0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Скенер или ЯМР
« -: Август 28, 2008, 13:59:44 pm »
Можете ли да ми обясните каква е разликата между скенер и ЯМР? Кое е по-добре да се направи? Става въпрос за гръдна и коремна област.

Beware those who know the price of everything and the value of nothing!
*
Re: Скенер или ЯМР
« Отговор #1 -: Август 28, 2008, 14:29:58 pm »
Значи, зависи каква находка се търси. При ЯМР се виждат отлично меките тъкани, а на скенер/компютърен томограф/ се виждат по добре ставите.
Пристрастена към д-р Хаус!
« Отговор #2 -: Август 28, 2008, 16:57:14 pm »
Не може така да се поставя въпроса. Какво търсите в корем и гърди?  Кой го търси?  Няма ли лекар, който да каже от какво има нужда?  Ти, ако не знаеш разликата в двете изследвания, как ще разчетеш резултатите и заключението след това?  Освен това, и за двете се иска епикриза или история на заболяването, някакво напътствие за какво да гледат изследващите и на какво да обърнат по-специално внимание.
*
« Отговор #3 -: Август 28, 2008, 17:06:10 pm »
Не може така да се поставя въпроса. Какво търсите в корем и гърди?  Кой го търси?  Няма ли лекар, който да каже от какво има нужда?  Ти, ако не знаеш разликата в двете изследвания, как ще разчетеш резултатите и заключението след това?  Освен това, и за двете се иска епикриза или история на заболяването, някакво напътствие за какво да гледат изследващите и на какво да обърнат по-специално внимание.
Е това имах предвид. Принцеска го е обяснила точно.
« Отговор #4 -: Август 29, 2008, 10:16:26 am »
Значи симптомите са следните: болки в гърдите, подуване и тежест в корема, като се има в предвид че не преяжда, хапва си нормално, връщане на храна и стомашен сок, не повръщане, и схващане от ляво, на гърба. Ходихме на специалист - гастроентеролог, гледаха го на ехограф, изписа супрал и мотилиум. Супрала да се пие два пъти по едно хапче, докато свърши, а мотилиума три пъти по едно - един месец и после на контролен. Обаче от тези хапчета няма почти никакво подобрение, останаха за един ден още. И затова си мисля че е добре да се види на едно от двете - скенер или ЯМР/не съм доктор, ама какво др. ми предлагате/, да се разбере за какво става въпрос и да се назначи адекватно лечение, не само да изпробваме хапчета и тем подобни.

*
« Отговор #5 -: Август 29, 2008, 10:18:28 am »
В случая гастроентеролога може би по скоро ще направи гастроскопия-това ми прилича на рефлукс.Едва ли на скенер ще се види нещо в този случай.
« Отговор #6 -: Август 29, 2008, 10:28:19 am »
Тогава какво ЯМР или нещо друго? Четох че за гърди и корем е по-добре скенер/щяло да се види по-добре/, а за глава препоръчвали ЯМР. А и гастроентеролога е гледал само корема, а тая болка в гърдите?

*
« Отговор #7 -: Август 29, 2008, 10:43:31 am »
От гастроезофагиален рефлукс се получава и болка в гърдите. На аз не съм лекар и да не те подвеждам.Консултирайте се с гастроентеролог, той ще назначи каквото прецени.
*
« Отговор #8 -: Август 29, 2008, 10:44:15 am »
Както ти е препоръчала Bellla най-добре фибро-гастроскопия.
« Отговор #9 -: Август 29, 2008, 11:24:15 am »
Извинявам се, но какво е фибро-гастроскопия? :oops:

*
« Отговор #10 -: Август 29, 2008, 11:31:49 am »
Ми напиши в гугъла гастроскопия и ще ти излязат хиииляди статии за това.В най общ план казано-оглед на коремната кухина със специална оптика.