малинка-капинка ,
първо - от постовете ти до момента си личи сериозно притеснение и обърканост. За това ще си позволя, като мъж, който не се притеснява да говори за проблема си, да ти кажа няколко неща:
1-во: Мъжът ти трябва да си запише час и да бъде следен от един специалист. Едва ако има нужда да се търси второ мнение. Постоянно циркулиране из клиники,доктори, подход от рода - четох че, една ми каза... - не дават резултат. Доверете се на един човек и слушайте той какво ви казва.
2-ро: Относно опериране от варикоцеле и клично картина след това - няма единно мнение дали след операция и поставена азооспермия като диагноза настъпва подобрение. В общия случай такова не се наблюдава и за това Кацаров не държи на нея.
3-то: Преди биопсията се правят няколко изследвания, които могат да покажат проблем преди самата биопсия или да насочат лекаря към проблема. Първо - хормонална картина: ФСХ,ЛХ, тестостерон и още няколко. Следва микробиология-за наличие на бактериална инфекция, която да "мори" плувците. След това - генетично изследване за макар редки, но все пак възможни генетично заложени проблеми - изследването е за микроделации на Y-хромозомата.
И така едва след този наръч от изследвания би следвало да се пристъпи към биопсията. Нейният резултат е най-меродавен и често се пристъпва директно към нея - и това се практикува - въпрос на подход.
Аз минах по този път - изследване след изследване докато ми бе направена PESA/TESE манипулация, която даде резултат и още на мига бяха замразени сперматозоиди.
Кандидатстване пред фонда става само с пълен комплект документи, изготвени от една от клиниките по стерилитет. Само там могат и знаят какво ще е необходимо за комисията. Годините на мъжа нямат значение, а само медицинската картина. За възрастовия фактор при жената - това вече го знаеш. Чака се около 6 месеца. Пари има осигурени до май 2011 година, но няма как да не се отпуснат пак, тъй като темата е с много силен обществен отзвук.
И така - успокойте се! Нищо не е от днес за утре! Изчакайте спокойно развитието на нещата без да се пренапрягате излишно.... Успех и ако мога да съм полезен с нещо-казвайте! Тук съм, за да ви докажа, че азооспермия като диагноза не пречи да си биологичен родител!!!