0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 3
« Отговор #240 -: Декември 03, 2008, 13:04:10 pm »
ами аз не уважавам особено микротата, та затова си ги варя на котлона, но то няма значение какви зеленчуци, слагаш всичко и готово :D
*
« Отговор #241 -: Декември 03, 2008, 13:12:31 pm »
То и аз предпочитам на котлона, ама в микрото няма вероятноста да го забравя, а печката ми е на терасата и с мойте двамата... Може комшиите преди мен да надушат вареното.
« Отговор #242 -: Декември 03, 2008, 17:48:54 pm »
Значи при нас нещата не вървят. От 1 седмица давам домашно приготвено картофено пюре и днес на 7-мия ден вече го плюе.

Не е съвсем ясно, че не вървят. Аз захраних с ябълка, круша, слива и още един плод, не помня какъв, разбира се постепено и един след друг. След това Кристина тотално отказа приготвено от мен картофено пюре. Под всякакви форми - мачкано, пасирано, с масло, с АМ, с морков, без....Просто не искаше картофи и то правени от мен, от майка ми и т.н. Така охлади ентусиазма ми за готвене, а и ме накара да преосмисля готовите пюрета. Не се отчайвай. По-късно прояде и по едно време вечеряше само картофи, всяка вечер. Т.е. на по-късен етап опитай пак. Но е факт, че има неща, които не се харесват от децата и няма смисъл да ги насилваме до краен предел. Опитай с тиква, с морковено пюре. Кристина и до сега тиква не яде, само по едно време тиква с пукйка, но вече не и аз не я карам.
Споко :)
Благодаря! :D
« Отговор #243 -: Декември 03, 2008, 17:59:20 pm »
Варях в тенджерка с малко вода, с която после пасирам. Кърма не съм слагала в пюретата. Аз микровълновата до късно я избягвах дори за претопляне на манджите на Андрея.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

« Отговор #244 -: Декември 03, 2008, 20:08:16 pm »
Да питам за ряпата, при нас пащърнак няма, но ряпа продават навсякъде. Ние такова нещо не ядем, но понеже е полезно, се чудя как да го дам на детето. Става ли за супа? И коя е най-добрата - бялата, червената или черната?

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #245 -: Декември 03, 2008, 21:59:32 pm »
не знам нищо за ряпата в обработено състояние. в суров вид много люти и не става.  а пащърнака е за подправка само. какво й е полезно на ряпата?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #246 -: Декември 03, 2008, 22:05:14 pm »
Ами де да знам, чета, че съдържала минерални соли, витамини, ензими, много хора я ядат за салата, значи все става за нещо. Но преди малко намерих инфо, че не ставала за термична обработка, значи отпада.

*
« Отговор #247 -: Декември 04, 2008, 11:09:16 am »
Аз знам, че ряпата много дразни корема, затова не се препоръчва на хора с гастрит/колит и т.н. А пъщернака го има в много готови пюрета, на Sunval и Semper със сигурност, даже някъде бях чела, че в Германия ги захранват първо с пъщернак.
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #248 -: Декември 04, 2008, 13:53:58 pm »
Вече и Hipp имат пъщарнак.
*
« Отговор #249 -: Декември 04, 2008, 15:15:05 pm »
За децата обаче мисля, че е по удачно в по късна възраст да се приема. Незнам това е мое мнение, все пак тази груба целулоза, дразни много, финото детско стомахче все още.

Ряпата

Ряпата е кореноплодно, зеленчуково растение, което се използува отдавна за лечение на редица заболявания.Особено широко е било приложението и при при простудни инфекции на горните дихателни пътища.Днес знаем, че ряпата съдържа лизоцим - вещество с изключително силно противомикробно действие. Интересно е да отбележим, че в ряпата е открит и антибиотик, унищожаващ гъбичките предизвикващи най-различни заболявания най-вече по кожата и лигавиците.

Особено полезно е пиенето на прясно изцеден сок от ряпа с добавен към него пчелен мед,който повишава противомикробното и противовъзпалително действие на ряпата.Ряпата е богата на калий, калций, желязо, мед, цинк, а също и вит. А.Това обяснява добрия лечебен ефект на ряпата при атеросклероза и при сърдечно-съдови заболявания. Освен това целулозата, която се съдържа в големи количества изчиства като метла излишния холестерол от стомашно-чревния тракт.

Ряпата е много полезна и за хора с намален апетит и със запек, тъй като нейната консумация стимулира секрецията на храносмилателни сокове и води до усилване на чревната перисталтика.

Поради богатството си на калий, ряпата има и изразен пикчогонен ефект. Това я прави много полезна за страдащите отвисоко кръвно налягане, а също и за тези със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Народната медицина препоръчва налагане на кожни екземи и язви, а също и на участъци, поразени от гъбички, с кашичка от настъргани на ситно корени от ряпа.Лапите от ряпа са полезни и за хора, страдащи от радикулит и невралгии.

В ряпата се съдържат захари, (предимно фруктоза),целулоза,малко ненаситени мазнини и малко белтъци,но много ензими,витамини.В корените се съдържат етерични масла, които придават вкусови качества и подобряват храносмилането и сърдечната дейност, и гликозиди които също подпомагат сърцето, но и придават известен лютив вкус.Ряпата съдържа много калиеви соли( черната - 3 пъти повече от бялата) ,което още веднъж показва,че това е чудесна хранителна добавка за хората със сърдечни проблеми- стенокардия, миокардиосклероза, хипертония. Тя съдържа много вит.В1 който нормализира дейността на нервната система, нещо от което всички днес се нуждаем.Свежите репички на пролет са особено богати на витамин С,което ни зарежда със сили и енергия след зимните месеци.

Веществата в ряпата възбуждат отделянето на стомашен сок и така повишават апетита.  Целулозата подпомага активизирането на чревната перисталтика и пречи на застоя на хранителни вещества. Това оказва много благоприятен ефект и за намаляване на холестерола и общите масти в кръвта, което е отлична профилактика за атеросклерза. От ряпата може да се приготви и пресен сок, но тогава се лишаваме от целебното действие на целулозата.

При хора с язвена болест, остър гастрит, колит, ентерит използуванетона ряпата не трябва да става безразборно, а само като лечебно средство,под лекарски контрол.

Сокът от ряпа смесен със захар, и още по добре с мед в съотношение 1:1 има много добър ефект при лечение на белодробни заболявания.Препоръчвасе като отхрачващо, противомикробно и успокояващо кашлицата средствопри бронхити, бронхопневмонии и даже при белодробна туберкулоза.Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Сок от ряпа или настърган корен, може да се употребява и външно при гнойници,циреи, мъчно заздравяващи и силно замърсени рани, поради силното му антимикробно действие.Три части сок от ряпа, две части мед, една част ракия и 1 супена лъжица цол се смесват за получаване на лапа при ревматизъм, подагра,невралгии, плексит.

Употребявана главно сурова,ситно настъргана,ряпата има лечебен ефект при безапетитие, малокръвие, за възстановяване при преумора или след боледуване, за покачване на имунната защита,за усилване на жлъчоотделянето при вяло опразване на жлъчния мехур, както и при някои ставни увреждания от обменен произход( артрози,подагра ).Поради плътната си структура и лютив вкус, тя не подхожда при засягане на стомаха и червата ( гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, ентерити, колити с разстройство ), но повлиява благоприятно хроничния запек.Не е уместна при болестни промени в панкреаса, бъбречната и чернодробната тъкан. Може да се консумира при диабет без странични увреждания, но в умерени количества, по добре в съчетание с настърган морков.
« Последна редакция: Декември 04, 2008, 15:23:32 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Ani4ka78

• 220
  • Моята принцеса
« Отговор #250 -: Декември 04, 2008, 18:08:30 pm »
Майчета искам да ви питам от кога мога да вкарам чесън в супите на дъщеря ми. Тя е на една година, а съм и приготвила супа от спанак като вътресъм сложила една скилидка чесън и сега се притеснявам да не би рано да съм и го дала. Моля, дайте си мнението по въпроса.
« Отговор #251 -: Декември 04, 2008, 19:11:02 pm »
Ани, аз давам по малко и се приема добре. Наблюдавай я ако няма реакции, значи е ок.
*
« Отговор #252 -: Декември 04, 2008, 23:50:55 pm »
Ани, аз в лещата слагам чесън и нямаме проблем. Ива вече е на 1 година и не мисля че има проблем ако въведеш готвен чесън.
*
« Отговор #253 -: Декември 05, 2008, 11:38:52 am »
Ами като гледам в повечето готвени неща на Семпер за 1 годинка има и чесън, така, че надали е проблем.
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
« Отговор #254 -: Декември 05, 2008, 22:16:01 pm »
Здравейте момичета,

В чудо съм се видяла с моя бебо и захранването. Започнах да го захранвам с оризовата каша преди 2 седмици, нея си я хапва, но най много е изяждал 4 чаени лъжички. На 5-я ден с оризова каша му дадох пюре от ябълка, прие го с отвръщение, опита две мънички бебешки лъжички и това беше, повдигаше му се. На другия ден пак му дадох пак същата история повдигаше му се, дори повърна. На третия ден реших да му дам да пробва пюре от круша, викам си ако му хареса повече ще продължа с крушата, но историята се повтори, отвръщение и отказ да приеме. Така пробвах тези два плода но не са приеха добре, пробвах само два дни и то много мъничко количество, така че детето незнам дали се води за захранено с тези плодове след като е опитало по половин лъжичка само. Спрях да му давам пюре за няколко дни и продължих само с кашата, викам си за да ненасилвам детето. В понеделник бяхме при педиатъра и му казах, той ми каза че по принцип трябва да карам само на каша за около месец два пъти на ден, и после да съм започнела със зеленчук, тук в Канада такава е практиката. Аз си казах месец само с каша не е ли множко, минаха няколко дни и реших да му предложа сладък картоф, но се повтаря същото като с ябълката и крушата вече втори ден и сега незнам какво да правя. Аз ли бъркам нещо незнам. Сутрин го кърмя и към 11 часа първо кърма после каша му давам и с пюрето го пробвам към 2:30 часа.
Незнам как да продължа защото неискам да насилвам детето, но пък 2 седмици е само на каша, която скоро свършва, поне мога ли да я заменя с друга каша като овесена каша която тук препоръчват също? Незнам какво да правя със захранването с пюре, ще пробвам и домашно приготвено да видя дали ще го хареса, но съм толкова объркана и притеснена момичета. Дайте ми съвет моля ви, в главицата ми е голяма каша.
*

Nina

• 2643
« Отговор #255 -: Декември 05, 2008, 22:29:18 pm »
sunnyflower, когато се опитваш да заместваш мялко с друг вид храна, първо даваш храната /пюрето/, след това дохранваш, в твоя случай с кърма. Опитай да не даваш каша в 11, а направо да я дадеш смесена с ябълково, крушово пюре в 14 часа. В 11 само си кърми. 
« Отговор #256 -: Декември 05, 2008, 22:39:29 pm »
Съни, не знам какво да те посъветвам за яденето. Опитвала ли си да смесиш кашата с малко от плода/плодовете? Защо не пробваш зеленчуците - тиква, морков?
Относно овесената каша - така ще вкараш глутена. Овеса съдържа макар и в по-малки количества глутен. След ориза може да дадеш Ориз и рожкови, елда, ориз и царевица....Може да се опиташ да вкараш плодовете с каша - бананова примерно....знам ли  :?
*

Nina

• 2643
« Отговор #257 -: Декември 05, 2008, 22:43:36 pm »
Опитай с елда, Хип имат такава каша, но нали детето не приема плодове? Знаеш ли колко хубава става кашата от ориз, с мляко/кърма и малко плодово пюре. Опитай и така.
За овесена по-добре изчакай.
« Отговор #258 -: Декември 05, 2008, 23:16:18 pm »
Момичета с риск да се изложа, но какво е елда?
Тук в Канада предлагат като първо захранване с каша само три вида оризова, овесена и ечемичена, това са кашите които водят за първо захранване и има само на Нестле и Милупа, тук няма Хип. Ще продължа с оризовата тогава. Значи съветвате да смесвам кашата с ябълково или крушово пюре, така дали ще свикне с плода ако му дам по нататък плод само? Ами този сладък картоф дето го почнах да му го предлагам от вчера какво да правя с него? Значи първо новата храна после кърмя, а аз досега съм чела обратното по книгите които имам.
Благодаря ви за помоща момичета.
« Отговор #259 -: Декември 05, 2008, 23:20:55 pm »
Sunnyflower, при нас процесът на първоначалното захранване също беше много продължителен и труден. Просто продължавай да пробваш всеки ден. Нина те е посъветвала много добре да даваш каша само в 14 часа и към нея да започнеш да добавяш плод. Може първоначално да не увеличаваш количеството като цяло, а само да намаляваш кашата за сметка на плода, докато прояви интерес. Има много хубави безглутенови каши. Трябва да разгледаш и да си избереш. Ориз и рожкови е много вкусна, но имай предвид, че тя разхлабва. Изчакай с овеса и ечемика, заради глутена. Милупа мисля имаха много хубава каша Ориз и царевица. Ако решиш да продължиш да пробваш с плод, остави сладкия картоф за по-нататък.