За децата обаче мисля, че е по удачно в по късна възраст да се приема. Незнам това е мое мнение, все пак тази груба целулоза, дразни много, финото детско стомахче все още.
Ряпата
Ряпата е кореноплодно, зеленчуково растение, което се използува отдавна за лечение на редица заболявания.Особено широко е било приложението и при при простудни инфекции на горните дихателни пътища.Днес знаем, че ряпата съдържа лизоцим - вещество с изключително силно противомикробно действие. Интересно е да отбележим, че в ряпата е открит и антибиотик, унищожаващ гъбичките предизвикващи най-различни заболявания най-вече по кожата и лигавиците.
Особено полезно е пиенето на прясно изцеден сок от ряпа с добавен към него пчелен мед,който повишава противомикробното и противовъзпалително действие на ряпата.Ряпата е богата на калий, калций, желязо, мед, цинк, а също и вит. А.Това обяснява добрия лечебен ефект на ряпата при атеросклероза и при сърдечно-съдови заболявания. Освен това целулозата, която се съдържа в големи количества изчиства като метла излишния холестерол от стомашно-чревния тракт.
Ряпата е много полезна и за хора с намален апетит и със запек, тъй като нейната консумация стимулира секрецията на храносмилателни сокове и води до усилване на чревната перисталтика.
Поради богатството си на калий, ряпата има и изразен пикчогонен ефект. Това я прави много полезна за страдащите отвисоко кръвно налягане, а също и за тези със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Народната медицина препоръчва налагане на кожни екземи и язви, а също и на участъци, поразени от гъбички, с кашичка от настъргани на ситно корени от ряпа.Лапите от ряпа са полезни и за хора, страдащи от радикулит и невралгии.
В ряпата се съдържат захари, (предимно фруктоза),целулоза,малко ненаситени мазнини и малко белтъци,но много ензими,витамини.В корените се съдържат етерични масла, които придават вкусови качества и подобряват храносмилането и сърдечната дейност, и гликозиди които също подпомагат сърцето, но и придават известен лютив вкус.Ряпата съдържа много калиеви соли( черната - 3 пъти повече от бялата) ,което още веднъж показва,че това е чудесна хранителна добавка за хората със сърдечни проблеми- стенокардия, миокардиосклероза, хипертония. Тя съдържа много вит.В1 който нормализира дейността на нервната система, нещо от което всички днес се нуждаем.Свежите репички на пролет са особено богати на витамин С,което ни зарежда със сили и енергия след зимните месеци.
Веществата в ряпата възбуждат отделянето на стомашен сок и така повишават апетита. Целулозата подпомага активизирането на чревната перисталтика и пречи на застоя на хранителни вещества. Това оказва много благоприятен ефект и за намаляване на холестерола и общите масти в кръвта, което е отлична профилактика за атеросклерза. От ряпата може да се приготви и пресен сок, но тогава се лишаваме от целебното действие на целулозата.
При хора с язвена болест, остър гастрит, колит, ентерит използуванетона ряпата не трябва да става безразборно, а само като лечебно средство,под лекарски контрол.
Сокът от ряпа смесен със захар, и още по добре с мед в съотношение 1:1 има много добър ефект при лечение на белодробни заболявания.Препоръчвасе като отхрачващо, противомикробно и успокояващо кашлицата средствопри бронхити, бронхопневмонии и даже при белодробна туберкулоза.Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно.
Сок от ряпа или настърган корен, може да се употребява и външно при гнойници,циреи, мъчно заздравяващи и силно замърсени рани, поради силното му антимикробно действие.Три части сок от ряпа, две части мед, една част ракия и 1 супена лъжица цол се смесват за получаване на лапа при ревматизъм, подагра,невралгии, плексит.
Употребявана главно сурова,ситно настъргана,ряпата има лечебен ефект при безапетитие, малокръвие, за възстановяване при преумора или след боледуване, за покачване на имунната защита,за усилване на жлъчоотделянето при вяло опразване на жлъчния мехур, както и при някои ставни увреждания от обменен произход( артрози,подагра ).Поради плътната си структура и лютив вкус, тя не подхожда при засягане на стомаха и червата ( гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, ентерити, колити с разстройство ), но повлиява благоприятно хроничния запек.Не е уместна при болестни промени в панкреаса, бъбречната и чернодробната тъкан. Може да се консумира при диабет без странични увреждания, но в умерени количества, по добре в съчетание с настърган морков.