Това е много коварно и бързо усложняващо се състояние, което носи висок риск за майката и плода. Ако се хване в началото и се приемат подходящи лекарства като аспирин и нискомолекулни хепарини /напр. фраксипарин/, тогава има шанс да се овладее. Сложно е, ако се прояви рано напр. в 5-6 месец и е в тежка форма. Тогава бебето е малко и няма шанс да оцелее, ако се наложи да се извади с цезарово сечение. Затова "по-добрият" вариант е, ако се прояви към края на бременноста.
Казват, че произхода на прееклампсията се корени в неправилно закрепване на плацентата, неправилно формиране и функциониране на кръвоносните съдове на плацентата, които се врастват в матката. Проявява се с лош кръвоток, от където следват всички проблеми. Организмът на бременната реагира с повишаване на кръвното налягане, защото се старае да компенсира влошения кръвоток, но уви .......не става.
И аз като теб по принцип съм с ниско кръвно, но това не е застраховка срещу прееклампсия. При мен до шестия месец всичко вървеше добре, нямаше никакви проблеми, но след това кръвното ми изведнъж хвръкна до небесата, а лекарите не успяха да се справят с проблема. Загубих бебето.
Направи си генетични изследвания за тромбофилия /пълен пакет/, изследвай много добре бъбреците си. Добре е да видиш как са в имунологично отношение нещата и какво е положението с NK-клетките ти. Трябва ти добър специалист по патологична бременност. Чакаме да ни зарадваш! Успех!