daniski, петия месец най-вероятно означава 16-20 седмица и тъкмо това е времето, по което се прави амниоцентеза и съответно ако резултата е лош се препоръчва аборт.
Деси, аз ако бях на мястото на снаха ти щях да направя. Вярно е, че съществува известен риск, но той е доста малък. Също така кисти понякога има и при здрави деца. На моята дъщеря на двумесечна възраст и откриха такива кисти при трансфонтанелна ехография и ни пратиха на изследване за цитомегаловирус и токсоплазмоза. Е, оказа се, че няма проблем и е едно напълно здраво дете на 1г. и 9м.
В същото време племеника на мъжа ми е дете с увреждания. Майка му беше на 38 г., но не направи нито амниоцентеза, нито фетална морфология. Той е почти на 2 год., но за сега не могат да му поставят точна диагноза. Ясно е само,че има мозъчни увреждания, които според лекарите би трябвало да бъдат видяни на феталната морфология. В същото време болестта му не е хромозомна и амниоцентезата би показала добър резултат. Но каквото и решение да вземе снаха ти за амниоцентезата, нека да направи фетална и около 26 и 32 седмици.