По принцип би трябвало, ако забременея организма ми да си произвежда прогестерон и знам, че се дава за всеки случай.
Боби, тук има много момичета, които са пили/слагали/взимали прогестерон поне до 16 седмица на бременността. Отделно и в болниците, при контракции в по-малките месеци се изписва прогестерон. "Работата" на прогестерона е да накара матката да не се контрахира и да не реагира както всеки друг месец. Би трябвало и би било добре организмът ти сам да си произвежда този хормон. В много случаи обаче не е така.
Може би тези мерки да не са необходими при теб. Може да са предписани "за всеки случай". Но... аз лично не бих рискувала.
Тук (в БГ) този хормон го има като 2 продукта
дуфастон (дидрогестерон) - синтетичен (duphaston на Solvay Rharma)
утрогестан (микронизиран натурален прогестерон) (utrogestan на Laboratories Besins International - France)
Освен това изписват и прегнил по схема. Идеята му е да накара твоят организъм сам да си произвежда прогестерон.
Провери в аптеката дали няма някакъв друг прогестеронов продукт. При евентуална бременност сигурно ще ти се наложи. Аз не съм имала странични ефекти от дуфастона преди бременността. Затова и тогава продължих с дуфастон. Много лекари ми препоръчваха да го сменя с утрогестан... ама мойта лекарка си беше на мнение че не трябва да го сменям.
Затова смятам, че трябва да знаеш кой продукт ще можеш да взимаш при нужда. Сега един запек не е нещо много страшно, но при евентуална бременност всички излишни напъни не са желателни.