0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Празен плоден сак
« -: Април 08, 2008, 23:54:47 pm »
Здравейте на всички,
на 14 март в 11-та седмица направих кръвоизлив като диагнозата беше мисед още 2 дни преди това, но аз не пожелах тогава да се подложа веднага на манипулацията, за да чуя поне още мнение.
Първоначалната диагноза беше мисед. Вчера ми излезе хистологията и диагнозата е: "Празен плоден сак и дегенеративни хориални въси".
Лекарят ми каза, че няма нужда да си правя изследвания след това и можем след 6 месеца да опитаме пак и че в 30% от бременностите има празен плоден сак.

Има ли други от вас с подобно прежиевяване? Може ли да се избегне това и има ли изследвания, които можем да си направим с мъжа ми, за да не се получи пак.

Предварително ви благодаря!!!!

Re: Празен плоден сак
« Отговор #1 -: Април 09, 2008, 00:44:35 am »
 Празният плоден сак се нарича още "кухо яйце", т.е плоден сак , в който няма ембрион.Вие как не сте го установили до момента? До 11г.с. е можело да проверите дали има сърдечна дейност.Това се установява долу -горе в 6 г.с.Хубавото е че " кухото яйце" в повечето случаи се дължи на случайна грешка при деленето на клетките още в много ранните етапи на бременността.
Аз имах подобно преживяване за съжаление. Само че при мен още от началото диагнозата беше "кухо яйце" , а в последствие се оказа , че има малки ембрионални структури, т.е миссед. Вие от колко време правите опити?
 Тук има много теми за този проблем.Мисля, че ще ти бъдат много полезни.
 Съжалявам , че ти се е случило това!Желая ти скорошно възстановяване!

*
« Отговор #2 -: Април 09, 2008, 08:59:12 am »
Миналата година и при мен се установи бременност с "кухо яйце", след това започнах да кървя и лекарите в последствие записаха "мисед аборт" в листовете. Наистина, по това, което съм чела и обяснения на лекари, "кухото яйце" и меседа в много ранен срок се обяснявали с хромозомна грешка, което се случвало често и в много случаи жената дори не разбирала, че е бременна. (В интерес на истината и аз нямаше да разбера, че съм бременна тогава, ако навреме не се бях усъмнила в твърде кратката си менструация (само 1 ден) и не отидох на преглед! И вероятно щях да приема една позакъсняла менструация с някакво извънменструално течение. Което пък от своя страна доказва колко важно е при всяко извънменструално течение да се търси лекар.)
Тогава реших да приема случилото се с мен като хромозомна грешка и да гледам по-оптимистично в бъдещето. Но ... Лошото е, че в медицинската практика изследвания се назначават и се взимат мерки едва след два, та дори три спонтанни аборта, което според мен е абсурдно, защото всички тези преживявания са смазващи. Но мисля, че ако говориш с акушер-гинеколог, който е сериозен човек, и му обясниш притесненията си, дори ако трябва да го "понатиснеш" би ти казал какво е препоръчително да направиш, още повече че от няколко години насам миседът е много често срещано явление. Лошото е, че изследванията струват пари и то не малко, но, мисля че другото е по-важно. Изследванията, които препоръчва д-р Даскалов при планиране на бременност, без да натрапвам мнението си, могат доста да помогнат. Казвали са ми, че наличието на бактериални и вирусни инфекции (които може да са "скрити") в организма, също могат да са причина за миседи. Според мен не е излишно и изследване за тромбофилия... Пак повтарям не натрапвам мнението си, не съм лекар, просто споделям от "патила глава"...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Април 09, 2008, 09:54:51 am »
Лошото е, че в медицинската практика изследвания се назначават и се взимат мерки едва след два, та дори три спонтанни аборта, което според мен е абсурдно, защото всички тези преживявания са смазващи.

напротив. това не е лошо, а е правило, породено от опита и статистиката. срещу случайна хромозомна грешка няма превенция, нито могат да се "вземат мерки". както многократно се писа, такова нещо се случва на всяка жена, но повечето дори не разбират. ти сама каза, че си щяла да сбъркаш много ранния спонтанен аборт със закъсняла менструация. точно това се случва с повечето жени.

изследвания се назначават именно след 2 и повече поредни спонтанни аборта, защото едва тогава може да се говори не за често срещана случайност, а за тенденция.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Април 09, 2008, 19:01:39 pm »

изследвания се назначават именно след 2 и повече поредни спонтанни аборта, защото едва тогава може да се говори не за често срещана случайност, а за тенденция.

А защо трябва да се стига до 2 - 3 поредни аборта ?
 Изключително се радвам , че открих проблема си след първия "документиран"(надявам се последен) спонтанен аборт, а още колко спонтанни аборти съм имала , без дори да разбера, един Господ знае! Защо трябва да станат тенденция абортите , за да се предприемат адекватни мерки ?
 А ако след първия спантанен аборт изследванията не покажат някакви отклония , тогава може двойката да се успокои , че все пак е било лоша случайност и не биха могли да вземат мерки.
 Генетичните показатели все пак са постоянна величина.А генетичните изследвания, асоциирани с тромбофилия и флоуцитометричният анализ(PLA) за тромбоцитно - левкоцитни агрегати в периферната кръв се свързват с повишена съсирваемост на кръвта и последващо нарушение на плацентарната микроциркулация , поради засилена активност на тромбоцитите.Последните се препоръчват и за жени планиращи бременност и такива с един и повече аборти.
http://www.ivfpleven.com/index.php?l=24&id=10
 Аз лично не спазих "правилото ,породено от опита и статистиката" и ще съм изключително доволна все повече жени , преживели този ужас,да откриват проблемите си още след първия аборт , а да не чакат втори и трети.
Jam , целта ми не е да ти опонирам . Отдавна ме вълнува този въпрос. :bighug:
« Последна редакция: Април 09, 2008, 19:13:36 pm от fatalwoman »
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #5 -: Април 09, 2008, 20:31:36 pm »

А ако след първия спантанен аборт изследванията не покажат някакви отклония , тогава може двойката да се успокои , че все пак е било лоша случайност и не биха могли да вземат мерки.

ами защото в повечето случаи не се стига до 2-3 поредни аборта. именно това показва статистиката. даже, в медицината за "повтарящи се аборти" се приема след 3 поредни аборта, но аз лично си правих изследвания след втория пореден. и така бих препоръчала.
затова не е нужно още след първия спонтанен аборт да се прави пълен панел изследвания - не е рентабилно и оправдано от икономическа гледна точка.

освен това, достъпните изследвания може да не покажат никакви отклонения и пак да не се хване причината, има и такъв момент. генетичните и имунологични причини за повтарящи се спонтанни аборти са доста малък процент от общия брой случаи.

кухо яйце е типична хромозомна грешка. какви изследвания са нужни тук и какво биха показали? статистиката показва, че това се случва при напълно здрави двойки и не се повтаря, в повечето случаи.

разбира се, ако двойката тръгва да прави АРТ, поради голямото финансово натоварване е оправдано да се направят предварително и някои имунологични изследвания. останалите изследвания, които се правят при повтарящи се аборти - обстоен анатомичен преглед, хормони, ендокринна система - така или иначе си се правят преди АРТ.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #6 -: Април 09, 2008, 21:31:29 pm »

ами защото в повечето случаи не се стига до 2-3 поредни аборта. именно това показва статистиката.

По статистически данни в повечето случаи може и да не се стига до 2 -3 аборта , но една жена , която е преживяла спонтанен как да разбере дали е част от тази статистика , ако не се изследва?
  " Кухото яйце" не е единствената причина за аборт.Пък и процента на жените с " кухо яйце" е значително по-малък от този на жените с миссед ( по инфо от КИРМ) , защото факторите които могат да доведат до миссед са много повече от тези , които водят до " кухо яйце" - хромозомна грешка.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #7 -: Април 09, 2008, 22:24:45 pm »
  " Кухото яйце" не е единствената причина за аборт.

не е. цитирах го, защото това е случаят на питащата.

и пак ще кажа - всичко е въпрос на пари. ако някой има достатъчно пари и време, най-добре за здравето му би било да се изследва от глава до пети всеки месец - така ще може да се предпази от много заболявания. но има ли някой, който да го прави (освен Майкъл Джексън)?

*
« Отговор #8 -: Април 09, 2008, 22:45:09 pm »
подкрепям напълно jam!
« Отговор #9 -: Април 09, 2008, 22:46:20 pm »
 Така е . За парите си много права. :wink:  Но , когато става въпрос за здравето , повечето хора пренареждат приоритетите си , за които да си харчат парите.  Аз не казвам , че е редно да се изследваме всеки месец , но един аборт и предотвратяването на друг е много основателна причина за изследване. :wink:
  П.П. М. Джексън от тези изследвания, виж как я е окъсал! :lol:
*
« Отговор #10 -: Април 10, 2008, 09:14:09 am »
fatalwoman,  :balk_21:
В подкрепа на нашите твърдения ще кажа, че след миседа с кухо яйце, точно след 9 месеца направих и мисед след установяване на бременност с ембрион със сърдечна дейност, така че миседите ми станаха два и правя всичко възможно да не станат три. До скоро причините въобще не се откриваха, докато преди седмица не излязоха резултатите от изсредването ми за тромбофилия и не се откри хомозиготно носителство на 4G/4G при PAI, има и имунологични причини. При мен нещата са още по-комплексирани, защото поради не знам какъв късмет и Божия повеля, имам дете на 7 години, и допълнително трябва да се боря с посрещането "Е, ти имаш дете, значи нямаш проблем" - та имнулогичните и генното носителство за тромбофилия се откриха след втория мисед. Всичко това го пиша с риск, че може да се подееме тук такава полемика... Но имайте предвид моля че и аз страдам и мен ме боли!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #11 -: Април 12, 2008, 00:45:24 am »
днес на нашия сайт се публикува една много интересна, макар и малко на висок стил статия от доц.Конова и колектив за спонтанните аборти. препоръчвам я, макар тя да засяга само 1 от основните групи причини.

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=869&Itemid=31

нека цитирам един пасаж във връзка с дискусията тук:

Един от основните въпроси е кои жени и кога са показани за диагностично уточняване. Изследвания могат да се правят както след регистриране на загуба, така и по време на настояща бременност. Най-добре е, обаче, всички изследвания и консултации да са проведени преди планиране на следваща бременност. След първична консултация, показани за изследване са следните групи пациенти:

1. Жени без живородено дете, с анамнеза за два или повече последователни спонтанни аборта (преди 22 г.с.);
2. Жени без живородено дете, с анамнеза за едно или повече мъртвораждания (след 22 г.с.);
3. Жени без живородено дете, с кървене ex utero по време на настояща бременност и анамнеза за един спонтанен аборт;
4. Жени с едно живородено дете и последващи два или повече спонтанни аборта;
5. Жени с едно живородено дете и последващи едно или повече мъртвораждания;
6. Жени с анамнеза за ретардация на плода при предшестваща бременност;
7. Жени с ретардация на плода при настояща бременност;
8. Жени с анамнеза за прееклампсия при предшестваща бременност;
9. Жени с прееклампсия в настояща бременност.

както виждате, макар статията да апелира за преосмисляне на критериите и назначаване на изследвания без да се чака трети и четвърти пореден аборт, дори и тук не се препоръчва изследване след един отделен спонтанен аборт.

*
« Отговор #12 -: Април 12, 2008, 01:41:55 am »
Запозната съм със статията. Лично аз изключително благодаря за нея. Много исках да си я имам.
Колкото до другото, смятам, че всяка една жена има правото да получи компетентна информация от своя лекар, за своя случай, за това какво отличава случая й от останалите, в кой случай какво се прави, нека лекарят да аргументира позицията си, но нека и на жената да и се даде възможност за избор - все пак 21 век сме - при един такъв нормален разговор самата жена ще стигне до същия извод за единичния спонтанен аборт... но разговорът е много важен, информираността също, както и това при всяка жена нещата да се гледат индивидуално, съобразявайки се с нейните фактори, а не просто да се оповаваме на цитат от статистиката в учебника...
« Отговор #13 -: Април 12, 2008, 09:09:37 am »
Цитат
при всяка жена нещата да се гледат индивидуално, съобразявайки се с нейните фактори, а не просто да се оповаваме на цитат от статистиката в учебника...

Незная кое е правилното, но ако не бях продължила да търся причините след първия аборт смятам, че всички останали опити щяха да са обречени от самото начало, не че сега съм застрахована, но когато има открита причина и тя се лекува, вероятността за успех е по-голяма. И на кратко/защото и в темата за доц. Кременски съм разказвала/ след аборта в 10 седмица направихме имунологични изследвания в клиника "Малинов"-всичко ОК. Отидохме за генетични в националлната генетична лаборатория с надеждата за консултация с доц. Кременски. той не можа да ни приеме и ни насочиха към кабинета на доц. Георгиева. Тя изрази категоричното мнение, че няма никаква нужда от подобни изследвания и един час ни говори за статистиката на неуспеха. Тръгнахме си разочаровани. След среща с доц. Конова, направихме изследвания за тромбофилия и допълнителни показатели АФА. И при двете излязоха проблеми - мутация фактор-V-Лайден, анти-бета2ГП антитела завишени. Според доц. Конова достатъчни причини за аборта. Сега имам назначена терапия и вярвам, че този път ще успеем.
« Отговор #14 -: Април 12, 2008, 10:56:26 am »
  Статията е много хубава , нищо , че е написана на по - недостъпен стил. :wink:

Съгласна съм , че всичко е въпрос на личен избор. В Заключението   доц. Конова го е казала:
В заключение, нашият подход към жени с репродуктивни неуспехи, отговаря на принципа "всяко действие има равно противодействие". Приемаме, че всяка загуба има потенциална причина, която следва да бъде потърсена. Да, някои аборти са резултат на "случайността" (генетичен дефект на самия плод). Но следва ли да лишим останалите от диагноза или да изчакаме трети или четвърти аборт и тогава да потърсим причината? Имунологията и генетиката дадоха убедителни отговори за неизвестни в миналото причини. Време е в българските учебници по акушерство и гинекология да се пренапишат главите за етиология, патогенеза и лечение на инфертилитета. Въпрос на личен избор на бъдещите автори е дали ще променят миналото. акто и въпрос на личен избор на акушер-гинеколога е какъв подход ще избере към жените със загуби на плода. От гледна точка на съвременната репродуктивната медицина обаче, този избор е въпрос на лична отговорност.

*
« Отговор #15 -: Април 12, 2008, 11:14:14 am »
Понеже темата е за празен плоден сак ("кухо яйце" демек) съм на мнение, че след такъв аборт не са належащи никакви изследвания, освен предконцепционните. Тези аборти се дължат на хромозомна грешка, която в повечето случаи не се повтаря. Аз имам 2 спонтанни аборта - 1 миссед и един при който плода се изхвърли, въпреки че си имаше сърдечна дейност до края. При успешната ми бременност имах 2 имплантирани сакчета, но едното беше "кухо яйце" и организма го изхвърли.     
*
« Отговор #16 -: Април 12, 2008, 15:45:45 pm »
Теди, силно стискам палци!
Както и на всичко останали момичета.
*
« Отговор #17 -: Април 12, 2008, 17:53:09 pm »
Здравейте,аз имах няколко случая на аборт,като последния беше "кухо яйце" след ин-витро-миналия месец.Тъй като борбата продължава,нон стоп си задавам разни въпроси,на някои от които не мога да си отговоря сама.Ще ви разкажа накратко за всеки от трите аборта и бих искала да ми кажете мнението си.Първата си бременност за съжаление открих късно-11 г.с,а вече бях прекарала тежък грип и бях взимала доста силни антибиотици.В един мом. отидох на рутинен преглед при гинеколожката си и тя останови бременност,плода си беше нарастнал нормално за седмиците,но вече нямаше сърдечна дейност-последва кюретаж.Тук според мен причините са ясни-тежък грип,антибиотици.След 3 години пак забременях,но в 7 г.с имаше отлепване на плодния сак.Изписаха ми Дуфастон и ношпа,трябваше и да лежа.Лекарствата си ги взимах,но не се пазех особено(поне не достатъчно като се има предвид положението, в което бях).В 8 г.с последва спонтанен аборт и кюретаж.Пак според мен това се случи до голяма степен,защото не се пазих достатъчно.А третия,кухото яйце,всички казват,че е природна грешка и аз се примирих с това.След всичко това не спирам да се питам нужно ли е да си правя генетични и имунологични изследвания,тъй като няма особена връзка между трите аборта(всеки има свота причина)?!Преди инвитро правихме ,каквото се сетите-без тях(генет. и имунол.)Предстои ми второ ин-витро през септември и ми се иска да вярвам,че моя стерилитет се дължи само на поликистозните ми яйчници.Всъщност така смята и док.А вие какво мислите?

« Отговор #18 -: Април 13, 2008, 01:51:22 am »
Не са ли много случайностите?
Направи имунологични и генетични. Ако всичко е добре ще си спокойна при втория опит.
А с какво се обяснява неуспеха на първия опит?
*
« Отговор #19 -: Април 13, 2008, 19:38:43 pm »
Според док "кухото яйце" е просто случайна грешка на природата,независимо,че беше от ин-витро.Може би ще трябва да направя наистина ген. и имунологични.