Браво момичета, страхотна инициатива!
И интернет-страницата ви е много добра!
Аз мисля, че проблема е мноооого комплексен (и е свързан и с цялостната ситуация в България).
Според мене кампания Ви би спряла изоставянето на много дечица, но ако с този въпрос се заеме и държавата, резултатите със сигурност ще са още по-добри.
Примерно, ако държавата измисли закон,с който децата след 6 месечен или годишен престой в дом автоматично да бъдат свободни за осиновяване, тогава и родителите ще се замислят по-сериозно, преди да оставят детето си…
Или друго...
Сигурно много от бъдещите майки с проблеми не биха приели чужда помощ (с идеята, че не са я търсили... или пък, че и без това вече са взели твърдо решение и не им трябва, някой да им се меси)… По този повод - примерче за намеса на държавата (от Германия): Тук едно момиче преди да направи аборт или преди да остави детето си в дом, задължително трябва да мине през консултации със социолог и психолог. Това просто си е част от процедурата, която никой не се поставя под съмнение (а и съответните специалисти не се финансират чрез дарения, а чрез държавни средства)…
А и...
Финансовия въпрос също не е за пренебрегване. Как ще убедите една българска майка, която няма средства, че ще може да се справя с отглеждането на дете? Всеизвестно е, че в България от социални помощи или детски не може да се живее. Една самотна майка сигурно ще трябва да работи, за да може да се издържа… а доколкото съм чувала, намирането на места по детските градини и яслите е много трудно… И става омагьосан кръг – можеш да работиш, ако имаш пари за частни детски градини, а за частни детски градини евентуално можеш да имаш пари, ако работиш…
А в случай, че детенцето е с увреждания, ситуацията (време, финанси, социална изолация) става много по-сложна…
Разбира се, според мене всичко си е въпрос на приоритети, но не искам да морализирам проблема с изоставянето на дечица само, защото аз не съм изпадала в ситуация на невъзможност…
С две думи, подкрепата на държавата също е много важна. Затова се питах, дали тази политическа страна на въпроса не би могла да бъде също част от дейността на организацията Ви? (да понатиснете/ем управниците)
Още веднъж – свалям ви шапка за това, което правите!
Утре с интерес ще гледам предаването и ви пожелавам много успех...
Прегръдки!