Аз като многократно препатила майка, бореща се редуващите запек и диария, ще споделя моят опит. Когато диарията ви изненада (т.е. не ви се случва често и не сте забелязали леките предшестващи симптоми за да реагирате светкавично или пък сте лепнали вирус) и има болки дайте едно прахче Смекта за деня и Хидрасек 3х10 мг.
Хидрасек давам докато достигнем нормални изпражнения. Антипиретиците дразнят стомашната лигавица, така че малко по умерено с тях, в смисъл че ако има болки и няма температура, за болка е по добър вариант Смекта и/или Хидрасек.
Аз никога не съм спазвала някаква диета при диария по съвет на д-р Бърди, не слушам и съветите за хранене с лечебни храни, като изключа безлактозното мляко АЛ110. Избягвайте плодовете, както и шипката от бурканче на Хип и Ганчев при нас имат обратно на очакваният ефект, така че внимавайте с тях. Ограничете млякото до едно хранене максимум на ден. Обикновено в такива дни готвя картоф, морков и червено цвекло с телешко месо. Според мен не е нужно да се спазва диета, просто се съобразяваме с някои видове храни, които имат разхлабващо действие. Хляб е препоръчителен в добавка към ястието, солети и бисквитки също може. За вечеря съм давала, но не всяка вечер, затягаща каша "Силно стомахче" на Нестле. Имайте пред вид, че Смекта и/или Хидрасек ще подействат и ако давате в добавка силно запичащи храни има опаснот от запек. Обикновено за два до три дни детенце оздравява.
Относно чакането с болно дете пред тълпа на лекарски кабинет, ето моят пресен случай от вчера. Вече съм ви разказвала за моят енергичен Тони и как си измести лакътната става преди няколко месеца скачайки. Отново имахме инцидент макар и в по лека форма. Пада моето дете от стола докато се чекнеше на него и си удря отново същата ръка, това се случва преди сън. Писъци и истерии последваха, но след като го успокоих сравнително бързо ми стана ясно, че няма нищо сериозно. На сутринта палеца на диването се беше подул. Пипам и питам за Ох, оставам без отговор, хм значи не го боли, но защо е подут. Записвам аз час за ортопед в частна клиника, за да не чакаме в жегата с часове, отивам и гледам минимум 10 човека пред кабинета. Всички за ортопед чакат, кой с час, кой без час, кой за разчитане на снимка. В този момент идва плачещо малко дете, видимо около 3 год. с измъкната лакътна става, болката повярвайте ми е неописуема. Излиза сестрата от кабинета след висене минимум 30 минути и аз я питам за реда, по който ще влизаме, а тя ми казва "Ами както дойде ...
" Аз изпадам в полемика, защото не се стърпях. Навън има ревящо от болка малко дете, още по малко дете (ние в случая), което освен поразии нищо друго не му остава да прави докато чака и стари възрастни хора, които пък реват да не ги изпреварим ние с децата. Честно ви казвам, немога да ви опиша, колко възмутена и огорчена си тръгнах, но преди това направих един грандиозен спектакъл.
Това е безумие и всеки ден се сблъсквам с това бездушие у хората. В такива моменти ми идва да си събера багажа и избягам в нормална страна.