И друг път е разискван проблема с възпитанието/липсата на такова и последствията.
И винаги ми е правило впечатление нещо, което няма да коментирам, само ще напиша така, че "прекаленият светец и Богу не е драг"! Просто ми се струва абсурдно да уча детето ми - "ако ти ударят едната буза, дай си и другата". Незнам дали правите разлика между палавост и агресия. Лан, аз също като теб се биех с момчетата, момичетата, пердашехме се, правехме щуротии, чупехме очилата по време на "схватки" на децата, но никога не сме проявявали агресия и затова съм съгласна с написаното от теб. За мен агресивно дете е това, което съвсем умишлено и съзнателно се отнася жестоко както физически, така и в емоционален аспект към останалите деца и възрастни обаче. И за мен агресия има, когато детето е по-осъзнато. Ще дам пресен пример, който ми разказаха вчера. Момиче 2 клас в стола на у-щето казва на "лелката", че не харесва храната и иска друга, но разбира се това не е ресторант и не се предлага друго, тя звъни на мобилния на баща си и когато се свързва и му обяснява ситуацията дава мобилния на "лелката", която отнася скандал и от бащата, девойката след това мята чинията с храната по "лелката"! Класически пример за агресия и физическа и емоционална. Да в случая може би следствие от лошо възпитание, но има и кротки родители, чиито деца са агресивни. Тази случка за мен е агресия, а не децата като се маризят в игра на площадката /пак внимават родителите, но не драматизират/. Не бих ударила чуждо дете, но не съм сигурна, че щях да се въздържа на въпросната девойка с храната, ако аз бях "лелка", да и зашия един шамар.
Но разбира се, че бих направила забележка на чуждо дете, бих дори му повишила тон, строго ако се налага, а ако забележа, че и моето дете заслужава забележка и я получи не бих се разсърдила. С уговорката, че не става дума за махленски скандали по градинките и дебати чие дете е по-възпитано.
Моето дете ще се опитам да го възпитам добре, максимално. Най-важното за мен - да е състрадателно към хора и животни, това за мен е най-важната добродетел, но и твърдо да отстоява себе си, ако се налага и да се брани подобаващо. Не ми се ще да е муха, която да шамаросват по градинки и училища и аз са се чудя как да се справям. Силно се надявам да намеря златната среда...Дано!
А, понеже ми е кратък постинга и пропуснах нещо, та - разбира се, че децата се раждат безпомощни и мили същества, ние сме тези, които го празвим каквито са, в 99,9% от случаите. А хищник не е синоним на агресивен.