тези проблеме от къде да ти знаят тези неща.При нас проблема  е тубарен но дали аз или той е причината , бъдещото бебе аз ще го износвам 9 месеца.
Според мен както искат така да го наричат но да има ефект ,да си извоюваме тази помощ пък после ще им обяняваме кое как е.Но това си е лично мое мнение.Не искам да засегна някого просто искам да ви успокоя.
Много целувки на всички вас.

:blowingdust2:
« Отговор #5 -: Март 26, 2008, 17:48:57 pm »
Ей, дано излезне нещо от това! Сякаш чувствам голямо облекчение, че НЗОК ще излезне от играта (не че знам другото финансиране по-добре ли работи).

Изказът за жената само за пореден път показва, че цари масова безпросветност по въпросите на стерилитета :(
Благодаря ти, Бени!

*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #6 -: Март 26, 2008, 20:25:08 pm »
 :crossfingers: ДАНО!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #7 -: Март 26, 2008, 20:39:02 pm »
Аз пък ви пожелавам да сте бременни преди това да се случи:)

Вярвам повече в това, че ще имам дете по какъвто и да било начин отколкото, че държавата СКОРО ще се загрижи за нас.И се моля, ама много се моля да не съм права.

и стискам палци разбира се:)
« Последна редакция: Март 26, 2008, 22:18:23 pm от Lisko »
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #8 -: Март 26, 2008, 21:57:46 pm »
...Лъч надежда!Наистина много се надявам това "предложение"да стане реалност.Дано,дано! :sunshine:
*
« Отговор #9 -: Март 26, 2008, 22:16:51 pm »
Аз пък ви пожелавам да сте бременни преди това да се случи:)

Вярвам повече в това, че ще имам дете по какавто и да било начин отколкото, че държавата СКОРО ще се загрижи за нас.И се моля, ама много се моля да не съм права.

и стискам палци разбира се:)

Това с държавната помощ звучи прекалено хубаво и си мисля, че ще има някакви сериозни ограничения, защото ако 300 000 двойки се втурнат да кандидатстват за финансиране през 2009г., не знам дали ще е възможно държавата да отпусне 1 500 000 000 за по един опит. А и клиниките нямат ресурс да ги поемат, дори половината.

Затова пожелавам на всички през 2009 да мислите /мислим/ вече за памперси, колички и други такива хубави неща.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #10 -: Март 26, 2008, 22:26:01 pm »
an2006, извинявай, мила, но сметките ти не са съвсем правилни.. :D Нали се сещаш, че не всички (айде да не са 300 000 ми примерно 250 000) двойки са за ин витро. Има сред нас и хора, които след някакво лечение, операция или инсеминация се домогват до мечтата си. Иначе и аз си мисля от вчера, че все пак хората са много и ресурс за поемане на процедурите по-скоро няма, но не се ли научихме всички тук да чакаме? :D

*
« Отговор #11 -: Март 26, 2008, 22:53:02 pm »
Лъч надежда...Това е добрееее... :lol:
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #12 -: Март 26, 2008, 23:05:18 pm »
Аз мисля, че и на половината от тези 270 00 или 300 000 да помогнат ще е страхотен напредък.И на 10 да помогнат ще е от полза, но нека наистина най после се задейства тази стара държавна машина, че нещо много ми скърца, пред разпадане, напоследък.
И изобщо...да се помисли като цяло за всички семейства.За тези за инвитро, икси и за останалите които се нуждаят "само" от операция или лечение.Не омаловажавам "вторите", нито са наистина втори затова и сам ги сложила в кавички.
Ясно е, че неможе всичко да стане изведнаж, но времето си минава, годините също.
И все пак, хубаво е, че се заговори за това и дано, дори и малко по-бавно да е но да стане. :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
*
« Отговор #13 -: Март 26, 2008, 23:49:45 pm »
Злати, тази цифра 300 000 е породена от леко песимистичното ми настроение напоследък. Все си мисля, че може и да са повече, познавам 2 двойки, които нехаят за 10-годишния си стерилитет, не ходят като нас по лекари, вероятно са извън тази статистика и ако точно през 2009 им светне лампичката...

Зарежи сметките :D, все пак това е добро и обещаващо начало. 
*

audifen

• **
  • 99
  • Обичам да обичам!
« Отговор #14 -: Март 27, 2008, 09:41:08 am »
Аз също много се зарадвах, като прочетох новината във вестника и то точно на 25.03 /Благовещение/. Има нещо, което обаче ме притеснява. От тогава нищо сякаш не сам чула по новини или информационни предавания за тази проекто програма. Моля се да не е шум за нищо, а ще е толкова хубаво ако стане реалност.
*

Zlatulka

• *
  • 2153
« Отговор #15 -: Март 27, 2008, 20:18:50 pm »
В интервюто си за "Тази сутрин" от онзи ден Стаменов също спомена за това, но не беше голям оптимист. За съжаление, аз също съм песимист за неща, които не зависят от мен. Затова и изразих по-горното мнение. И съм далеч от мисълта, че тези, които се нуждаят от оперативна намеса са сред "вторите".  :D
Абе, дано да стане. По-хубаво от това- здраве му кажи. :D

*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #16 -: Март 27, 2008, 22:22:45 pm »
Присъствах на пресконференцията и дебата след това на 24.03.
Както д-р Първанова,така г-жа Дончева  бяха много заинтригувани от проблемите ни и предложенията.Повдигнах  въпроса и относно цените на лекарства в чужбина /съседките/ и донорството .
По този проблем обаче  :oops:
Дано 2009 бъде по добре финансирана и успешна ! :P

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
« Отговор #17 -: Март 28, 2008, 10:19:19 am »
Все си мисля, че може и да са повече, познавам 2 двойки, които нехаят за 10-годишния си стерилитет, не ходят като нас по лекари, вероятно са извън тази статистика и ако точно през 2009 им светне лампичката...

Аз лично познавам няколко такива двойки.Мнението ми е, че малка част от реалната бройка са включени в тази статистика.
*
« Отговор #18 -: Март 28, 2008, 12:15:50 pm »
Не знам дали ще стане, не ми се вярва много, а вероятно това е единствения шанс за много семейства, като нашето... Вчера, обаче колеги на съпруга ми пак са му напомнили да не се ослушва, защото от догодина щели да връщат ергенския данък...Тъжно, много тъжно ми стана и обидно...По-младите не помнят, но когато ние се оженихме, доста от колегите на мъжа ми плащаха този данък, който никак не е малко. Можеше да се отърве, ако донесе документ, че е стерилен...представете си...трябва да избираш - дали да плащаш големи суми или да подложиш мъжа си на унижение. Не знам как стои въпросът с жените, предполагам по същия начин. П.П. Сори за спама!

*

audifen

• **
  • 99
  • Обичам да обичам!
« Отговор #19 -: Март 28, 2008, 14:52:50 pm »
 :balk_160: du6ka това не може да е истина! Направо и зловещо!