0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Осиновяване на по-голямо дете
« -: Април 01, 2008, 16:02:43 pm »
Здравейте момичета,
Като специалисти по темата бих искала да ви попитам каква е процедурата по осиновяване на по-голямо дете около 10-12 годишно. Изоставено е в институция без официален отказ от родителски права. Невероятно дете заслужаващо много обич!
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
Re: Осиновяване на по-голямо дете
« Отговор #1 -: Април 01, 2008, 16:27:46 pm »
Мили4ка сигурна съм ,4е не е по трудно от нормалното а то никак не е лесно.Всяко дете заслужава дом и семейство,но мисля,4е при по-голямо дете трудностите ще са най-ве4е за него.Ходене по инстанции,страха да не го вземат и върнат обратно и притесненията му дали ще бъде достатъ4но добро дете.А ина4е,колкото и да е трудно си заслужава според мен,но мисля,4е след като няма официално съгласие от родителите за да бъде осиновено е оставено за отглеждане.Дано се вклю4и някои компетентен по тези теми.Целувки от мен :balk_21:
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #2 -: Април 02, 2008, 09:15:09 am »
Процедурата е абсолютно същата - просто посочвате, че искате да осиновите по-голямо дете. Проблема е, че НЕ можете да осиновите избрано от вас дете. Съветът по осиновяване решава кое дете на кое семейство да предложи.
Намерихме нашето синче.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #3 -: Април 02, 2008, 09:20:59 am »
Надинчи, щом няма отказ от родителски права, детето не може да бъде осиновено. Нали така?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Април 02, 2008, 10:08:28 am »
Ами така беше доскоро, но нали промениха закона. Не потърсено в институциите дете  за период по-дълъг от 6 месеца може да бъде предложено за осиновяване.
Хмм а това че не можеш да осиновиш избрано от теб дете не го знаех, честно.
*
« Отговор #5 -: Април 02, 2008, 10:34:09 am »
 Ми аз се сещам за Меги Дерм, която осинови голямо момченце./за съжаление не му помня името/.Доколкото разбрах, тя е искала да осинови точно него.Остава въпросът доколко това се е случило съгласно закона.
*
« Отговор #6 -: Април 02, 2008, 10:43:54 am »
Ами така беше доскоро, но нали промениха закона. Не потърсено в институциите дете  за период по-дълъг от 6 месеца може да бъде предложено за осиновяване.

Това прието ли е вече? Доколкото знам, е само предложение някакво.
« Отговор #7 -: Април 02, 2008, 11:14:40 am »
Осиновяване без съгласие на родител ще се допуска, когато детето му е настанено в специализирана институция и родителят в срок от шест месеца без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката.
Това обаче е само проект на новия Семеен кодекс, който е одобрен от правителството. Предстои гласуване.
*
« Отговор #8 -: Април 02, 2008, 11:29:31 am »
Ясно, знчи продължаваме да чакаме. То на тия хора от скандали не им остава време да си вършат работата.  :lol: Дали от закрила на детето могат да ми отговорят на въпроса дали мога да осиновя дете което познавам?
*
« Отговор #9 -: Април 02, 2008, 12:55:18 pm »
На теория не е възможно да осиновите посочено от вас дете.
На практика обаче, мисля че е. И то съвсем законно
Важното е детето да е вписано в регистрите на децата, подлежащи на осиновяване. Ако новият СК влезе в сила, стига детето да не е било търсено от родителите си през последните 6 месеца, то ще се вписва във въпросните регистри веднага.
Следващото нещо е кандидат осиновителите да са вписани в регистрите за лица, кандидатстващи за пълно осиновяване.
Когато всички са вписани в съответните регистри - запознайте се със секретаря на съвета по осиновяване в града, в който се намира детето. Обяснете му каква е ситуацията. Разкажете му, че между вас има специална връзка, че редовно сте ходили да го виждате и т.н. Секретаря на съвета по осиновяване е човекът, който представя кандидат осиновителските двойки на съветите по осиновяване. Ако историята ви е истинска и искрена - няма начин дане разбере и да не ви помогне.
В крайна сметка, това е в интерес на детето

Поздрави
В очакване ....
« Отговор #10 -: Април 02, 2008, 18:15:55 pm »
Аз чух по ТВ, че се очаква новият Семеен кодекс да влезне в сила в края на годината :x
Благодаря ти, Бени!