Здравейте Д-р Бърди!Честито Рождество Христово и Щастлива Нова Година!
Пиша Ви по повод 3 проблема със сина ми,който е на 9м и19дни.Като начало откакто се е родил той не е бил гладен.Никога не огладнява,дори след нощна пауза от 12 до 17 часа е все така сит.Храним се трудно,но наддава добре.Първо отказа да суче/имах кърма достатъчно/,след това а.м.Наложи се да се захранваме много рано.В момента хр.ни режим е следния:8,30ч.-попара или каша /ок 150гр/,евентуално пасирани плодове за десерт/ок 20-30гр./,към 13ч.месно или зел.пюре,жълтък,плод,към 17ч.каша или йогурт с плодове,към 22ч-а.м./Лактана био 2-200мл/.
След 6м. се установи анемия НВ 105,еритроцитни показатели също ниски.Започнахме лечение с Малтофер сироп по 5мл сутрин +Апетон сироп по 2,5мл сутрин.последните изследвания НВ121,ер.показатели в норма,процентни съотношения-ниски и по съвет на педиатъра в момента допиваме Малтофера.Междувременно от 4м. започна да вдига Т до ок 37,3 не всеки ден/мерена е в покой,без да е затоплен,не е претоплен,няма данни за възп.процес отстрана на ГДП/.Лекарите-5на брой ни посъветваха "просто да не я мерим ".При преглед от детски нефролог се установи лека дилатация на дясното бърб.легенче.Няколко месеца правихме урокултури,като последните показват наличието на Протеус мирабилис с микробно число над 10на 5-та.Започнахме лечение на 17.12.08г. с Панцеф сироп по 5мл в 17,30ч.7дни,а след това по 2 мл.вечер профилактично до свършване.Свърша утре.На 7-я ден трябваше да направим урокултура на се случи 24.12.и не успяхме.В следващите работни дни 29 и 30 не успяхме да го изпишкаме в шишето,и така ще се мъчим на 05.01.09г.На 07.01.09 сме на контр.преглед при нефролога.Тя настоява за хоспитализация и микционна цистография.Дилатацията била лека,но "да се застраховаме все пак".Третият проблем е твърде лесното повръщане при детето-при по-упорит плач,при по-груби частици в храната/зъби още нямаме/,ако му дойде много храната ,въпреки че не превишавам 190-200гр на порция,ако не иска да яде/имам чувството че понякога повръща нарочно/.В момента тежи 10кг,76см.Изключително развито физически и умствено дете е,много жизнен и подвижен,според педиатъра изпреварва в тези отношения връстниците си с ок.2 месеца.Няма минута,в която да е неподвижен,ходи, лази, катери се,бърбори,плаче,смее се.Естествено и вечер не спи-пие вода и пак заспива и така до сутринта изпива ок.200 до 400мл вода.Няма вид на болно дете ,свеж е
жизнен,не е блед или със сивкав цвят.Медицински грамогна съм,все пак това работя/акушерка съм/.Въпросите ми са :Каква може да бъде причината за повръщането при толкова голямо дете?Възможно ли да е, както ми каза педиатъра поради "нервността на детето",повишена чувствителност на нервус вагус и т.н. неща,които не ми вършат работа.Наложителна ли е хоспитализацията/м.януари,грип,българска държавна болница без отопление/,след като,до колкото ми е известно микц.цистография не изисква предварителна подготовка от предния ден на пациента?Наложително ли е изследването въобще,при леката степен на дилатация и асимптомната бактериурия?И въобще песимист или оптимист да съм?Честно казано ми писна от безхаберие,бездушност и дезорганизация в бълг.здравеопазване.Благодаря Ви предварително и се извинявам за дългото писание.