0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ин витро на естествен цикъл?!
« Отговор #20 -: Февруари 16, 2006, 18:07:39 pm »
Десита, ти сигурна ли си в това, че имаш овулация и че фоликулите ти се пукат.
Найстина за пръв път го чувам това - да имащ ендометриоза на яйчник и да имаш овулация - много се учудвам. Точно това е един от проблемите, свързан с ендометриозата - а имено овулацията. Знам, че ако ендометриозата е на някое друго масто в областта на корема например или другаде би могла да не влияе толкова върху процесите, но на самия яйчник и овулация.
Бих те посъветвала да се консултираш и с друг лекар.
Но моля те, дръж ме в течение, бих искала да знам какво става с теб, ендометриозата, овулацията и инвитрото.

Поздрави
« Отговор #21 -: Февруари 16, 2006, 20:19:24 pm »
Ванина, при нея ендометриозата е на левия яйчник, а десния овулира. Така поне разбрах от написаното.
« Отговор #22 -: Февруари 17, 2006, 09:44:00 am »
Да, Little Rabbit,  наистина това е имала пред вид Десита. Сега се върнах и прочетох отново написаното, защото в противен случай няма логика.

Десита, пожелавам ти много успех мила!
*

dessyta

« Отговор #23 -: Февруари 17, 2006, 13:50:47 pm »
Ваннина,благодаря ти. Надявам се в бъдеще всички да имаме успеха, който ни се е изплъзнал сега! Стискам палци за това!
А по отношение на ендом.-наистина сега овулира десния яйчник, но пък интересното е че при стимулацията тъкмо в левия пораснаха хубави фоликули, а в десния-повече, но малки, не се развиха.... 8O Странна работа......... А дали е истина, че ако единия месец е овулирал левия яйчник, то другия ще овулира десния?? Ако е така поне мога да започна следваща стимулация когато се предполага, че ще реагира десния яйчник......... Но не знам от къде съм го чула и дали е вярно.
А по отношение на Jam и

"изтрито от автора.
на пациенти на онази клиника не отговарям."

мога да кажа само, че за да го разгадая прочетох темата за бойкота, където е заявила личното си мнение. ОК jam, тогава защо изобщо си писала тук??? За да защитиш позицията си е било достатъчно просто да не се включваш и да не ми помагаш с мнение или съвет /тъй като съм пациент на онази клиника../Включвайки се тук не съм писала конкретно към теб. Съжалявам, че си възприела този модел на поведение......... В повечето случаи нямам представа кое момиче къде се лекува, за мен това просто са момичета, които преминават през трудни емоционални и физически процедури с една единственна цел и мисъл-ДЕТЕ. И понеже и аз спадам към тях-ние говорим на един език и с малко думи разбираме какво бушува в нас-очаквания, страхове, надежди, загуби и..пак отново. Всичко това трудно можеш да обясниш на човек, който не преминава през подобно изпитание. И точно ТОВА е ценното тук. Мога да разбера бурна реакция в момент, когато нещо страшно те е ефектирало, но да прераства в такива спорове , нападки и т.н. и то към хора от същата страна на бариерата за мен е безмислено. Всеки има право на мнение. Аз уважавам твоето. А току-що изразеното е моето. Моля, не се чуствай задължена да ми отговаряш-не искам да противоречиш на принципите си или пък да започвам поредния безмислен диалог.
Съжалявам за тази вметка...... Дано тя не измести темата.
« Отговор #24 -: Февруари 17, 2006, 14:13:20 pm »
Цитат на: dessyta
А дали е истина, че ако единия месец е овулирал левия яйчник, то другия ще овулира десния?? Ако е така поне мога да започна следваща стимулация когато се предполага, че ще реагира десния яйчник......... Но не знам от къде съм го чула и дали е вярно.

Десита, не е точно така. Или това е така, най-общо казано - и двата яйчника произвеждат (нормално) фоликули, като се редуват - ту единия, ту другия, но рядко се редуват точно на месец. И други момичета, които често "си следят фоликулите" :wink:  ще потвърдят. При мен примерно се случва - 3 месеца десния, 2 левия, десния ... ей такива работи, произвол :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #25 -: Февруари 17, 2006, 14:13:53 pm »
Здрасти Десита,
в темата сме ти отговорили доста момичета, жалко че само на мнението на jam си обърнала внимание.
Предполагам, че в момента си обркана и се чудиш какво да предприемеш, но не се хващай за нещо, за което само си чула или някой ти е казал, че е добър вариант. Да, пак повтарям, инвитро на естествен цикъл е добра процедура, но за подходящите пациенти. Най-вече жената трябва да произвежда качествени яйцеклетки, т.е. трябва да няма възрастов фактор или нещо друго, което да повлияе на качеството на яйцеклетките. Но доколкото разбирам ти си с ендометриоза, а това в доста случаи влошава качеството на яйцеклетките, предполага се че имаш и хидросалпинг, а тогава изобщо няма смисъл да се прави инвитро, за съжаление.
А другия минус на този метод е, че се разчита само на един ембрион, колкото и да е перфектен е само един.
Успех, каквото и да решиш.
« Отговор #26 -: Февруари 17, 2006, 14:24:01 pm »
Извинявам се пак за отклоняването от темата, но Стефи, ти като минала през такава процедура сигурно повече си се интересувала - на 32г. ОК ли е да правя на естествен според теб, какво казват за възрастовия фактор. Предовулаторният естрадиол винаги ми е много висок, но колко ли процента от истината за качеството на фоликула казва той :roll:  
(Тук уговорката, че най-добре ще каже лекарят, разбира се си стои).

Мерси :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #27 -: Февруари 17, 2006, 15:15:55 pm »
Ами на мен док ми го обясни, че този метод е за млади жени, сега, това е малко относително, 'щото ако питаш майка ми и тя ще ти каже, че е млада ама е на 56 г. :wink: Но, лично аз си мисля, че до 35 г. жената се счита млада са репродукция, още повече, че при теб всичко е ок, т.е. имаш безпроблемна доказана овулация, естрадиол супер и т.н., можеш да пробваш :)
Но, както казваш, аз като човек изпитал го на гърба си, ще ти кажа, че не бих направила пак, поне към момента. Оставям на страна финансовия въпрос, защото в случая той наистина е много приемлив, но надеждите, очакванията, мечтите всичко друго е огромно и падаш от високо. Въпреки че сме достатъчно интелигентни, за да ни е ясно, че шанса е много малък. При мен яйцеклетката беше перфектна, ембриона също, имаше имплантиране, но за съжаление, ранна ембрионална смърт, разчиташ само на ЕДИН ембрион :(
« Отговор #28 -: Февруари 17, 2006, 16:10:24 pm »
Мерси Стефи :balk_21:

Аз засега си го представям нещо като "допълнителна диагностика" - става ли оплождане. Че нали засега други пречки при нас не са открити, почвам повторен преглед на някои неща и каквото можем още да разберем. Ако става оплождане, проблемът може да ми е в имплантиренето :evil:

Е и аз най-сетне да се развеселя искрено от точещия се спор:

Десита написа:
Цитат
А по отношение на Jam и

"изтрито от автора.
на пациенти на онази клиника не отговарям."

мога да кажа само, че за да го разгадая прочетох темата за бойкота

:lol:  :lol:  :lol:

Джамо, гледай докъде докарваш хората бе  :lol:  :lol:
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #29 -: Февруари 17, 2006, 16:12:51 pm »
Цитат на: StefiZ
При мен яйцеклетката беше перфектна, ембриона също, имаше имплантиране, но за съжаление, ранна ембрионална смърт, разчиташ само на ЕДИН ембрион :(

Стефи, това е много обнадеждаващо, че всичко е протекло ОК до края, а за грешките на природата, няма как, трябва да се примиряваме с фактите :cry:
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #30 -: Февруари 17, 2006, 16:24:50 pm »
Така е Фреш, но аз дори и за миг не се съмнявах, че всичко ще е ок до трансфера, защото абсолютно вярвам на преценката на док, а той беше сигурен, че ще направим един прекрасен ембрион :D
А другото си е божа работа дето се вика.
*

Anonymous

« Отговор #31 -: Февруари 17, 2006, 19:37:46 pm »
StefiZ з се обърнах към всички ви с пожелания за успех. И разбира се съм благодарна на всички писали! Да, вчера особено бях доста объркана-а сега на къде. Права си, че вероятно това не е най-добрия вариант за мен /+ всички изброени "нещица" имаме и имунулогичен фактор/, но виждайки фоликулчето..... :cry:  :?  Ох, вероятно трябва да направя нещо преди изобщо да опитам отново... А това с единия ембрион вече го оттренирах :) -върнаха ми едничък и си мислех-е, това пък може да е моя, тъкмо няма да се "бие" с другите за местенце-  ще си намери най - подходящото :)  :)  Ама не би...
 :(
*

dessyta

« Отговор #32 -: Февруари 17, 2006, 19:38:53 pm »
Извинете, госта съм аз :oops:
« Отговор #33 -: Февруари 20, 2006, 16:58:52 pm »
Лали, написаното от теб на 16 февруари, че ако "човек има финансова възможност и време..." може да опита ин - витро на естествен цикъл, ме озадачи. Това означава ли, че ин- витро на естествен  цикъл е по- скъпо  от другото ин- витро.
Всъщност с какво е по-различна процедурата там, освен, че не се блъскаш със стимуланти и че си чакаш естественото узряване всеки месец.
С две думи можеш ли да ми кажеш долу-горе как излиза като цена ин-витрото на ест. цикъл?
« Отговор #34 -: Февруари 20, 2006, 17:08:37 pm »
Василия, Лали ще ти отговори, но да кажа и аз. При стимулация се получават повече яйцеклетки :arrow: повече ембриони :arrow: повече шанс за имплантиране :arrow: повече шанс за бебе.
Нали знаеш, че по природните закони не всички яйцеклетки стават за оплождане и развитие на читав ембрион. На практика към 1/4 да кажем. Със стимулация се увеличава шансът. При нестимулира цикъл има причини, поради които може въобще да не се стигне до пункция.
Така че, макар естествения цикъл да е по-евтина опция, може да се наложат пък повече опити. Зависи от случая кое ще излезне в крайна сметка по-скъпо.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #35 -: Февруари 20, 2006, 17:13:52 pm »
Статистически е изчислено, че за бременност за необходими средно 4 опита на нестимулирано. Иначе яйцеклетката на нестимулираното е по-добра. При стимулациите се получават много, но с по-лошо качество. Това е, което съм чела. Потърсете линк с Geeta Nargund, тя го практикува, популяризира и има статии в реномирани списания. Тя препоръчва няколко цикъла естествено преди да се започне стимулирано.
*
« Отговор #36 -: Февруари 20, 2006, 17:24:09 pm »
Здрасти, Vasilia!
Аз не съм Лали, но мисля, че знам какво е имала предвид "финансова възможност и време". Инвитрото на естествен цикъл е по-евтино от инвитрото на стимулиран. Дали заради средите, които се използват за яйцеклетката след пункцията /нали все пак е една/ или заради друго - не знам. Ако имаш финансова възможност можеш да си позволиш около 2 процедури инвитро на ест. цикъл, които излизат колкото една на стимулиран. А имането на време означава доколко във времето /от гледна точка на възрастта/ можеш да си позволиш да се пробваш с по-неинвазивни процедури. След 35г. /това по спомени от прочетени материали/ е неразумно да се прави инвитро на ест. цикъл, защото жената така да се каже е "прескочила" най- фертилните си  години.

Стефи, а на теб слага ли ти док нещо за блокаж на хипофизата? А нещо за стимулация /мин.доза, де/?

*
« Отговор #37 -: Февруари 20, 2006, 17:32:16 pm »
Самата процедура струва около 1000 лв., стимулацията е съвсем лека-2-3 ампули за подобряване качеството на яйцеклетката, така че тя е не повече от 200-300 лв.
Вени, слага ми цитротайд и 2 пурегона, а за блокаж с прегнила ми сложи и нещо друго, ама като го забравих :?
*
« Отговор #38 -: Февруари 20, 2006, 17:37:20 pm »
А защо говорите изцяло за нестимулиран цикъл. Според мен е добър вариант за по-младите и добре реагиращи жени нещо средно - слаба стимулация. О т нея поне 3-4 до 5-6 яйца ще има, а и възможносттта за имплантиране ще се  увеличи, защото и жената няма да е натъпкана с толкова хормони.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
« Отговор #39 -: Февруари 22, 2006, 11:03:17 am »
Ели, а тъй като има две отделни цени за ин-витро - стандартно и на естествен цикъл - този вариант с леката стимулация имаш ли идея по ценоразписа в коя група е?
Благодаря ти, Бени!