0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Стимулация или хиперстимулация
« -: Юни 07, 2008, 12:14:55 pm »
Здравейте момичета. Предварително се извинявам, ако объркам нещо в терминологията, но \е се опитам да съм възможно най-точна.
Имам проблем с овулацията ( не е точна и понякога не овулирам). Лекарят ми каза, че има два начина да ми стимулира овулацията - с хапчета ( Clomid)или с инжекции ( предполагам, че са FSH,но не попитах). До колкото разбирам с инжекциите е това, което се нарича хиперстимулация. Той иска по този начин да го прави, но мен малко ме е страх от такива силни лекарства. Каза ми, че шансовете за забременяване са много по-големи с инжекциите ( ще правим вътрематочно осеменяване). Някой знае ли дали тези лекарства са опасни?
Благодаря ви предварително.

Боби

*

everything_possible

• 957
  • Всичко е възможно, ако го пожелаеш истински.
Re: Стимулация или хиперстимулация
« Отговор #1 -: Юни 07, 2008, 12:51:51 pm »
Стимулацията е ясно, че е изкуствено подпомагане на овулацията с помощта на хормони, без значение по какъв начин ще ги приемаш-на хапове или с инжектиране. А хипер стимулация, това е резултат от стимулацията, който не е желателен при нито една процедура. Този резултат се появява ПОНЯКОГА.За да се избегне това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъдеш следена и ако се появи този страничен ефект, предполагам че лечението се прекратява.
ВЯРВАЙ! Мечтите се сбъдват!
*
« Отговор #2 -: Юни 07, 2008, 13:15:23 pm »
Тук малко термините ги използваме разговорно но принципно мисля, че правилното е следното:
(ако бъркам моля Мели или друг специалист да ме коригира)

стимулация имаме, когато с медикаменти се цели подпомагане на развитието на доминантен фоликул и зряла яйцеклетка в него
контролирана яйчникова хиперстимулация - това е стимулацията, когато се цели образуването на повече доминантни фоликули и повече зрели яйцеклетки за ин витро оплождане
а синдром на яйчниковата хиперстимулация - това е усложнение, което се получава в някои случаи на контролирана яйчникова хиперстимулация - това е рисковото състояние, за което често говорим като "хиперстимулация" и налага спешно лекарско наблюдение.

Тези лекарства представляват рекомбинантен или уринарен ФСХ - това е фоликустимулиращият хормон, който се отделя от хипофизата на човека. Рисковете по време на стимулацията се свързват най-често със синдрома на яйчниковата хиперстимулация, но ако всичко се следи стриктно от лекар има начини да се предотврати и овладее. В дългосрочен план различните източници свързват рисковете  с повечето на брой стимулации от една жена, много е индивидуално, има рискови групи жени и е необходимо предварително да се анализират със съответните специалист.
Успех!

« Последна редакция: Юни 07, 2008, 13:17:23 pm от cygnus »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #3 -: Юни 07, 2008, 21:35:27 pm »
Благодаря ви много и на двете.
На мен няма да ми правят ин витро, а само вътрематочна инсеминация, но ще ме стимулират и казват, че препдочитат с инжекциите, защото имало по-голям шанс.
 Ще ме следят с ултразвук и ще ми взимат на определено време кръв за хормоналните нива, но не съм наясно за какво точно ще ме следят и ако го хванат какво ще промени това? Как точно ще го предотвратят, след като са ми дали лекарствата вече?
Кои са рисковите групи?

Боби
« Последна редакция: Юни 07, 2008, 21:46:02 pm от Bobbie »

*
« Отговор #4 -: Юни 07, 2008, 22:57:23 pm »
След като няма да те стимулират за ин витро, не се притеснявай, дозите няма да са толкова високи, че да се очаква това усложнение при хиперстимулацията.
Следят естрадиола, защото той е косвен показател за наличието на зряла яйцеклетка във фоликулите, които ще гледат на ултразвука. А също и ЛХ, който показва дали наближава момента на овулацията (спукването на фоликула).
Успех!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #5 -: Юни 07, 2008, 23:33:24 pm »
След като няма да те стимулират за ин витро, не се притеснявай, дозите няма да са толкова високи, че да се очаква това усложнение при хиперстимулацията.
Следят естрадиола, защото той е косвен показател за наличието на зряла яйцеклетка във фоликулите, които ще гледат на ултразвука. А също и ЛХ, който показва дали наближава момента на овулацията (спукването на фоликула).
Успех!
Благодаря ти много. Понеделник съм на лекар и за всеки случай ще попитам какви са дозите и ще пиша.
Оф, малко се поуспокоих. Точно смятах да се пробвам първо с Clomid-a, но щом не е толкова опасно, ще хаправя направо ФСХ.
Още веднъж, страшно много ти благодаря за помощта.

Боби

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #6 -: Юни 16, 2008, 20:24:23 pm »
Момичета, сега да ви разкажа какво стана. Дойдоха ми всички имунологични резутати - слава богу нормални са.  На мъжа ми резултатите сега са добре. Подвижност  56%, 50 млн / мл.
Боби
На мен няма да ми правят ин витро, а само вътрематочна инсеминация, но ще ме стимулират
Боби
При това положение защо ще правите инсеминация. Не се ли прави при мъжки фактор?
Имам проблем с овулацията ( не е точна и понякога не овулирам)
Боби
Във форума има доста изписано по темата - как са успявали момичета с проблеми в овулацията. Защо не потърсиш и да прочетеш малко по-подробно.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #7 -: Юни 16, 2008, 21:36:05 pm »
При това положение защо ще правите инсеминация. Не се ли прави при мъжки фактор?

Не, инсеминацията при мъжки фактор не е толкова успешна и тогава се препоръчва ин витро.

Боби