Жабче,
при мен шийката на матката си беше 4.5, даже май в началото 4.8см. В 16-та г.с., когато евентуално трябваше да ми се направи серклаж, маточната ми шийка беше 4.5. Тогава Мазнейкова, която ми следеше бременността, каза, че при такава стегната шийка въобще не е нужен серклаж. Излишна интервенция, според нея. "В твоя случай няма нужда да шием, може само да влошим нещата." - бяха думите и. Тук в Русе задължително правят серклаж при многоплодните бременности - профилактично.
Постепенно с напредване на бременността, дължината на шийката намаляваше. В 24-25-та г.с. на ехографа на Диков беше 2.8 (вече не помня точно, може и да бъркам, но със сигурност беше над критичните 2.5), а същия ден на ехографа на Мазнейкова беше 3 и нещо. От там нататък, докато станах в 31-ва г.с. положението е станало критично. Когато на 1ви февруари (31-ва г.с.) Мазнейкова ме гледа, каза, че околоплодният мехур е слязъл в цервикалния канал (в шийката) и съм с разкритие. Каза, че ми дава 2 седмици и ще родя. От там нататък, като легнах да лежа и не станах. Устисках 4 седмици. Но развитието на бебетата е спряло около 2 седмици преди раждането - тогава за последно бях на УЗИ. Това разкритие се е получило в следствие на огромната за моето тяло тежест, която не съм можела да понеса. Дори и в седнало положение за мен пак си беше критично, защото мехурът пак тежи надолу и слиза в шийката и прави разкритие.
Така че, Жабче, лежи, бъди повече в хоризонтално положение. Пази се много!
Аз направих грешката, че работех до въпросния преглед в 31-ва седмица. А работата ми беше свързана с ходене напред - назад, дори и в най-големите преспи.
Жабче, успех! Дано този път стигнеш до финала благополучно!