Ето това ме обърква:
...Прочетох в темите в началото, това означава ли, че овулацията е три дни преди повишаване на температурата?
Jay, когато температурата се повиши и мине във втората фаза, тогава овулацията вече е минала.
Приема се, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след овулацията.
Това е цитат от тази статия:
Базалната температураТака че, времето за усилни опити е КОГАТО леко започне да пада Т, и преди да се повиши. След като се повиши, вече е безмислено.
Мерила съм повече от година Темп. и съм засичала графиките и с УЗИ, поне при мен ову-то е когато Т спадне (момента на пропадането) преди да се повиши за 2рата фаза.
Във 2рата фаза (ЛФ) температурата се покачва, защото се повишава нитото на прогестерона. А той се повишава след като фолукула се е спукал. На мястото на спукания фоликул се образува т.нар. `жълто тяло` и то произвежда прогестерона, който пък стимулира лигавицата да нараства и да е готова да приеме яйцето.
Можеш да следиш ову с тестове за овулация. Те отчитат пика на ЛХ хормона, този пик провокира пукането на фолукула. Теста се позитивира туку преди настъпването на ову-то.
Демек, ако ову-теста ти е положителен....точно е момента за дейстия...
Тук има 1 особенност, при СПКЯ може да има полж.тест, защото ЛХ е повишено, но всъщност не настъпва ову.
Изобщо.... с 2 думи ... нещата не са еднозначи...и зависят от много неща.
Начертай си графиките и ги пусни .. така ще е по-лесно да се прави някъкъв анализ.
Успех.