0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета,
накратко моята история - мисед аборт  в 10 г.с. през септември 2007. След това познатата история на повечето от вас, защо на мен и какви са причините. Та се започнаха изследвания: д-р Тодорова на щитовидната жлеза TSH - стойност 7.39, МАТ и ТАТ в стотици пъти над нормата, имунологични при д-р конова - Плевен. Там също отклонения, но не в такива драстични стойности. След приложено съвместно лечение по указание на двете лекарки, на първия месец декември след прием на тироксин 100, селен и аспирин,  контролата на щитовидната жлеза показа стойност TSH = 4.39.   Дотук добре, но на 12 март си пуснах контролни изследвания и се оказа този път, че TSH e под норма - 0.136 , ТАТ и МАТ значително намалели. Проведох веднага тел. разговор с д-р Тодорова и нейната препоръка беше да спра тироксина за 5 дена и след това да подновя с тироксин 25 , докато дойде часа за преглед при нея в началото на април. Вчера 27 март си пуснах нова контрола , която да и занеса и тук вече не знам какво да си мисля и да тълкувам, за 14 дена TSH = 7.74, при положене , че след 5 дена прекъсване съм подновила приема на тироксин.
Много се учидих възможно ли е това , преди за около месец го свалих от 7 на 4 , а сега за няма и две седмици го вдигнах TSH от 0.136 на 7.74. В началото на другата седмица имам час при д-р Тодорова, но дотогава има ли други като мен и какво лечение им е приложено, аз без да и се обаждам вече сама си назначих от тая сутрин тироксин 100.   
*
Re: TSH - възможно ли е такова драстично покачване
« Отговор #1 -: Март 28, 2008, 11:09:46 am »
Според мен трябва веднага да се обадиш на д-р Тодорова и да обсъдите терапията ти до прегледа. Не си самоназначавай дози!

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #2 -: Март 28, 2008, 11:26:01 am »
В една и съща лаборатория ли изследваш хормоните?
И аз като теб съм минавала от хиперфункция в хипо.
През бременността ми всико беше ОК и сега 40-50 дни след раждането отново TSH - 0.07... Д-р Тодорова ми слря тироксина /0.25/ и след месец нови изследвания...
« Отговор #3 -: Март 28, 2008, 12:24:04 pm »
Изследванията ги правя само в една и съща лаборатория, и си ги самоназначих времено до прегледа, защото стойностите са доста високи, не е логично да вземам
толкова малка доза тироксин.
Тироксин 100 беше доза назначена ми от д-р Тодорава, когато хормана ми беше в също толкова високи стойности.
На мен въпроса ми беше случвало ли се на някой да повиши или намали стойнонсти толкова много за 14 дни, защото мисля, че е възможно и да е лабораторна грешка.
« Отговор #4 -: Март 28, 2008, 13:35:59 pm »
Принципно ЩЖ се повлиява бавно и тези скоци са малко съмнителни.
Но, от друга страна от хипо в хипер функция и обратно е срещано явление./вкл. и при мен/
Не се лекувай сама, защото ако е лабораторна грешка ще натовариш жлезата излишно.
Д-р Тодорова ще прецени...може всичко да е в реда на нещата,спокойно!
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
*
« Отговор #5 -: Март 28, 2008, 16:19:47 pm »
Аз преди 2 седмици си мерих ТСХ ,беше над 5. Изписала ми Л Тироксин 50. Сега на своя глава си направих контрола , само след две седмици пиене.ТСХ ми беше около 1.Пиша стойности около ,защото точните изследвания не са около мене.
Мисля че проблема при тебе са крайностите в дозите.От 100 или спираш или минаваш на 25. Трябваше по-плавно от 100 да минеш на 50,което като гледам ще е най-разумната доза при тебе, а по нататъка може би и 25.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #6 -: Март 28, 2008, 20:27:25 pm »
Pukanka -а след като отчете по ниската с-ст -1 -как процедира  и какво предприехте

*
« Отговор #7 -: Март 28, 2008, 20:40:35 pm »
И аз съм постоянно от хипо- в хиперфункция на жлезата!За 8-9 мес.така и не успяха да ми улучат дозата на Еутирокса.По принцип,когато си в хиперфункция в следствие на приема на по-висока доза лекарство,се процедира точно така-спира се лекарството за определено време.Знаеш всичко е много индивидуално!При мен се получи абсолютно по същия начин-от 0.25 ТСХ скочи на 12.67.И аз незнам какво да правя вече!
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #8 -: Март 28, 2008, 20:49:02 pm »
а на колко често  си пускате изследване -аз се шашкам да не  с е получи нещо подобно и при мен 

*
« Отговор #9 -: Март 29, 2008, 08:48:42 am »
Nimika,аз стриктно съм следила хормоните всеки месец.После, като видях как драстично ми се променят стойностите,започнах и през 10 и през 5дни дори,уж ,за да има лекаря по-добра картина и да ми назначи адекватна доза на лекарството.Това с честото следене не е много правилно.Веднъж месечно е добре да се пущат хормоните,а антителата през 6мес.Разбира се,ако лекаря не прецени друго!
*
« Отговор #10 -: Март 29, 2008, 12:04:41 pm »
Pukanka -а след като отчете по ниската с-ст -1 -как процедира  и какво предприехте

Преди 3 дни ми беше тоя резултат 1 и още не съм предприела нищо.Ще си пусна контрола и другата седмица и тогава ще видя какво ще правя. А да ви питам ниските сстойности опасни ли са при бременност?
« Отговор #11 -: Март 31, 2008, 12:04:59 pm »
Здравей Benche. Мисля че е възможно да е лабораторна грешка затова не е лошо като получиш такива странни резултати да ги повториш за да си сигурна. И винаги се изследвай сутрин на гладно без кафе и други кофеинсъдържащи вещества и без да си пила елтирокс и елтироксин. Иначе стойностите на ТСХ се променят за около 7 дни.